29 november 2014 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Go Ahead Eagles, zaterdag 19:45 uur

Vitesse speelt dit weekend de 1000e Eredivisiewedstrijd, thuis tegen Go Ahead Eagles.
Het dak van GelreDome is zaterdag open, maar een extra reden om de geel-zwarte das weer mee te nemen is eigenlijk niet nodig natuurlijk… Vitesse is de 14e club die de mijlpaal van 1000 wedstrijden Eredivisie bereikt, en daar past een geel-zwart feestje bij.

Hertog II zou normaal gesproken ook deel uitmaken van de wedstrijdomlijsting, maar door omstandigheden (uitbraak vogelgriep) zal het clubsymbool niet uitvliegen.
 
In de tot nu toe 999 gespeelde Eredivisiewedstrijden won Vitesse 379 keer en werd 286 keer gelijkgespeeld. Matthew Amoah is de clubtopscorer van deze competitiewedstrijden, hij maakte 61 van de in totaal 1479 treffers.

De grootste overwinning werd buitenshuis tegen Fortuna Sittard geboekt: eind september 1997 werd het 1-7 in “De Baandert”. De doelpunten werden gemaakt door Van den Brom, Machlas, Čurović en Perović, spelers uit een memorabel elftal.
 
In het huidige elftal is tegen Go Ahead Eagles geen plaats voor Kelvin Leerdam, hij wordt vervangen door “Vako” Qazaishvili, waarvan Bosz verwacht dat hij beter met de kleine ruimte zal kunnen omgaan die door de compact spelende Eagles geboden wordt. Verder worden er geen wijzigingen verwacht; op doel blijft Eloy Room opgesteld, want Piet Velthuizen is tot de winterstop uitgeschakeld.
 
De seizoenstart van Go Ahead Eagles
Na 13 speelronden staat Go Ahead Eagles met 15 punten op de 14e plaats van de Eredivisie.

Thuis werden tien punten gepakt uit zeven wedstrijden, door winst van Willem II, PEC en NAC en gelijkspel tegen Dordrecht. Groningen, Feyenoord en Heracles waren te sterk en namen alle punten mee. Daarnaast maakte Go Ahead thuis een sterke indruk in de bekerduels tegen Feyenoord en Twente; de Rotterdammers werden effectief met 2-0 opzij gezet, de Tukkers hadden een penalty-shootout nodig tegen een tiental Eagles.

In zes gespeelde uitwedstrijden werden slechts vijf punten gepakt, door winst bij Utrecht en gelijkspel bij ADO en Heerenveen. De uitduels bij Excelsior, Twente en Ajax gingen verloren. Het doelsaldo uit is -3 (10 voor, 13 tegen).

Het team van Foeke Booy heeft een drietal topscorers: Marnix Kolder, Alex Schalk en Bart Vriends wisten ieder drie doelpunten te maken.
 
Vitesse thuis tegen Go Ahead Eagles
De eerste competitieduels tussen Vitesse en Go Ahead stammen uit het seizoen 1911/1912, toen beide clubs nog in de Eerste klasse Oost uitkwamen. In totaal speelde Vitesse sinds dat seizoen 41 officiële thuiswedstrijden tegen Go Ahead, waarin Vitesse met 19 overwinningen en vijf gelijke spelen een licht overwicht heeft.

In de negen gespeelde wedstrijden uit de Eredivisie is de onderlinge verhouding volledig in balans: 3x winst, 3x gelijk, 3x verlies. Met gemiddeld vier treffers per wedstrijd is het een doelpuntrijk duel, waarbij Vitesse gelukkig wel nét iets vaker het net weet te vinden dan de tegenstander.

Vorig seizoen eindigde het duel in een 2-2 gelijkspel, waarbij Vitesse door treffers van Kashia en Pröpper een achterstand wist om te buigen.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Piet Velthuizen tot aan de winterstop vanwege een operatie aan een ontstoken teen. Er zijn geen schorsingen.
Bij de tegenstander zijn Peter van Ooijen en Marnix Kolder afwezig vanwege blessures.
 
Vitesse – Go Ahead Eagles, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

* 9 wedstrijden: 3x winst, 3x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste en grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 5-0.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 2-2.
* Laatste en grootste nederlaag: seizoen 1995/’96, 0-3.
* Eerste editie: 16 januari 1972, 1-3.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,22.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,78.
 
Vitesse in de Eredivisie:
* 999 wedstrijden: 379x winst, 286x gelijkspel, 334x verlies.
* Grootste overwinning: 27 september 1997, Fortuna Sittard uit, 1-7.
* Grootste nederlaag: 19 mei 1972, Ajax uit, 12-1.
* Eerste wedstrijd: 15 augustus 1971, DWS uit, 1-0.
* Topscorer: Matthew Amoah, 61 doelpunten.
* Doelpunten Vitesse: totaal 1479, gemiddeld 1,48 per wedstrijd.
* Tegentreffers: totaal 1408, gemiddeld 1,41 per wedstrijd.
 
Zaterdag 29 november, 19:45 uur, GelreDome: Vitesse – Go Ahead Eagles, de 14e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15 en de 1000e Eredivisiewedstrijd van Vitesse.
Scheidsrechter: Tom van Sichem; assistent-scheidsrechters: Siebert en Geutjes; vierde official: Pérez.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: