2 maart 2019 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs NAC Breda, zaterdag 2 maart, 20:45 uur

Na een week waarin Vitesse al voorzichtig afscheid nam van Arnold Kruiswijk en hoofdsponsor Droomparken, wordt de hekkensluiter van de ranglijst thuis ontvangen voor revanche.
Met nog elf wedstrijden te spelen, één derde van de competitie, is er nog van alles mogelijk op de ranglijst. Om op de vijfde plaats te blijven staan en zicht te houden op plek vier zal er wederom gewonnen moeten worden.
Er is nog lichte twijfel door kleine blessures, maar het lijkt erop dat Thulani Serero, Mohammed Dauda en Bryan Linssen vanavond beschikbaar zijn om te spelen. Voor Linssen en Dauda betekend dit dat zij in de aanval kunnen blijven staan, en anders zou Thomas Buitink de aangewezen vervanger zijn indien één van hen toch niet kan spelen. Om plaats te maken voor Serero zal er een speler naar de bank moeten, het lijkt erop dat Navarone Foor hiervan dan het slachtoffer wordt.

De 4-4-2-opstelling waarmee de afgelopen twee wedstrijden gewonnen werden blijft verder in principe intact. Er is dan opvallend genoeg wederom geen basisplaats voor Maikel van der Werff of Roy Beerens.
Tim Matavž, Hilary Gong en Charly Musonda zijn nog niet inzetbaar deze speelronde maar ze trainen wel mee met de selectie, het gaat de goede kant op. Helaas is het herstel van de rug van Arnold Kruiswijk wel opgegeven. Kruiswijk kwam ruim een jaar geleden voor het laatst in actie voor Vitesse, op 16 januari 2018 uit tegen Sparta kreeg hij een korte invalbeurt.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Doekhi, Clarke-Salter, Clark, Ødegaard, Bero, Serero, Büttner, Dauda en Linssen.
Er staan op dit moment geen spelers op scherp, iedereen zou één gele kaart moeten kunnen incasseren zonder geschorst te worden.
 
Het seizoen van NAC Breda
NAC Breda staat vrijwel het gehele seizoen al in de gevarenzone van de onderste drie plaatsen op de ranglijst, alleen na de tweede speelronde werd dit gevaar even ontstegen door een thuisoverwinning op De Graafschap.
Na 23 gespeelde wedstrijden staat NAC voor de tiende keer op de laatste positie. Er werden 17 wedstrijdpunten behaald door vier overwinningen en vijfmaal een gelijkspel, liefst 14 keer werd een competitieduel met een nederlaag afgesloten. De ploeg uit Breda heeft het meest negatieve doelsaldo uit de competitie: min 30 (22 voor, 52 tegen). De nul werd nog driemaal gehouden (tegen De Graafschap, PEC en Groningen) maar daarnaast kwam het elftal ook 12 keer niet tot scoren.

In het eigen stadion werden in 12 wedstrijden nog 15 punten gepakt. Voor deze punten werd viermaal gewonnen tegen De Graafschap (3-0), Heracles (2-1), Vitesse (2-1) en Heerenveen (4-2). Er werd thuis ook nog gelijkgespeeld tegen Willem II, ADO en Groningen.

Buiten Breda werden slechts twee punten gepakt in elf gespeelde wedstrijden. Uit bij ADO werd het 1-1 en uit bij PEC bleef het 0-0. De negen uitnederlagen waren tegen AZ (5-0), Feyenoord (4-2), VVV (3-0), Utrecht (2-1), Emmen (2-0), Groningen (5-2), Willem II (2-0), De Graafschap (3-0) en Ajax (5-0). Er is dit seizoen geen ploeg die buitenshuis slechter gepresteerd heeft dan NAC.
In 2019 verloor NAC viermaal en werd er tweemaal gelijkgespeeld, er werd dit jaar nog niet gewonnen in officiële wedstrijden.

In de ploeg van Mitchell van der Gaag is Mitchell te Vrede de topscorer met 9 competitiedoelpunten, 41% van de totale doelpuntenproductie van NAC. Te Vrede wordt gevolgd door Mikhail Rosheuvel die vijfmaal doel trof en drie spelers die elk tweemaal wisten te scoren: Gianluca Nijholt, Luka Ilić en Gervane Kastaneer.
 
Vitesse thuis tegen NAC Breda
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen NAC dateert van november 1955 toen Vitesse voor 8000 toeschouwers met 2-0 wist te winnen in de Hoofdklasse A. De doelpunten werden destijds gemaakt door Jan van Voorst en Dick van Male. Na dit eerste duel zouden Vitesse en NAC elkaar nog in de Eerste divisie en in de Eredivisie treffen.

In de Eerste divisie kwam NAC vijfmaal op bezoek in Arnhem waarbij de ploegen redelijk aan elkaar gewaagd waren, met een klein voordeel voor Vitesse. Er werd tweemaal gewonnen, twemaal gelijkgespeeld en eenmaal verloren.

In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar in 26 eerdere seizoenen waarbij de duels in Arnhem Vitesse 21 keer punten opleverden. Er werd 14 keer gewonnen en zeven maal gelijkgespeeld, de overige vijf keer gingen de punten mee naar Brabant. Gemiddeld eindigde deze wedstrijd in een 2-1 thuiswinst, maar die eindstand stond slechts eenmaal op het scorebord, namelijk op 27 december 2005 toen Matthew Amoah tweemaal het net wist te vinden.

De grootste thuisoverwinning op NAC was met een uitslag van 4-1, een score die tweemaal behaald werd. Voor het eerst was dit op 25 maart 1998 bij de openingswedstrijd van GelreDome, waarbij Dejan Čurović tweemaal scoorde en daarnaast ook Orlando Trustfull en Nikos Machlas trefzeker waren. Namens de bezoekers scoorde Twan Scheepers het eerste tegendoelpunt in het huidige stadion.

Bij de start van het vorige seizoen werd het wederom 4-1, waarbij Bruns, Linssen, Matavž en Rashica namens Vitesse scoorden en Thierry Ambrose namens NAC het doel trof.
Sinds de laatste thuiswedstrijd tegen NAC werd er alweer tweemaal uit tegen de Brabanders gespeeld, in beide wedstrijden bleef Vitesse puntloos. Vorig seizoen werd het uit 1-0 door een doelpunt van Angeliño die inmiddels bij PSV speelt. In het huidige seizoen werd het 2-1 in Breda door doelpunten van Te Vrede (1-0), Linssen (1-1) en Verschueren (2-1), waarbij Foor nog een penalty miste bij een 0-0 stand en Bero met tweemaal geel van het veld werd gestuurd.

Uit de huidige selectie heeft naast Linssen en Matavž ook Serero al eerder tegen NAC gescoord, al deed de Zuid-Afrikaan dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Oussama Darfalou (enkel), Hilary Gong (knie), Arnold Kruiswijk (rug), Tim Matavž (kuitbeen), Charly Musonda (niet wedstrijdfit).
Bij NAC Breda is in elk geval Menno Koch niet beschikbaar door een schorsing.
 
Vitesse – NAC Breda, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 26 wedstrijden: 14x winst, 7x gelijkspel, 5x verlies.
* Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste en grootste overwinning: seizoen 2017/’18, 4-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 2-2.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2008/’09, 0-3.
* Eerste editie: 7 november 1971, 1-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,92.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,15.
 
Zaterdag 2 maart, 20:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – NAC Breda, de 24e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Joey Kooij. Assistent-scheidsrechters: Ruud Bexkens en Erik Kleinjan. Vierde official: Christian Mulder. Video-assistenten: Stan Teuben en Erwin Zeinstra.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: