28 november 2020 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Fortuna Sittard, zondag 29 november, 12:15 uur

Vitesse wacht de tiende speelronde, thuis tegen Fortuna Sittard.

Tegenstander Fortuna staat momenteel laatste op de ranglijst, met slechts drie punten uit negen wedstrijden. Vitesse staat tweede met 22 punten, toch is elke speelronde zowel een nieuwe kans als een nieuwe verplichting om deze plaats op de ranglijst te behouden.

Spelverdeler Riechedly Bazoer is nog één duel geschorst, hij wordt als verdediger naar verwachting weer vervangen door Tomáš Hájek. Coach Thomas Letsch heeft van Groningen-uit wel geleerd dat hij niet te conservatief moet beginnen, er moet meer druk op de tegenstander worden gelegd, als de situatie daarom vraagt.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit Pasveer, Dasa, Doekhi, Rasmussen, Hájek, Wittek, Bero, Tannane, Tronstad, Openda en Broja.

Vitesse thuis tegen Fortuna Sittard

De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard dateert van mei 1970 in de één-na-laatste speelronde van seizoen 1969-1970. Vitesse won deze wedstrijd in de Eerste divisie met 4-2, nadat in de eerste helft al een 3-0 voorsprong was behaald. De Vitesse-doelpunten werden gemaakt door Wim Kleinjan, Ben Bosma, Jacques Cleeren en Chris de Vries.

In de Eerste divisie zouden de ploegen elkaar negen seizoenen treffen, waarbij Vitesse zes thuiswedstrijden won en er éénmaal een gelijkspel behaald werd. Daarnaast namen de bezoekers dus tweemaal de overwinning mee naar huis.

In de Eredivisie was Fortuna een opvallend lastige tegenstander. In de dertien gespeelde wedstrijden op Arnhemse bodem behaalden de Limburgers zes keer punten, met drie overwinningen en drie gelijke spelen. Vitesse won zeven thuisduels en heeft daarmee dus wel het voordeel van de statistieken. Van de huidige tegenstanders in competitie waren er zeven makkelijker te verslaan dan Fortuna. Tegen bijvoorbeeld FC Utrecht, Willem II en Heracles werden gemiddeld meer punten behaald.

De grootste thuisoverwinning vond plaats in het seizoen 1992-1993, toen het 5-0 werd met een hattrick van Hans van Arum en John van den Brom en Huub Loeffen daarnaast trefzeker waren.

Zesmaal stond dit duel in GelreDome op het programma, waarbij Vitesse driemaal won, de ploegen elkaar tweemaal in evenwicht hielden en de bezoekers éénmaal wisten te winnen. Het doelsaldo is in het voordeel van de Arnhemmers, met dertien goals voor en acht tegentreffers.

Vorig seizoen won Vitesse thuis in de Airborne-wedstrijd met 4-2, waarbij de Vitesse-doelpunten werden gemaakt door Bryan Linssen (2x), Tim Matavž en Matúš Bero.

Uit de huidige selectie heeft naast Bero ook Tannane al eerder tegen Fortuna Sittard gescoord namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Idrissa Touré door een enkelblessure. Riechedly Bazoer is nog één duel geschorst.

Vitesse – Fortuna Sittard, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 13 wedstrijden: 7x winst, 3x gelijkspel, 3x verlies.
 • Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2019/’20, 4-2.
 • Grootste overwinning: seizoen 1992/’93, 5-0.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2001/’02, 1-1.
 • Gelijkspel: 2x 1-1, 1x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 1998/’99, 1-2.
 • Grootste nederlaag: seizoen 1990/’91, 2-3.
 • Eerste editie: 13 augustus 1989, 1-1.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,23.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,15.

Zondag 29 november, 12:15 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Fortuna Sittard, de tiende speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis. Assistent-scheidsrechters: Mark Strijker en Freek Vandeursen. Vierde official: Martijn Vos. Video-assistenten: Christiaan Bax en Joost van Zuilen.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: