12 december 2021 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Heracles Almelo, zondag 12 december, 14:30 uur

Er zijn nog een kleine twee weken te gaan tot de winterstop, waarin Vitesse nog vier wedstrijden speelt.

Er zitten steeds maar twee dagen rust tussen de wedstrijden, het helpt misschien wel dat de Arnhemmers drie van de vier wedstrijden in eigen stadion kunnen spelen. Als eerste komt Heracles op bezoek deze zondag, op woensdag volgt Sparta thuis in het bekertoernooi om vervolgens de Rotterdammers zaterdag weer te treffen voor de competitie, maar dan op Het Kasteel. Op dinsdag 21 december wordt het jaar afgesloten met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle.

Net als tegen Mura afgelopen donderdag ontbreken Oussama Darfalou, Daan Reiziger en Markus Schubert dit weekend, verder lijkt in principe iedereen inzetbaar. Coach Thomas Letsch geeft aan weinig te willen rouleren, het is afwachten of dezelfde elf als tegen Mura op het veld verschijnen.

Bij een ongewijzigde basis bestaat de opstelling van Vitesse uit: Houwen, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Tronstad, Bero, Huisman, Openda en Buitink.

Vitesse thuis tegen Heracles Almelo

Als twee oude voetbalclubs uit de Oostelijke regio speelden Vitesse en Heracles al in 1921 de eerste officiële wedstrijden tegen elkaar, in de Eerste klasse Oost. De eerste thuiswedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarbij beide doelpunten door een Vitesse-speler werden gemaakt: Wim Witteveen opende de score en Jan Holtus maakte gelijk met een eigen doelpunt.

Voorafgaand aan de invoering van het betaald voetbal zouden de ploegen elkaar uiteindelijk in 16 seizoenen van de Eerste klasse treffen, in Arnhem namen de bezoekers zes keer de volle buit mee en Vitesse wist slechts vijf keer te zegevieren.

In het betaald voetbal heeft het Geel-zwart het thuisvoordeel wel te gelde kunnen maken. Tussen 1958 en 1989 won Vitesse 15 keer in 19 thuisduels van de Eerste divisie, de overige vier duels werden gelijkgespeeld.

Sinds 2005 troffen de ploegen elkaar 15 maal eerder in de Eredivisie op Arnhemse bodem, waarbij Vitesse tien keer won en de bezoekers tweemaal. Drie keer eindigde het duel in een gelijkspel, waarvan alleen in 2018 doelpuntloos.

Vitesse boekte dus goede resultaten tegen de Almeloërs, toch zijn er onder de huidige tegenstanders in competitie nog vier waartegen Vitesse gemiddeld meer punten behaalde dan tegen Heracles, namelijk PEC, Cambuur, Sparta en Utrecht.

De eerste editie in de Eredivisie op Arnhemse bodem was tot nu toe ook de grootste thuisoverwinning in deze competitie. In oktober 2005 werd het 5-1 met doelpunten van Youssouf Hersi (2x), Matthew Amoah (2x) en Tom de Mul namens Vitesse, Kwame Quansah scoorde namens de bezoekers.

In totaal werd de ploeg uit Almelo in 51 eerdere competitieseizoenen getroffen, waarbij de Arnhemmers al 197 keer wisten te scoren. Tegen geen andere tegenstander wist Vitesse zo vaak het doel te treffen, al moet gezegd worden dat er ook 181 tegentreffers werden geteld. Daarmee is dit duel, thuis en uit 101 keer gespeeld, zeer doelpuntrijk met gemiddeld 3,74 doelpunten per wedstrijd.

Vorig seizoen werd de thuiswedstrijd tegen Heracles met 3-0 gewonnen door doelpunten van Openda, Darfalou en Tannane. Deze wedstrijd was destijds de eerste die gespeeld werd zonder publiek door Corona-maatregelen, een fenomeen waar we nu maar al te bekend mee zijn.

Uit de huidige selectie hebben naast Openda, Darfalou en Tannane, ook Bero, Buitink en Bazoer al eerder tegen Heracles gescoord, al deed de laatstgenoemde dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Oussama Darfalou en Daan Reiziger door blessures, Markus Schubert ontbreekt door ziekte. Oussama Tannane valt nog altijd buiten de selectie.

Bij Heracles Almelo zijn Navajo Bakboord en Delano Burgzorg niet beschikbaar door blessures.

Vitesse – Heracles Almelo, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 15 wedstrijden: 10x winst, 3x gelijkspel, 2x verlies.
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2020/’21, 3-0.
 • Grootste overwinning: seizoen 2005/’06, 5-1.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 0-0.
 • Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 1-2.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-2.
 • Eerste editie: 29 oktober 2005, 5-1.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,13.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,53.

Zondag 12 december, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Heracles Almelo, de 16e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Jeroen Manschot. Assistent-scheidsrechters: Richard Brondijk en Stefan de Groot. Vierde official: Luuk Timmer. Video-assistenten: Dennis Higler en Freek Vandeursen.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: