23 oktober 2021 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Go Ahead Eagles, zondag 24 oktober, 14:30 uur

Kort na de Europese overwinning op Tottenham staat Vitesse zondagmiddag wederom in eigen huis aan de aftrap, de Go Ahead Eagles komen op bezoek.

De donderdagse matchwinner Maximilian Wittek is waarschijnlijk niet in staat om in de basis te starten, als gevolg van een knieblessure die hij aan een onbestrafte overtreding over heeft gehouden. Met Million Manhoef nog herstellende van zijn knieoperatie lijkt Romaric Yapi te mogen starten als linksback. Riechedly Bazoer hield een schorsing over aan zijn laatste gele kaart, hij wordt vervangen door Enzo Cornelisse. Verder worden er geen wijzigingen verwacht, al gaf coach Letsch wel aan dat Sondre Tronstad met wat klachten kampt en Yann Gboho eventueel zou kunnen terugkeren in de aanval.
De vermoedelijke opstelling van de Arnhemmers bestaat uit: Schubert, Dasa, Doekhi, Cornelisse, Rasmussen, Yapi, Bero, Openda, Tronstad, Darfalou en Frederiksen.
Komende week staat midweeks de eerste ronde van het KNVB bekertoernooi op het programma, maar Vitesse hoeft hierbij als Europees spelende ploeg niet in actie te komen.

Vitesse thuis tegen Go Ahead Eagles

De eerste officiële duels tussen Vitesse en Go Ahead stammen uit het seizoen 1911-1912, toen beide clubs in de Eerste klasse Oost uitkwamen. Het eerste officiële thuisduel in dat seizoen was een wedstrijd in de vierde ronde van het nationale bekertoernooi en leverde Vitesse een 1-0 winst op door een doelpunt van Lex Staal. De competitieduels in dit seizoen werden beide door de bezoekers gewonnen: Go Ahead won met 2-4 in Arnhem en Vitesse met 0-1 in Deventer.

In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar in elf eerdere seizoenen, waarbij de uitslagen in Arnhem net in het voordeel van Vitesse zijn met vier overwinningen, drie nederlagen en vier puntendelingen.

De grootste overwinning werd geboekt in maart 1995, in Nieuw Monnikenhuize werd het destijds 5-0 met doelpunten van Roy Makaay (2x), Jerry Simons (2x) en Willem Korsten.
In GelreDome stond dit duel slechts driemaal eerder op het programma. In seizoenen 2013-2014 en 2014-2015 werd met 2-2 gelijkgespeeld, in de laatste editie in 2016 won het Geel-zwart met 2-0 door doelpunten van Van Wolfswinkel en Baker.

De laatste nederlaag in competitie dateert van 1996, sindsdien bleef Vitesse in zes gespeelde duels ongeslagen. Toch zijn er slechts vijf ploegen in de huidige Eredivisie waartegen Vitesse het in eigen huis gemiddeld moeilijker had dan tegen Go Ahead.
Uit de huidige selectie hebben nog geen spelers tegen deze tegenstanders gescoord in officiële wedstrijden. Darfalou en Huisman waren nog wel trefzeker in recente oefenwedstrijden tegen Go Ahead.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse zijn Bazoer en Buitink (nog) één duel geschorst, Manhoef en Reiziger ontbreken door blessures en ook de beschikbaarheid van Wittek is onzeker vanwege een blessure. Tannane maakt geen onderdeel uit van de selectie.

Bij de tegenstander zijn Gianni Fivos Botos en Isac Lidberg geschorst. Sam Crowther, Frank Ross en Turan Tuzlacik zijn niet inzetbaar door blessures.

Vitesse – Go Ahead Eagles, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 11 wedstrijden: 4x winst, 4x gelijkspel, 3x verlies.
  • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 2-0.
  • Grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 5-0.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 2-2.
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 3x 2-2.
  • Laatste en grootste nederlaag: seizoen 1995/’96, 0-3.
  • Eerste editie: 16 januari 1972, 1-3.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,18.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,64.

Zondag 24 oktober, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Go Ahead Eagles, de tiende speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Dennis Higler. Assistent-scheidsrechters: Mario Diks en Charles Schaap. Vierde official: Martijn Vos. Video-assistenten: Jochem Kamphuis en Joey Waleveld.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: