19 december 2020 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Feyenoord, zondag 20 december, 12:15 uur

Minder dan drie volle dagen na de bekerwedstrijd in Tilburg staat Vitesse zondag in GelreDome alweer aan de aftrap tegen Feyenoord.

Na vier lastige wedstrijden in de competitie was het prettig om de bekerwedstrijd tegen Willem II met enige overtuiging winnend af te sluiten. In het restant van het bizarre jaar 2020 staan er nog twee uitdagende duels op het programma, thuis tegen Feyenoord en uit tegen AZ. Deze beide tegenstanders hadden het voordeel vrijgeloot te zijn voor de tweede bekerronde, dus het blijft zoals altijd van belang om met een fit team aan de wedstrijd te beginnen. Dat zou dus enkele roulaties in de basis kunnen betekenen, maar de enige wijziging die zeker lijkt is de terugkeer van Dasa op rechtsback.

Trainer Thomas Letsch sprak voorafgaand aan dit weekend uit dat Feyenoord wel toe is aan een nederlaag, de Rotterdammers hebben sinds eind oktober 2019 namelijk geen competitieduel meer verloren. Overigens verloor Feyenoord deze maand nog twee wedstrijden in het Europees-voetbal, dus het is niet alsof ze echt onverslaanbaar zijn.

Na twaalf speelronden dit seizoen staat zowel Vitesse als Feyenoord op 26 punten, waarbij het doelsaldo van de Rotterdammers net iets beter is (+15 versus +13). Bij de wedstrijd van zondagmiddag staat de derde plek op het spel, het Geel-zwart zal moeten winnen om weer een plaats op de ranglijst te kunnen klimmen.

Bij Vitesse keert Idrissa Touré terug na zijn schorsing, Eli Dasa is weer beschikbaar na een Corona-besmetting. Armando Broja is nog niet inzetbaar door Corona, verder lijkt er geen nieuws over de inzetbaarheid van de selectie.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Bero, Tannane, Tronstad, Openda en Darfalou.

Vitesse thuis tegen Feyenoord

De eerste officiële thuiswedstrijd van Vitesse tegen Feyenoord werd gespeeld op 5 mei 1955, waarbij zo’n 10.000 toeschouwers het Geel-zwart zagen zegevieren met 3-0. In dit duel in de Eerste klasse waren Eltjo Veentjer, Ad van Lent en Toon Huibers de doelpuntenmakers.

Na het duel in de Eerste klasse speelden de clubs op competitieniveau alleen nog tegen elkaar in de Eredivisie. Van de inmiddels 35 in Arnhem gespeelde Eredivisieduels eindigde bijna de helft in een gelijkspel, met een score meestal niet groter dan 1-1. De meeste van deze puntendelingen waren er sinds het betrekken van GelreDome, met 12 gelijke spelen in 23 edities.

Van de huidige tegenstanders in de competitie werd in GelreDome alleen tegen PSV gemiddeld een lager aantal punten behaald (0,52) dan tegen Feyenoord (1,04), al worden de Rotterdammers op korte afstand gevolgd door AZ (1,05) en Heerenveen (1,13) als lastigste tegenstanders.

De grootste thuisoverwinning met 4-2 werd behaald in september 1996. De Vitesse-doelpunten werden hierbij gemaakt door Arco Jochemsen en Roy Makaay, beide spelers vonden tweemaal het net.

De laatste thuisoverwinning dateert van februari 2018 toen Tonny Vilhena de bezoekers eerst op voorsprong bracht, het waren daarna goals van Guram Kashia en Bryan Linssen (2x) die voor de 3-1 eindstand zorgden.

Vorig seizoen werd er thuis doelpuntloos met 0-0 gelijkgespeeld, de uitwedstrijd werd niet gespeeld door de Corona-maatregelen.

Uit de huidige selectie hebben Bazoer, Beerens en Bero eerder tegen Feyenoord gescoord, maar van hen deed alleen Bero dat al namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Armando Broja door Corona(quarantaine).

Bij Feyenoord zijn Steven Berghuis, Ridgeciano Haps, Orkun Kökcü en João Carlos Teixeira in principe niet inzetbaar.

Vitesse – Feyenoord, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 35 wedstrijden: 7x winst, 16x gelijkspel, 12x verlies.
 • Laatste vijf edities: 1x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 3-1.
 • Grootste overwinning: seizoen 1996/’97, 4-2.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2019/’20, 0-0.
 • Gelijkspel: 6x 0-0, 8x 1-1, 1x 2-2, 1x 3-3.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 0-2.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2011/’12, 0-4.
 • Eerste editie: 12 maart 1972, 0-2.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,91.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,29.

Zondag 20 december, 12:15 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Feyenoord, de 13e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Pol van Boekel. Assistent-scheidsrechters: Roy de Nas en Dave Goossens. Vierde official: Christiaan Bax. Video-assistenten: Jeroen Manschot en Richard Polman.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: