6 november 2016 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Heracles Almelo, zondag 6 november, 14:30 uur

Na een derde van het seizoen gespeeld ontvangt Vitesse dit weekend de nummer twee-na-laatst van de ranglijst in GelreDome.
Het laatste thuisduel tegen Heracles Almelo vond half april van dit jaar plaats en destijds leek er voldoende water door de Rijn te zijn gegaan om de beker-uitschakeling aan het begin van dat seizoen te doen vergeten. Nu uitgerekend Makkelie de fluit in dit aanstaande duel weer ter hand mag nemen voelt het toch nog een beetje als een open wond. Er dient nog wat goedgemaakt te worden maar het is niet sterk om dat van de scheidsrechter te verwachten, het zou wel mooi zijn als Vitesse met overtuiging kan laten zien dat de punten in Arnhem blijven.

Ondertussen is er bij Vitesse nog maar één speler die zeker niet in actie zal komen: Michael van der Werff. De overige spelers zijn in principe allemaal fit, maar Henk Fraser lijkt wel één of meerdere wijzigingen door te voeren. Zo zou Nathan weleens kunnen starten tegen de Almeloërs ten koste van Adnane Tighadouini op de linker flank. Daarnaast mag Yeini mogelijk blijven staan terwijl Leerdam terug is van blessureleed. De vermoedelijke opstelling bestaat dus uit: Room, Yeini / Leerdam, Kashia, Miazga, Kruiswijk, Nakamba, Foor, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Nathan / Tighadouini.

De seizoenstart van Heracles Almelo
Na elf speelronden staat Heracles op de 16e plaats met 9 competitiepunten slechts één punt boven de nummer laatst. Het doelsaldo is min 5, met 11 goals voor en 16 tegen, en de ploeg kwam drie keer niet tot scoren waar het zelf eenmaal de nul hield. De magie van het vernieuwde stadion lijkt dit seizoen te zijn uitgewerkt.

Er werd slechts één competitieduel gewonnen dit seizoen, thuis met 3-1 tegen Willem II. Liefst zes wedstrijden werden gelijkgespeeld: tegen Roda (1-1 uit), ADO (1-1 uit), Groningen (0-0 uit), Twente (1-1 thuis), PSV (1-1 uit) en Sparta (2-2 thuis). Daarnaast werd er verloren van Feyenoord (0-1), Excelsior (3-1), Ajax (0-2) en Heerenveen (3-1).

In de eerste ronde van de KNVB beker had Heracles een verlenging nodig om te winnen van Excelsior Maassluis, in de tweede ronde werd makkelijk gewonnen van UNA.

Topscorers uit de ploeg van John Stegeman zijn Samuel Armenteros en Brandley Kuwas met elk twee competitietreffers. Oud-Vitesse-spelers Robin Gosens en Brahim Darri scoorden beide eenmaal, net als Jaroslav Navratil en Vincent Vermeij.

Vitesse thuis tegen Heracles Almelo
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Heracles dateert van het seizoen 1921/1922 toen de ploegen in de Eerste klasse Oost met 1-1 gelijkspeelden. In Monnikenhuize werden beide doelpunten door een Vitesse-speler gemaakt: Wim Witteveen opende de score en Jan Holtus maakte gelijk met een eigen doelpunt.

In totaal trof Vitesse de ploeg uit Almelo in 46 eerdere competitieseizoenen, waarbij de Arnhemmers al 182 keer wisten te scoren. Tegen geen andere tegenstander wist Vitesse zo vaak het doel te treffen, al moet gezegd worden dat er ook 174 tegentreffers werden geteld. Daarmee is dit duel, thuis en uit 92 keer gespeeld, zeer doelpuntrijk met gemiddeld bijna vier doelpunten per wedstrijd. In de 46 thuiswedstrijden behaalde Vitesse 39 keer één of meer punten, met 28 overwinningen en 11 keer een gelijkspel.

In de Eredivisie troffen de ploeg elkaar in elf eerdere seizoenen, waarbij Vitesse alleen in het seizoen 2009/2010 niet tot scoren kwam en verloor. In de overige tien duels wonnen de Arnhemmers acht keer en er werd tweemaal gelijkgespeeld.

Vorig seizoen werd er thuis en uit met 1-1 gelijkgespeeld, waarbij Milot Rashica in beide duels de Vitesse-treffer voor zijn rekening nam. Afgezien van het bekerduel tegen De Dijk scoorde Rashica niet meer in officiële wedstrijden sinds het laatste treffen met Heracles, de jonge Kosovaar zou dus weleens extra gebrand kunnen zijn om juist tegen deze opponent het net te vinden.

Uit de huidige selectie hebben naast Rashica ook Leerdam, Kashia en Van Wolfswinkel al eerder tegen Heracles gescoord.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Michael van der Werff door een knieblessure niet beschikbaar, naar verwachting tot eind november.

Bij de tegenstander ontbreekt Mark-Jan Fledderus door een blessure en de beschikbaarheid van Mike te Wierik is onzeker.

Vitesse – Heracles Almelo, thuiswedstrijd in de Eredivisie

  • Totaal 11 wedstrijden: 8x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies
  • Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies
  • Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 3-0
  • Grootste overwinning: seizoen 2005/’06, 5-1
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 1-1
  • Gelijkspel: 2x 1-1
  • Laatste en enige nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-2
  • Eerste editie: 29 oktober 2005, 5-1
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,18
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,55

Zondag 6 november, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Heracles Almelo, de twaalfde speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.

Scheidsrechter: Danny Makkelie; assistent-scheidsrechters: Diks en Steegstra; vierde official: Van der Vrande.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: