17 september 2016 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Go Ahead Eagles, zaterdag 17 september, 19:45 uur

Dit weekend staat voor het tiende jaar op rij een thuiswedstrijd in het teken van de Slag om Arnhem, het herdenken van de gebrachte offers, het eren van de veteranen en het vieren van de vrijheid.
De Airborne-wedstrijd is een traditie die we graag in ere houden, ook als er later onvermijdelijk geen veteranen meer zijn om uit te nodigen de wedstrijd bij te wonen. Dit jaar lijkt het erop dat er nog een paar veteranen met hun naasten verwelkomd kunnen worden, als supporters zullen we het welkom zo warm mogelijk proberen te maken.

Het laatste duel van Vitesse leverde vorige week in Amsterdam helaas geen punten op, met een iets scherper vizier zou een punt niet onverdiend zijn geweest. Omdat Arnold Kruiswijk tegen twee gele kaarten aanliep is hij deze speelronde niet inzetbaar tegen Go Ahead Eagles, verder is de selectie compleet.

Henk Fraser kiest niet onverwacht voor Kosuke Ota als vervanger op de linksback-positie, verder laat hij de basiself van afgelopen week intact. Ook Nathan krijgt bijvoorbeeld weer het vertrouwen van de trainer, Adnane Tighadouini wordt als mogelijke vervanger sowieso nog niet als fit en ingespeeld genoeg geacht voor de basis.

De verwachtte opstelling van de Arnhemmers is dus: Room, Leerdam, Kashia, Van der Werff, Ota, Nakamba, Foor, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Nathan.

De voorbereiding en seizoenstart van Go Ahead Eagles
Go Ahead Eagles eindigde vorig seizoen op de vijfde plaats in de Jupiler League en plaatste zich daarmee rechtstreeks en zonder periodetitel voor de play-offs voor promotie. In deze play-offs werden VVV-Venlo en De Graafschap verslagen waardoor de ploeg zich na één seizoen afwezigheid weer kon gaan meten in de Eredivisie.

In de voorbereiding op het seizoen speelden de Eagles negen oefenwedstrijden, meest tegen niet al te sterke tegenstanders. De ploeg uit Deventer won zeven van deze duels, één duel werd gelijkgespeeld en het laatste duel ging verloren. In totaal werden er 39 goals gemaakt, waarvan Joey Suk en Leon de Kogel er beide negen voor hun rekening namen.

Na vijf speelronden van de Eredivisie staat Go Ahead Eagles op de dertiende plaats met vier punten. De punten werden in eigen huis gepakt tegen NEC (2-2 gelijk) en vorige week tegen Roda JC (2-0 winst). De overige drie duels gingen verloren, thuis tegen Ajax (0-3) en uit tegen ADO (3-0) en Sparta (1-0). De ploeg van Hans de Koning scoorde dus nog maar vier doelpunten, eerlijk verdeeld over de spelers Brands, Duits, Maatsen en Ojamaa.

Vitesse thuis tegen Go Ahead Eagles
De eerste competitieduels tussen Vitesse en Go Ahead stammen uit het seizoen 1911/1912, toen beide clubs nog in de Eerste klasse Oost uitkwamen. Het eerste officiële thuisduel in dat seizoen was een wedstrijd in de vierde ronde van het nationale bekertoernooi en leverde Vitesse een 1-0 winst op door een doelpunt van Lex Staal.

In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar in tien eerdere seizoenen, waarbij de uitslagen in Arnhem volledig in balans zijn met elk drie overwinningen en daarnaast vier puntendelingen. In GelreDome stond dit duel slechts tweemaal eerder op het programma, in seizoen 2013/2014 en 2014/2015, wat in beide edities een 2-2 gelijkspel opleverde.

In de laatste editie pakte het Geel-zwart een 2-0 voorsprong door doelpunten van Vejinovic en Dauda, in het laatste kwartier werden alsnog twee punten uit handen gegeven. Dat de Eagles nog ongeslagen zijn in Arnhem-Zuid is een traditie waar we dit weekend dan wel graag een einde aan willen maken.

Uit de huidige selectie hebben naast Dauda ook Kashia, Van der Werff en Tighadouini al eerder tegen deze tegenstander gescoord, al deden de laatst twee dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Arnold Kruiswijk één duel geschorst.
Bij de tegenstander zijn Chris David en Mohamed Hamdaoui niet inzetbaar door blessures.

Vitesse – Go Ahead Eagles, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 10 wedstrijden: 3x winst, 4x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste en grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 5-0.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 3x 2-2.
* Laatste en grootste nederlaag: seizoen 1995/’96, 0-3.
* Eerste editie: 16 januari 1972, 1-3.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,20.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,80.

Vitesse in de Airborne-wedstrijd:
* Totaal 9 wedstrijden: 4x winst, 4x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2015/’16, 3-0, tegen De Graafschap.
* Grootste overwinning: seizoen 2011/’12, 5-0, tegen Roda JC Kerkrade.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 1-1, tegen SC Heerenveen.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 3x 1-1.
* Eerste editie en enige nederlaag: seizoen 2007/’08, 0-2, tegen De Graafschap.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,89.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,67.

Zaterdag 17 september, 19:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Go Ahead Eagles, de zesde speelronde en de Airborne-wedstrijd van het Eredivisieseizoen 2016/'17.
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis; assistent-scheidsrechters: Janson en Ketting; vierde official: C. Mulder.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: