26 januari 2017 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Feyenoord, kwartfinale KNVB beker, donderdag 26 januari

Vitesse speelt vanavond om het laatste ticket voor de halve finale van het bekertoernooi, thuis in GelreDome.
Feyenoord is koploper in de competitie en de bekerhouder. De kwartfinale in de huidige editie van het bekertoernooi werd door de ploeg met het oog op de uitslagen relatief makkelijk bereikt, maar daarbij moet worden opgemerkt dat er enkel thuiswedstrijden gespeeld werden. Sinds april 2010 speelden de Rotterdammers zeer moeizaam in uitwedstrijden in de beker, met een enkele uitzondering tegen de amateurs van Xerxes DZB in 2012. Bij de overige beker-uitwedstrijden werd vijfmaal verloren en daarnaast was tweemaal verlening en tweemaal penalty's nodig om een volgende ronde te bereiken. Nu wacht Feyenoord een uitwedstrijd in Arnhem. Giovanni van Bronckhorst zal een beetje moeten puzzelen op zijn middenveld doordat El Ahmadi, Vilhena en mogelijk ook Toornstra niet beschikbaar is.

Henk Fraser zag deze week Lewis Baker terugkeren van schorsing en daarnaast wist Marvelous Nakamba snel een vliegtuig terug naar Nederland te nemen. Maandagavond werd Zimbabwe op de Afrika Cup uitgeschakeld in een duel tegen Tunesië, Nakamba speelde de gehele wedstrijd zoals hij vier dagen eerder ook tegen Senegal de 90 minuten vol maakte. Nakamba trainde woensdag alweer mee op Papendal en is in principe inzetbaar, al heeft hij dus een recente vliegreis vanuit Gabon in de benen.

Niet beschikbaar tegen Feyenoord zijn Navarone Foor en Alexander Büttner. Foor is twee wedstrijden geschorst na zijn rode kaart in de uitwedstrijd tegen FC Groningen, Büttner werkt nog aan zijn fitheid.

De vermoedelijke opstelling van het Geel-zwart bestaat uit: Room, Leerdam, Kashia, Van der Werff, Kruijswijk, Yeini, Baker, Nakamba, Rashica, Van Wolfswinkel en Tighadouini.

Björn Kuipers is videoscheidsrechter bij dit duel, hij zal Danny Makkelie mogelijk van enkele fouten kunnen weerhouden.

Feyenoord in het bekerseizoen 2016/2017
De weg naar de kwartfinale liep voor de Rotterdammers via drie thuiswedstrijden die allemaal binnen de 90 minuten werden afgerond. In de eerste ronde was FC Oss de tegenstander die met 4-1 aan de kant werd gezet, dit ondanks een vroege 0-1 van de ploeg uit de Jupiler League.

In de tweede ronde kwam stadgenoot Excelsior op bezoek waarbij beide doelmannen gedurende de eerste helft de nul wisten te houden. Na de rust nam Feyenoord echter snel afstand met twee goals binnen vijf minuten en de score zou aan het eind van de wedstrijd tot 4-0 zijn opgelopen.

In de achtste finale was er met ADO Den Haag weer een Eredivisionist uit de regio die ontvangen werd. Na ruim een half uur was het Jørgensen die als eerste het net wist te vinden, daarna volgden drie doelpunten van Kuijt waarvan twee van elf meter. Binnen 70 minuten zou het 5-0 worden door El Ahmadi, waarna Kastaneer kort voor het laatste fluitsignaal een eretreffer kon aantekenen: 5-1.

In de KNVB beker wist Feyenoord dit seizoen dus al 13 keer te scoren, oftewel slechts twee doelpunten minder dan de 15 van Vitesse. De topscorer in de havenstad is Dirk Kuijt met drie bekerdoelpunten, gevolgd door Nicolai Jørgensen met twee treffers.

Vitesse in de beker tegen Feyenoord
Vitesse speelde tot nu toe vier keer in de beker tegen Feyenoord, waarbij het tweemaal een kwartfinale betrof. Helaas werd in geen van de bekerduels de volgende ronde bereikt, al was er wel tweemaal een verlenging nodig om de beslissing te forceren.

Zo werd er op 10 maart 1999 een kwartfinale in een halfvolle Kuip gespeeld waarin een verlening noodzakelijk bleek. Het was Jean-Paul van Gastel die door middel van een penalty de score voor de Rotterdammers opende. Nadat Vitesse in de 85e minuut met tien man kwam te staan door een rode kaart voor Steve Goossen leek de wedstrijd beslist, maar het was Dejan Curovic die op de valreep de 1-1 produceerde. Het was vervolgens een sudden death-goal van Igor Korneev die de wedstrijd na acht minuten verlenging besliste.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Navarone Foor twee duels geschorst en daarnaast is Alexander Büttner nog niet wedstrijdfit.

Bij de tegenstander is Karim El Ahmadi afwezig i.v.m. de Afrika Cup en Tonny Vilhena is geschorst. Ook Jens Toornstra is mogelijk niet beschikbaar door ziekte.

Vitesse – Feyenoord, onderlinge duels in de KNVB beker

  • Seizoen 1981/’82, tweede ronde: Vitesse – Feyenoord, 1-1 na 90 minuten, 1-3 na verlenging
  • Seizoen 1998/’99, kwartfinale: Feyenoord – Vitesse, 1-1 na 90 minuten, 2-1 na verlenging
  • Seizoen 2002/’03, kwartfinale: Feyenoord – Vitesse, 3-1
  • Seizoen 2003/’04 achtste finale: Feyenoord – Vitesse, 1-0

Donderdag 26 januari, 20:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Feyenoord, de kwartfinale van het KNVB bekerseizoen 2016/'17.

Scheidsrechter: Danny Makkelie. Assistent-scheidsrechters: Diks en Steegstra. Vierde official: Van de Graaf. Videoscheidsrechter: Björn Kuipers.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: