17 maart 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Heracles Almelo, zaterdag 17 maart, 19:45 uur

Na de oorwassing in de Domstad van afgelopen weekend kan Vitesse zich deze zaterdagavond thuis revancheren tegen Heracles.
Het is begrijpelijk dat de positie van doelman Pasveer ter discussie staat, hij presteert op zijn minst erg wisselvallig en het aantal ongelukkig acties waarbij hij de laatste weken betrokken is geweest is niet op één hand te tellen.
Fraser blijft bij herhaling zijn steun uitspreken voor de doelman, maar gaf onlangs ook aan dat steun ook kan betekenen dat een speler naast het veld komt te staan. De aangewezen back-up is Jeroen Houwen, maar hij geniet nog geen status van een stabiele sluitpost.

Mogelijk krijgt Karavaev de kans om in de basis te starten als vervanger voor Dabo, de Engelsman is niet onomstreden op rechtsback, net als linksback Faye overigens. Voor de linksbackpositie is Büttner sinds deze week weer beschikbaar, maar hij wordt voorlopig nog niet in de basis verwacht.

Roy Beerens keert terug na een lichte blessure, Maikel van der Werff ontbreekt mogelijk met liesklachten. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer (Houwen), Karavaev (Dabo), Kashia, Miazga, Faye, Serero, Mount, Foor, Beerens, Matavž en Linssen.

Volgende week is er geen competitievoetbal, Vitesse speelt over twee weken tegen Roda JC wederom een thuiswedstrijd.
 
Het seizoen van Heracles Almelo
Heracles Almelo bevind zich dit seizoen tot nu toe op de middenmoot-posities, het elftal presteert goed genoeg om niet de gevarenzone te komen maar tegelijk ook net niet goed genoeg om mee te doen om Europees voetbal. Toch staat de ploeg met 36 punten op plaats 9 nog steeds binnen het bereik van de play-offs, met slechts 3 punten achterstand op de achtste plaats (ADO, kwam al in actie deze speelronde). Het doelsaldo van de Heraclieden is -12 (40 voor, 52 tegen) waarbij de ploeg driemaal de nul hield maar zelf ook driemaal niet tot scoren kwam.

De laatste drie wedstrijden werden gewonnen, tegen Twente (2-1), Roda (0-3) en PEC (2-1), maar daarvoor kende de ploeg bijvoorbeeld ook een periode in december en januari waarin er zes duels op rij niet gewonnen werd. Zoals de meeste ploegen in de Eredivisie is het wisselvalligheid troef.

Van de 36 behaalde punten werden er slechts zes buiten Almelo behaald, met de recente overwinning op Roda JC en driemaal een gelijkspel, bij Heerenveen, Utrecht en Groningen. Liefst negen uitwedstrijden gingen verloren in de competitie, tegen PEC, Twente, PSV, ADO, Willem II, AZ, VVV, NAC en Feyenoord.

Alleen in de uitduels tegen Roda JC en Groningen lukte het de ploeg van John Stegeman om meer dan eens te scoren, in deze beide duels werd drie keer het net gevonden. Drie keer werden in de uitduels meer dan drie tegendoelpunten geïncasseerd, tegen ADO (4-1), AZ (5-0) en NAC (6-1). In totaal werden er buiten Almelo 34 tegengoals geteld, gemiddeld meer dan 2,6 per wedstrijd.

De topscorer uit de ploeg van de Zwart-wit gestreepten is Reuven Niemeijer met acht doelpunten. Hij wordt gevolgd door Kristoffer Peterson en Vincent Vermeij met elk zes treffers. De oud-Vitessenaren Brahim Darri en Mo Osman kwamen dit seizoen nog niet tot scoren voor Heracles, al kwam Osman eerder nog voor Telstar uit waar hij in de Eerste divisie zeven maal trefzeker was.
 
Vitesse thuis tegen Heracles Almelo
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Heracles dateert van het seizoen 1921-1922 waarbij het duel in de Eerste klasse Oost met een 1-1 gelijkspel eindigde. Destijds werden beide doelpunten door een Vitesse-speler gemaakt, Wim Witteveen opende de score en Jan Holtus maakte gelijk met een eigen doelpunt.

Voor de invoering van het betaald voetbal zouden de ploegen elkaar uiteindelijk in 16 seizoenen van de Eerste klasse treffen, waarbij de bezoekers zes keer de volle buit meenamen en Vitesse slechts vijf keer zegevierde.
In het betaald voetbal heeft het Geel-zwart het thuisvoordeel wel ten gelde kunnen maken. In de 19 thuiswedstrijden in de Eerste divisie won Vitesse 15 keer en werd er niet eenmaal verloren. In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar in twaalf eerdere seizoenen, waarbij Vitesse alleen in het seizoen 2009/2010 niet tot scoren kwam. De Arnhemmers wonnen acht keer en er werd tweemaal gelijkgespeeld en verloren.

In totaal werd de ploeg uit Almelo dus in 47 eerdere competitieseizoenen getroffen, waarbij de Arnhemmers al 185 keer wisten te scoren. Tegen geen andere tegenstander wist Vitesse zo vaak het doel te treffen, al moet gezegd worden dat er ook 177 tegentreffers werden geteld. Daarmee is dit duel, thuis en uit 95 keer gespeeld, zeer doelpuntrijk met gemiddeld bijna vier doelpunten per wedstrijd.

Vorig seizoen werd er thuis met 1-2 verloren. Nadat Ricky van Wolfswinkel aan het begin van de tweede helft de score had geopend kwamen de bezoekers via oud-Vitessenaar Brahim Darri snel op gelijke hoogte en Samuel Armenteros werd uiteindelijk matchwinner met een penalty.

In het huidige seizoen stond de uitwedstrijd medio oktober op het programma. Het zou een 1-1 gelijkspel worden waarbij Kristoffer Peterson in de 73e minuut de 1-0 maakte en Linssen vlak voor tijd nog een punt wist te redden.
Uit de huidige selectie hebben naast Linssen ook Foor, Kashia, Beerens, Matavž en Castaignos al eerder tegen Heracles gescoord, al deden de laatste drie dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt in elk geval Arnold Kruiswijk door rugklachten, de beschikbaarheid van Maikel van der Werff is onzeker door liesklachten.
Bij Heracles Almelo is Jeff Hardeveld niet beschikbaar na een knieoperatie.
 
Vitesse – Heracles Almelo, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 12 wedstrijden: 8x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 3-0.
* Grootste overwinning: seizoen 2005/’06, 5-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 1-1.
* Gelijkspel: 2x 1-1.
* Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 1-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-2.
* Eerste editie: 29 oktober 2005, 5-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,08.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,67.
 
Zaterdag 17 maart, 19:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Heracles Almelo, de 28e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Allard Lindhout. Assistent-scheidsrechters: Bluemink en De Nas. Vierde official: Pérez.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: