16 april 2016 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Heracles Almelo, zaterdag 18:30 uur

Vitesse speelt weer een thuiswedstrijd op de zaterdagavond, een week na het teleurstellende gelijkspel tegen ADO.
Vitesse speelt nu binnen vier dagen twee competitiewedstrijden, eerst zaterdag thuis tegen Heracles en vervolgens op de dinsdag uit tegen PSV. Het weekend over een week staat in het teken van de bekerfinale, dus na de midweekse speelronde ligt de competitie anderhalve week stil tot zondag 1 mei als de 33e speelronde op het programma staat.

Vitesse treft deze 31e speelronde Heracles Almelo als tegenstander. In vorige seizoenen was een driepunter dan bijna een zekerheid, maar dit seizoen waren er al twee moeizame duels tegen Heracles en daarnaast lijkt de ploeg van John Stegeman beter in vorm dan het kwakkelende Geel-zwart. Vitesse is dus gewaarschuwd, voor zover dat nog nodig mocht zijn tegen een team dat boven je staat in deze fase van de competitie.

Maas lijkt ook deze speelronde weer enkele wijzigingen door te voeren. De opzet van vorige week viel niet goed uit en dus lijkt het geen onnodige luxe om in te grijpen, bijvoorbeeld in het middenveld en in de aanval. Waarschijnlijk start Vako weer op zijn vertrouwde positie, wat dan ten koste gaat van Lewis Baker en op zijn beurt Oliinyk de kans geeft om weer terug te keren in de basis.

Aanvoerder Guram Kashia kan dit weekend zijn 175e competitiewedstrijd voor Vitesse spelen, een mooi aantal waarbij hij in de huidige selectie alleen in de schaduw van Piet Velthuizen hoeft te staan. Guram gaf afgelopen weekend duidelijk aan zich vol voor het team in te zetten en zag dat beloond met een goed doelpunt. We gaan zien of hij tegen Heracles het doel weer weet te vinden.
 
Het seizoen van Heracles Almelo
Vanaf de tweede speelronde staat Heracles Almelo in het linker rijtje, en nog altijd doet de ploeg goed mee om de posities voor Europees voetbal. Mogelijk wordt de ploeg mede gesteund door de positieve vibe die het vernieuwde stadion met zich meebracht, maar het is hoe dan ook een knappe prestatie.

Na 30 speelronden staat Heracles op de vijfde plaats met 48 punten. Opvallend genoeg is het doelsaldo wel negatief: -1, met 42 goals voor en 43 tegen. Die ploeg hield tien keer de nul maar wist zelf ook al negen keer niet tot scoren te komen.

Van de 48 wedstrijdpunten werd bijna twee derde in het eigen stadion behaald, de 15 uitwedstrijden leverden slechts 18 punten op. Vanaf november vorig jaar wist Heracles acht uitwedstrijden op rij niet te winnen, maar de laatste twee uitduels tegen Heerenveen en Excelsior leverden wel weer een overwinning op.

In de laatste wedstrijd tegen Excelsior werd met 1-3 gewonnen met twee doelpunten van topscorer Wout Weghorst die in vorm lijkt te zijn. Weghorst maakte dit seizoen inmiddels 10 doelpunten, Bel Hassani volgt hem op de clubtopscorerslijst met 7 treffers.
 
Vitesse thuis tegen Heracles Almelo
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Heracles dateert van het seizoen 1921/1922 toen de ploegen in de Eerste klasse Oost met 1-1 gelijkspeelden. In stadion Monnikenhuize werden beide doelpunten door een Vitesse-speler gemaakt: Wim Witteveen maakte de 1-0 en een eigen doelpunt van Jan Holtus leverde de eindstand op.

In totaal troffen Vitesse en Heracles elkaar in 45 eerdere competitieseizoenen en bij de wedstrijden in Arnhem vielen er gemiddeld meer dan vier doelpunten per wedstrijd. Vitesse behaalde thuis 38 keer punten in dit duel, de ploeg uit Almelo nam zeven keer alle punten mee.

In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar nog maar in tien eerdere seizoenen, waarbij Vitesse alleen in het seizoen 2009/2010 niet tot scoren kwam. In de overige negen duels wonnen de Arnhemmers acht keer, alleen in de Airborne-wedstrijd van 2012 werd gelijkgespeeld.

Vorig seizoen won Vitesse deze thuiswedstrijd met 3-0 door doelpunten van Traoré (2x) en Labyad. In het huidige seizoen werd de uitwedstrijd in de competitie met 1-1 gelijkgespeeld waarbij Rashica de gelijkmaker scoorde.

Uit de huidige selectie hebben naast Rashica ook Oliinyk, Leerdam, Ibarra en Kashia al eerder tegen Heracles gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Nathan de rest van het seizoen uitgeschakeld door een rugblessure. Arnold Kruiswijk is nog niet wedstrijdfit na een liesblessure en ook voor Isaiah Brown komt de wedstrijd nog te vroeg. Kelvin Leerdam zit als straf niet bij selectie.

Bij de tegenstander ontbreken Bas Sibum, Dario Vujicevic, Gonzalo Garcia en Tim Breukers door blessures.
 
Vitesse – Heracles Almelo, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 10 wedstrijden: 8x winst, 1x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 3-0.
* Grootste overwinning: seizoen 2005/’06, 5-1.
* Laatste en enige gelijkspel: seizoen 2012/’13, 1-1.
* Laatste en enige nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-2.
* Eerste editie: 29 oktober 2005, 5-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,30.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,50.
 
Zaterdag 16 april, 18:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Heracles Almelo, de 31e speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Bas Nijhuis; assistent-scheidsrechters: Van de Ven en Schaap; vierde official: Berben.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV – Vitesse

Hoofdsponsor: