10 februari 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Feyenoord, zondag 11 februari, 14:30 uur

Slechts drie dagen na de nederlaag in Den Haag staat Vitesse thuis alweer aan de aftrap waarbij dit weekend de landskampioen op bezoek komt.
Nadat er in de vorige edities van deze thuiswedstrijd teveel agressieve Rotterdammers tussen het thuispubliek wisten te komen probeert de club deze keer de zaken goed op orde te hebben. Er zijn daarom diverse beperkingen op de kaartverkoop opgelegd waardoor bijvoorbeeld fankaarthouders geen kaarten konden kopen en er ook geen dagverkoop van kaarten is bij GelreDome. Hopelijk wordt het gewenste effect bereikt en kunnen de Vitesse-supporters ongestoord naar de wedstrijd kijken.

Over de beschikbare spelers is weinig nieuws te melden: Kruiswijk, Büttner en Matavž zullen ontbreken bij de selectie, Foor is hersteld van zijn schouderblessure maar nog niet basis-fit.
Tegen Feyenoord wordt de basis waarschijnlijk niet gewijzigd ten opzichte van die van afgelopen donderdag, Fraser wil de spelers vertrouwen geven. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit: Pasveer, Dabo, Kashia, Miazga, Faye, Bruns, Serero, Mount, Beerens, Castaignos en Linssen.

Helemaal zeker is deze opstelling nog niet, de staf kan op basis van de laatste besloten training andere keuzen maken, er werd bijvoorbeeld gespeculeerd of Kashia een duel rust zou kunnen gebruiken.

Het seizoen van Feyenoord
De regerend landskampioen heeft prolongatie van de titel inmiddels wel uit het hoofd gezet nu er na twee derde van het seizoen al een achterstand op de koploper is van 19 punten. Sinds de eeuwwisseling stond alleen AZ er als kampioen in deze fase van de competitie slechter voor. Voor de Rotterdammers zal de focus in de laatste maanden er vooral nog zijn voor het bekertoernooi, waarbij de ploeg tot nu toe steeds het geluk had om thuiswedstrijden te loten.

Er staat in de competitie natuurlijk nog steeds wat op het spel, zeker voor het geval dat de beker niet gewonnen zou worden. Na 22 speelronden staat de ploeg met 39 punten op de vierde plaats, met zeven punten achterstand op de nummer drie (AZ) en vijf punten voorsprong op Vitesse. Het doelsaldo is met +23 (44 voor, 21 tegen) ruim positief en de ploeg hield acht keer de nul maar kwam zelf toch ook al vijfmaal niet tot scoren.
Zowel uit als thuis scoorde Feyenoord gemiddeld 2 doelpunten per wedstrijd en kregen ze er ongeveer 1 tegen, hieruit blijkt dus geen duidelijk thuisvoordeel of "uitnadeel". Wel werden er in uitduels drie punten minder behaald dan in evenveel thuisduels: 18 uit versus 21 thuis.

Bovendien is er in de recente wedstrijden wel een duidelijk verschil te zien, met slechtere statistieken buiten het eigen stadion. De laatste uitwedstrijd die Feyenoord wist te winnen dateert van half december (0-7 tegen Sparta), sindsdien werd er buiten Rotterdam verloren van Ajax (2-0) en VVV-Venlo (1-0) en gelijkgespeeld tegen FC Utrecht. Eerder in het seizoen presteerde het elftal buiten de Kuip helemaal niet zo slecht, er werd in totaal vijfmaal gewonnen, driemaal gelijkgespeeld en driemaal verloren. Er werd naast Sparta gewonnen van Excelsior (0-1), Heracles (2-4), AZ (0-4) en Groningen (0-2) en behalve in Utrecht werd er ook gelijkgespeeld in Kerkrade en Den Haag. De eerste uitnederlaag was er in september tegen PSV (1-0).

Robin van Persie kwam het team in de winter versterken, en al kwam hij tot nu toe tot niet meer dan 36 speelminuten verdeeld over vier duels, hij wist tegen Groningen het net alweer te vinden. Er wordt gehoopt dat hij langzaamaan meer kan brengen en het elftal op sleeptouw kan nemen, maar voorlopig zijn de verwachtingen wel erg hoog.

Steven Berghuis is topscorer uit de selectie van Van Bronckhorst, de in Apeldoorn geboren aanvaller produceerde tot nu toe al 12 competitiedoelpunten. Nicolai Jørgensen volgt met zeven goals en Jens Toornstra en Tonny Vilhena zijn elk goed voor zes doelpunten.

Vitesse thuis tegen Feyenoord
De eerste officiële thuiswedstrijd van Vitesse tegen Feyenoord werd gespeeld op 5 mei 1955, waarbij zo’n 10.000 toeschouwers het Geel-zwart zagen zegevieren met 3-0. Na het duel in de Eerste klasse speelden de clubs op competitieniveau alleen nog tegen elkaar in de Eredivisie. Van de 32 reeds gespeelde Eredivisieduels in Arnhem eindigde bijna de helft in een gelijkspel, met dan bijna altijd een score niet groter dan 1-1. Ook de duels in GelreDome leverden de helft van de tijd geen winnaar op: 10 keer gelijk in 20 edities.

De laatste competitie-overwinning van Vitesse dateert van het seizoen 2012/2013 toen Wilfried Bony in extra tijd het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde. Vorig jaar was er uiteraard ook nog een overwinning in de kwartfinale van de beker: Kashia en Tighadouini zorgden voor een 2-0 eindstand.

In het huidige seizoen troffen Vitesse en Feyenoord elkaar al tweemaal in een uitwedstrijd. In de slecht georganiseerde supercup werd het 1-1 met doelpunten van Toornstra en Büttner, waarna penalty's met thuisvoordeel het duel beslisten. In de competitie werd het 1-0 met een doelpunt van Jørgensen.

Uit de huidige selectie hebben Büttner, Kashia, Beerens, Bruns, Castaignos, Linssen, Matavž en Serero al eerder tegen Feyenoord gescoord, al deden alleen de eerste twee dat al namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Arnold Kruiswijk door rugklachten, Alexander Büttner is disciplinair gestraft en Tim Matavž is nog drie duels geschorst.
Bij Feyenoord ontbreekt Sam Larsson door een blessure.

Vitesse – Feyenoord, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 32 wedstrijden: 6x winst, 14x gelijkspel, 12x verlies.
 • Laatste vijf edities: 1x winst, 1x gelijkspel, 3x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2012/’13, 1-0.
 • Grootste overwinning: seizoen 1996/’97, 4-2.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 0-0.
 • Gelijkspel: 5x 0-0, 7x 1-1, 1x 2-2, 1x 3-3.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 0-2.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2011/’12, 0-4.
 • Eerste editie: 12 maart 1972, 0-2.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,88.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,34.

Zondag 11 februari, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Feyenoord, de 23e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Dennis Higler. Assistent-scheidsrechters: Schaap en Kleinjan. Vierde official: Bax.
 

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: