12 augustus 2017 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs NAC Breda, zaterdag 12 augustus, 20:45 uur

Terwijl Nederland nog volop op vakantie is begint dit weekend de competitie van het seizoen 2017 – 2018.
Vitesse start in de eerste speelronde tegen het vers gepromoveerde NAC Breda dat de afgelopen twee seizoenen in de Jupiler League uitkwam. In beide seizoenen op het tweede niveau wist de ploeg de play-offs om promotie te behalen, waarbij er in mei van dit jaar met FC Volendam en NEC afgerekend werd om de promotie te behalen.
Vitesse begon de afgelopen week met enige teleurstelling maar wel met een ervaring én een speler rijker. Luc Castaignos werd gepresenteerd als de tweede nieuwe spits in de selectie van Henk Fraser, waarbij de coach goed te spreken was over de fitheid van de aanvaller: Castaignos is direct inzetbaar.

Doordat Room deze week terugkeerde van ziekte is in principe iedereen uit de selectie inzetbaar, alleen de mascotte Hertog II kampt met een blessure en zal dus niet vliegend te bewonderen zijn.

Naar verwachting is de basis ongewijzigd ten opzichte van het duel om de Johan Cruijff Schaal, het elftal bestaat dan dus uit: Pasveer, Dabo, Kashia, Kruiswijk, Büttner, Bruns, Serero, Foor, Rashica, Matavž en Linssen.

De voorbereiding van NAC Breda
NAC begon de voorbereiding op het seizoen met drie oefenwedstrijden tegen amateurs die eenvoudig gewonnen werden. Daarna was er een gelijkspel tegen het Turkse Gençlerbirligi (2-2) en bescheiden overwinningen op FC Volendam (2-1), RKC Waalwijk (2-1) en Excelsior (1-0).

In de zomer vertrok er ongeveer een elftal aan spelers uit Breda, maar de ploeg van oud-Vitessenaar Stijn Vreven kreeg ook weer de broodnodige versterking om zich in de Eredivisie staande te gaan houden. Er staan dit seizoen liefst zeven spelers afkomstig van Manchester City op de loonlijst, waarvan een zestal op huurbasis. Dit betreft Angeliño, Pablo Marí, James Horsfield, Manuel García, Thierry Ambrose, Paolo Fernandes en Thomas Agyepong. Daarnaast kwam Nigel Bertrams over van Willem II en maakten Menno Koch en Rai Vloet de overstap van PSV.

Of de ploeg van coach Vreven klaar is voor de Eredivisie zien we vanaf vanavond in GelreDome.

Vitesse thuis tegen NAC Breda
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen NAC dateert van november 1955 toen Vitesse voor 8000 toeschouwers met 2-0 wist te winnen in de Hoofdklasse A. De doelpunten werden destijds gemaakt door Jan van Voorst en Dick van Male.

In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar in 25 eerdere seizoenen waarbij de duels in Arnhem Vitesse 20 keer punten opleverden. Er werd 13 keer gewonnen en zeven maal gelijkgespeeld, de overige vijf keer gingen de punten mee naar Brabant. Gemiddeld eindigde deze wedstrijd in een 2-1 thuiswinst maar die eindstand stond slechts eenmaal op het scorebord, namelijk op 27 december 2005 toen Matthew Amoah tweemaal het net wist te vinden.

De laatste editie vond plaats in oktober 2014 met een 2-2 gelijkspel als eindresultaat. Marko Vejinović scoorde tweemaal voor Vitesse en Adnane Tighadouini scoorde tweemaal voor de tegenstander.

Uit de huidige selectie hebben Serero, Bruns, Linssen en Castaignos al eerder tegen NAC gescoord, al deed geen van hen dit namens Vitesse.

Vitesse in de eerste speelronde van de Eredivisie
Vitesse start dit seizoen met een thuiswedstrijd maar opvallend genoeg was dat in de vorige 32 Eredivisieseizoenen slechts twaalf keer het geval. In 75 procent van de twaalf thuiswedstrijden wist Vitesse punten te pakken met vijf overwinningen en viermaal een gelijkspel.

De laatste keer dat de Arnhemmers thuis begonnen was in 2013 toen Heracles Almelo verslagen werd met 3-1 door doelpunten van Kelvin Leerdam, Marcus Pedersen en Renato Ibarra. De eretreffer voor de Almeloërs werd in de extra tijd gemaakt door Matthew Amoah.

Vitesse – NAC Breda, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 25 wedstrijden: 13x winst, 7x gelijkspel, 5x verlies
 • Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies
 • Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 3-2
 • Grootste overwinning: seizoen 1997/’98, 4-1
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 2-2
 • Gelijkspel: 2x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2, 1x 3-3
 • Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2008/’09, 0-3
 • Eerste editie: 7 november 1971, 1-2
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,84
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,16
Eredivisie-thuiswedstrijden in de eerste speelronde
 • Totaal 12 wedstrijden: 5x winst, 4x gelijkspel, 3x verlies
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies
 • Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 3-1, tegen Heracles Almelo
 • Grootste overwinning: 3-1, tegen Heracles Almelo, ADO Den Haag en FC Twente
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2012/’13, 2-2, tegen ADO Den Haag
 • Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2008/’09, 0-4, tegen FC Groningen
 • Eerste editie: 27 augustus 1978, 2-2, tegen Sparta Rotterdam
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,75
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,67
Zaterdag 12 augustus, 20:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – NAC Breda, de eerste speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.

Scheidsrechter: Siemen Mulder. Assistent-scheidsrechters: Dobre en Hubers. Vierde official: Clay Ruperti.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: