9 maart 2019 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Feyenoord, zondag 10 maart, 14:30 uur

Voor het eerst in 2019 treft Vitesse een ploeg uit de top 3 van de ranglijst, zondagmiddag in Arnhem. Voor de tweede week op rij speelt Vitesse dus thuis, de twee volgende wedstrijden zijn dan weer uit. In totaal staan er nu nog zowel vijf thuiswedstrijden als uitwedstrijden op het programma.
Met de overwinning op de hekkensluiter in het afgelopen weekend zetten de Arnhemmers voor het eerst dit seizoen een reeks van drie overwinningen neer, tegen Feyenoord zou vier op een rij behaald kunnen worden. Het zal ongetwijfeld geen makkelijk duel worden, maar winst is noodzakelijk als Vitesse mee wil blijven doen om de plaatsen vier en drie.

Charly Musonda heeft opnieuw last van knieklachten en is daarom voor revalidatie teruggekeerd naar Londen. Het is inmiddels zeer twijfelachtig of hij nog minuten zal kunnen maken dit seizoen. Ook Jake Clarke-Salter is met een knieblessure naar het medische team van Chelsea vertrokken, hopelijk valt zijn blessure mee maar het zou ernstig kunnen zijn. Ook slecht nieuws is dat Thulani Serero blijft tobben met liesklachten, maar er is een kans dat hij zondag wel in actie komt.

Het goede nieuws daarnaast is dat Tim Matavž de groepstraining heeft hervat, daarmee is de laatste fase van zijn herstel ingegaan. Het was de uitwedstrijd tegen Feyenoord op 30 september waarbij hij zijn kuitbeen brak. Mohammed Dauda is na een lichte hersenschudding weer inzetbaar in de spits, al toonde Thomas Buitink zich een goede vervanger tegen NAC.

Als Serero ontbreekt is Navarone Foor de eerste reserve om de plaats op het middenveld in te nemen. Centraal in de defensie is er door het ontbreken van Clarke-Salter weer een plek voor aanvoerder Van der Werff.
De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Doekhi, Van der Werff, Clark, Ødegaard, Bero, Serero (Foor), Büttner, Dauda en Linssen.

Er staan op dit moment geen spelers op scherp, iedereen zou één gele kaart moeten kunnen incasseren zonder geschorst te worden.
 
Het seizoen van Feyenoord
Feyenoord wilde dit seizoen weer meedoen om de prijzen, maar vanaf de start van het seizoen was eigenlijk al duidelijk dat er slechts twee ploegen aanspraak konden maken op de titel. In de beker verliep het seizoen aanvankelijk hoopvol, mede doordat er gunstig geloot werd, maar recent was er de uitschakeling door de aartsrivaal waardoor ook dat boek gesloten kon worden.

De Rotterdammers zijn tot nu toe wel in staat gebleken om de derde plaats vast te houden, deze positie wordt al vanaf de vierde speelronde bezet, en in de eerste seizoenshelft verloor koploper PSV bijvoorbeeld alleen punten in de Kuip.
Na 24 speelronden staat Feyenoord met 46 punten op de derde plaats, zeven punten en twee posities boven Vitesse. De ploeg uit Zuid-Holland heeft een doelsaldo van +23 (52 voor, 29 tegen), waarbij zeven keer de nul gehouden werd maar toch ook al viermaal niet gescoord werd.
Er is dit seizoen een heel duidelijk verschil tussen de thuis- en uitwedstrijden. In de Kuip werden 33 punten behaald met twaalf wedstrijden, in evenveel uitwedstrijden werden slechts 13 punten gepakt. In eigen huis was alleen PSV beter met tot nu toe 34 punten, buiten het eigen stadion zijn er toch al acht ploegen met betere cijfers.

In de twaalf uitwedstrijden werd driemaal gewonnen, viermaal gelijkgespeeld en vijfmaal verloren. De punten werden behaald bij Heerenveen (3-5), Heracles (0-2), Emmen (1-4), AZ (1-1), Willem II (1-1), ADO (2-2) en PSV (1-1). Er werd verloren bij De Graafschap (2-0), Ajax (3-0), PEC (3-1), Excelsior (2-1) en Groningen (1-0). Het doelsaldo buiten de Kuip is licht negatief op min twee (18 voor, 20 tegen).

In de tweede seizoenshelft staat Feyenoord voorlopig zevende met tien punten uit zeven duels, Vitesse staat vierde met drie punten meer.
In de ploeg van Giovanni van Bronckhorst is Robin van Persie de topscorer met 14 competitiedoelpunten, 27% van de totale doelpuntenproductie van Feyenoord. Van Persie wordt gevolgd door Steven Berghuis, Jens Toornstra en Tonny Vilhena die respectievelijk zeven-, zes- en vijfmaal het doel van de tegenstander wisten te vinden.
 
Vitesse thuis tegen Feyenoord
De eerste officiële thuiswedstrijd van Vitesse tegen Feyenoord werd gespeeld op 5 mei 1955, waarbij zo’n 10.000 toeschouwers het Geel-zwart met 3-0 zagen zegevieren. In dit duel in de Eerste klasse waren Eltjo Veentjer, Ad van Lent en Toon Huibers de doelpuntenmakers.
Na het duel in de Eerste klasse speelden de clubs op competitieniveau alleen nog tegen elkaar in de Eredivisie. Van de inmiddels 33 gespeelde Eredivisieduels in Arnhem eindigde bijna de helft in een gelijkspel, met dan bijna altijd een score niet groter dan 1-1. De meeste van deze puntendelingen waren in GelreDome, met 10 gelijke spelen in 21 edities.

De grootste thuisoverwinning werd behaald in september 1996 met een 4-2 einduitslag. De Vitesse-doelpunten werden hierbij gemaakt door Arco Jochemsen en Roy Makaay, beide spelers vonden tweemaal het net.
Ruim een jaar geleden werd in de laatste thuiswedstrijd de score geopend door een doelpunt van Tonny Vilhena, waarna Guram Kashia kort voor rust de score weer gelijk trok. Na de rust scoorde Bryan Linssen tweemaal waardoor de drie punten in Arnhem bleven. In de tweede helft werden bovendien twee Rotterdammers van het veld gestuurd: eerst Bilal Başacıkoğlu en daarna Tyrell Malacia.

In de uitwedstrijd in het huidige seizoen werd met 2-1 verloren. Matúš Bero opende de score weliswaar maar daarna waren Eric Botteghin en Robin van Persie trefzeker namens de thuisploeg. Doekhi, Bruns en Van Persie werden in het laatste half uur met rood van het veld gestuurd.
Uit de huidige selectie heeft naast Bero en Linssen ook Büttner al eerder namens Vitesse tegen Feyenoord gescoord. Beerens, Matavž en Serero scoorden namens andere clubs al tegen Feyenoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Jake Clarke-Salter (knie), Oussama Darfalou (enkel), Arnold Kruiswijk (rug), Tim Matavž (kuitbeen), Charly Musonda (knie). De inzetbaarheid van Thulani Serero is onzeker door liesklachten.
Bij Feyenoord is de inzetbaarheid van Tonny Vilhena en Yassin Ayoub onzeker.
 
Vitesse – Feyenoord, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 33 wedstrijden: 7x winst, 14x gelijkspel, 12x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 1x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 3-1.
* Grootste overwinning: seizoen 1996/’97, 4-2.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 0-0.
* Gelijkspel: 5x 0-0, 7x 1-1, 1x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 0-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2011/’12, 0-4.
* Eerste editie: 12 maart 1972, 0-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,94.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,33.
 
Zondag 10 maart, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Feyenoord, de 25e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Jeroen Manschot. Assistent-scheidsrechters:  Rob van de Ven en Frank Jansen. Vierde official: Richard Martens. Video-assistenten: Allard Lindhout en Ralf van Vlokhoven.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: