7 december 2019 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Feyenoord, zondag 8 december, 12:15 uur

Na vijf competitienederlagen op rij en het vertrek van trainer Slutskiy moet Vitesse thuis aan de bak op de vroege zondagmiddag.
Beloften-coach Joseph Oosting werd deze week aangesteld als interim-trainer om het Geel-zwart weer aan het draaien en dus in de punten te krijgen. Daarnaast vulde Tim Cornelisse de staf als assistent aan, om het vertrek van Oleg Yarovinskiy en de broers Berezutskiy op te vangen. De voorlopige staf zal waarschijnlijk tot de winterstop aanblijven, in 2020 zou een nieuwe start met een nieuwe trainer gemaakt moeten worden. We gaan het meemaken.

Tegenstander Feyenoord begon het seizoen zwak onder trainer Stam met veel puntverlies. Sinds Advocaat het roer in Rotterdam overnam worden er weer punten gepakt, tien punten uit vier wedstrijden om precies te zijn. Daarmee steeg de ploeg van de twaalfde plaats naar de zevende, weer in het linker rijtje dus. Het is die flow waartegen Vitesse een vuist zal moeten maken.

Onder Oosting blijft Pasveer op doel staan, en ook de verdediging blijft zoals de laatste duels. Met bijvoorbeeld Eli Dasa geblesseerd, heeft Lelieveld hoe dan ook de voorkeur op rechtsback.
Op het middenveld is Bero zeker van een basisplaats, daarnaast lijken nu Foor en Bazoer de voorkeur te krijgen, Honda en Grot mogen op de bank plaatsnemen. In de aanval zijn de posities van Dicko, Matavž en Linssen niet verrassend te noemen.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit: Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark, Bero, Bazoer, Foor, Dicko, Matavž en Linssen.
Matúš Bero staat op scherp met vier gele kaarten, bij een volgende kaart wordt hij geschorst.
 
Vitesse thuis tegen Feyenoord
De eerste officiële thuiswedstrijd van Vitesse tegen Feyenoord werd gespeeld op 5 mei 1955, waarbij zo’n 10.000 toeschouwers het Geel-zwart zagen zegevieren met 3-0. In dit duel in de Eerste klasse waren Eltjo Veentjer, Ad van Lent en Toon Huibers de doelpuntenmakers.
Na het duel in de Eerste klasse speelden de clubs op competitieniveau alleen nog tegen elkaar in de Eredivisie. Van de inmiddels 34 in Arnhem gespeelde Eredivisieduels eindigde bijna de helft in een gelijkspel, met een score meestal niet groter dan 1-1. De meeste van deze puntendelingen waren er in GelreDome, met 11 gelijke spelen in 22 edities.

De grootste thuisoverwinning werd behaald in september 1996 met een 4-2 uitslag. De Vitesse-doelpunten werden hierbij gemaakt door Arco Jochemsen en Roy Makaay, beide spelers vonden tweemaal het net.
De laatste thuisoverwinning dateert van februari 2018 toen Tonny Vilhena de bezoekers eerst op voorsprong bracht, het waren daarna goals van Guram Kashia en Bryan Linssen (2x) die voor de 3-1 overwinning zorgden.

Vorig seizoen werd er thuis met 1-1 gelijkgespeeld. In de extra tijd van de eerste helft opende Orkun Kökçü de score, twee minuten na rust was Mohammed Dauda goed voor de gelijkmaker.
Uit de huidige selectie hebben naast Linssen ook Bazoer, Beerens, Bero, Honda en Matavž al eerder tegen Feyenoord gescoord, maar van hen deed alleen Bero dat al namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Hilary Gong en Charly Musonda al langere tijd door knieblessures, Eli Dasa kampt met een enkelblessure. Oussama Tannane is op de weg terug, maar dit weekend nog niet inzetbaar.
Bij Feyenoord is de inzetbaarheid niet te verwachten van Edgar Miguel Ié, Justin Bijlow, Kenneth Vermeer, Liam Kelly, Rick Karsdorp, Ridgeciano Haps en Sven van Beek.
 
Vitesse – Feyenoord, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 34 wedstrijden: 7x winst, 15x gelijkspel, 12x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 3-1.
* Grootste overwinning: seizoen 1996/’97, 4-2.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 1-1.
* Gelijkspel: 5x 0-0, 8x 1-1, 1x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 0-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2011/’12, 0-4.
* Eerste editie: 12 maart 1972, 0-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,94.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,32.
 
Zondag 8 december, 12:15 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Feyenoord, de 16e speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Pol van Boekel. Assistent-scheidsrechters: Nicky Siebert en Cristian Dobre. Vierde official: Joey Kooij. Video-assistenten: Jochem Kamphuis en Sjoerd Nanninga.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: