7 oktober 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Heracles Almelo, zondag 7 oktober, 14:30 uur

Vitesse krijgt dit weekend een ploeg op bezoek die qua punten op een gedeelde tweede plaats van de ranglijst staat.
Het zit dit seizoen nog niet mee wat blessures betreft, Tim Matavž voegde zich afgelopen weekend met een gebroken kuitbeen toe aan het lijstje van niet inzetbare spelers. Naast de Sloveense spits zijn ook Hilary Gong, Arnold Kruiswijk, Charly Musonda en Rasmus Thelander geblesseerd, door schorsing ontbreken bovendien nog Thomas Bruns en Danilho Doekhi. Daarnaast kampten Roy Beerens en Bryan Linssen met enkelklachten en was Oussama Darfalou deze week ziek.

Het goede nieuws is dat Martin Ødegaard weer kan spelen met een blessure aan zijn hand, Maikel van der Werff terugkeert na een schorsing en Darfalou en Linssen weer op tijd fit lijken te zijn.
Darfalou zal voorlopig de eerste keuze op de spitspositie zijn. Hij mocht tot nu toe zeven keer invallen in zeven competitieduels, overigens nog zonder te scoren. Vorige week in de beker kon de Algerijnse spits zijn eerste basisplaats opluisteren met zijn eerste doelpunt, dat is hoopgevend. De tweede optie voor de punt van de aanval is Thomas Buitink, de talentvolle jeugdspeler kreeg dit seizoen echter nog geen speeltijd bij het eerste elftal.

Als het goed is is Bryan Linssen weer inzetbaar op de linker vleugel, maar als back-up heeft de trainer Alexander Büttner in gedachten. In dat geval is Max Clark basisspeler op linksback. Op de rechtervleugel zal Ødegaard in principe de voorkeur krijgen zolang Beerens niet inzetbaar is.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner (Clark), Serero, Bero, Foor, Ødegaard, Darfalou en Linssen (Büttner).
 
De seizoenstart van Heracles Almelo
Heracles Almelo is tot nu toe misschien wel de verrassing van de competitie. Na de eerste zeven speelronden heeft de ploeg slechts vijf verliespunten, door een gelijkspel uit bij Ajax en een nederlaag uit bij Willem II. Er werd thuis gewonnen van ADO, AZ, De Graafschap en Emmen, buiten het eigen stadion was Heracles de baas over SC Heerenveen en FC Den Bosch (in de beker).

De ploeg van de Duitse coach Frank Wormuth blinkt vooral uit in het maken van doelpunten, na zeven duels heeft alleen koploper PSV vaker het net gevonden. Er werden 19 goals geproduceerd, bijna drie treffers per wedstrijd. Maar opvallend genoeg staat Heracles qua tegendoelpunten in het rechter rijtje, gemiddeld werden er namelijk twee doelpunten per duel geïncasseerd. Ploegen met veel tegengoals zijn meestal gedoemd om tegen degradatie te strijden, maar met een positief doelsaldo is het de vraag wat op de langere termijn de doorslag gaat geven. Tot nu toe zal er in elk geval niet veel geklaagd worden in Almelo.

Vitesse kan hoop putten uit het feit dat de uitwedstrijden van Heracles toch een stuk minder punten opleverden dan de thuiswedstrijden. Er werden slechts vier punten behaald uit drie uitduels, met een 3-5 overwinning in Heerenveen, een 1-1 gelijkspel in Amsterdam en een 5-0 nederlaag in Tilburg.

Topscorer van Heracles is Kristoffer Peterson met acht competitiedoelpunten. Daarnaast vonden vier spelers tweemaal het doel: Adrián Dalmau, Lerin Duarte, Brandley Kuwas en Mo Osman (oud-Vitessenaar).
 
Vitesse thuis tegen Heracles Almelo
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Heracles dateert van het jaar 1921 waarbij het duel in de Eerste klasse Oost met een 1-1 gelijkspel eindigde. Destijds werden beide doelpunten door een Vitesse-speler gemaakt, Wim Witteveen opende de score en Jan Holtus maakte gelijk met een eigen doelpunt.

Voorafgaand aan de invoering van het betaald voetbal zouden de ploegen elkaar uiteindelijk in 16 seizoenen van de Eerste klasse treffen, waarbij de bezoekers zes keer de volle buit meenamen en Vitesse slechts vijf keer zegevierde.

In het betaald voetbal heeft het Geel-zwart het thuisvoordeel wel ten gelde kunnen maken. In de 19 thuiswedstrijden in de Eerste divisie won Vitesse 15 keer en werd er niet eenmaal verloren. In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar in dertien eerdere seizoenen, waarbij Vitesse acht keer won en de bezoekers tweemaal. Drie keer eindigde het duel in een gelijkspel, waarvan alleen de laatste keer doelpuntloos.
De eerste editie op Arnhemse bodem is tot nu toe ook de grootste overwinning op Heracles in de Eredivisie. In oktober 2005 werd het 5-1 met doelpunten van Youssouf Hersi (2x), Matthew Amoah (2x) en Tom de Mul namens Vitesse, Kwame Quansah scoorde namens de bezoekers.

In totaal werd de ploeg uit Almelo in 48 eerdere competitieseizoenen getroffen, waarbij de Arnhemmers al 185 keer wisten te scoren. Tegen geen andere tegenstander wist Vitesse zo vaak het doel te treffen, al moet gezegd worden dat er ook 177 tegentreffers werden geteld. Daarmee is dit duel, thuis en uit 96 keer gespeeld, zeer doelpuntrijk met gemiddeld bijna vier doelpunten per wedstrijd.

Vorig seizoen werd er thuis tegen Heracles met 0-0 gelijkgespeeld, dit was voor het eerst dat er in een officieel thuisduel tegen deze tegenstander niet gescoord werd.
Uit de huidige selectie hebben Foor, Linssen, Beerens, Karami en Matavž al eerder tegen Heracles gescoord, al deden de laatste drie dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken door blessures Hilary Gong (knie), Arnold Kruiswijk (rug), Tim Matavž (kuitbeen), Charly Musonda (knie) en Rasmus Thelander (enkel). Thomas Bruns en Danilho Doekhi zijn geschorst. De beschikbaarheid van Roy Beerens en Bryan Linssen is ook niet helemaal zeker, beide spelers kampten met een kwetsuur aan de enkel.

Bij Heracles Almelo zijn Jeff Hardeveld, Sebastian Jakubiak, Robin Pröpper en Silvester van der Water niet beschikbaar door blessures.
 
Vitesse – Heracles Almelo, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 13 wedstrijden: 8x winst, 3x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 3-0.
* Grootste overwinning: seizoen 2005/’06, 5-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 0-0.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1.
* Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 1-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-2.
* Eerste editie: 29 oktober 2005, 5-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,92.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,62.
 
Zondag 7 oktober, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Heracles Almelo, de achtste speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis. Assistent-scheidsrechters: Roy de Nas en Patrick Langkamp. Vierde official: Edgar Bijl. Video-assistenten: Allard Lindhout en Rens Bluemink.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: