28 november 2015 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs NEC, zondag 12:30 uur

Na een seizoen onderbreking staat dit weekend de Gelderse derby weer op het programma.
Vorig jaar vond een deel van de supporters het prima dat er over de Waal geen Eredivisie gespeeld werd en dan werd het ontbreken van de derby maar voor lief genomen. Nu het bewuste duel dan weer voor de deur staat zal het bij de meesten toch wel een beetje extra beginnen te kriebelen. En zo hoort het.

Een flinke aderlating voor het geel-zwart is het ontbreken van captain Guram Kashia: hij is niet fit genoeg door hamstringklachten en zal het elftal dus niet kunnen aanvoeren. Guram baalt hier zelf waarschijnlijk nog het meeste van. Zijn positie als centrale verdediger én aanvoerder zal worden overgenomen door Arnold Kruiswijk.

Op het middenveld keert Marvelous Nakamba terug van schorsing, waarschijnlijk ten koste van Sheran Yeini die hem tegen ADO Den Haag nog verving. Helemaal zeker is dat overigens nog niet, want misschien kiest Bosz juist voor een bezetting met zowel Nakamba als Yeini in de basis.

Eloy Room is dit seizoen de onbetwiste nummer één in het doel en Piet Velthuizen moest steeds genoegen nemen met de reservebank, met een enkele uitzondering voor het bekertoernooi. Nu Velthuizen niet fit is neemt Jeroen Houwen voor het eerst dit seizoen plaats op de bank.

De afgelopen weken is een groep vrijwilligers van VIVO en de Supportersvereniging druk geweest met het voorbereiden van een sfeeractie voor dit duel, zorg er dus voor dat je zondag op tijd in het stadion bent!
 
Het seizoen van NEC

Na dertien speelronden staat onze tegenstander met 23 punten op de vijfde plaats van de Eredivisie. Het doelsaldo is plus vijf (17 voor, 12 tegen), waarbij de ploeg zes keer de nul hield maar ook al vier keer niet tot scoren kwam. Thuis werden 16 punten uit zeven duels behaald maar buitenshuis kwam de ploeg niet verder dan 7 punten uit zes; een duidelijk verschil dus.

Thuis won de ploeg vijf duels van Excelsior, Heerenveen, ADO, De Graafschap en Utrecht. Er werden alleen punten verloren tegen Groningen (1-1 gelijk) en Ajax (0-2 verlies).
In de uitwedstrijden werd er verloren van Heracles, PSV en Twente, gelijkgespeeld tegen Roda JC en gewonnen van Willem II en AZ.

Het resultaat tegen AZ, een 2-4 uitoverwinning, is opvallend te noemen als individuele uitslag; daarnaast is het toch vooral opvallend hoe de ploeg zich in de Eredivisie staande houdt na een jaar van afwezigheid en het gekwakkel in de seizoenen daarvoor. Het is natuurlijk wel maar de vraag hoelang ze dat vol kunnen houden.

De ploeg van Ernest Faber kent Christian Santos als topscorer, hij maakte 10 van de 17 doelpunten; Anthony Limbombe volgt op gepaste afstand met drie goals.
 
Vitesse thuis tegen NEC
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen deze tegenstander dateert van 25 maart 1923 waarbij Vitesse met 3-1 won in de Tweede klasse B Oost. In de volgende decennia speelden de ploegen ondanks de nabijheid niet vaak tegen elkaar in de competitie omdat de ploegen meestal in verschillende klassen uitkwamen.

Pas in de jaren 70 kwam daar enige verandering in toen er in vijf seizoenen op gelijk niveau gespeeld werd, in de Eredivisie en de Eerste divisie. Vanaf het seizoen 1983/’84 werd er bijna elk jaar tegen elkaar gespeeld, met uitzondering van slechts vijf seizoenen waarbij uiteraard 2014/’15 als meest recent. Dat is meteen één van de verklaringen waarom deze derby pas in de laatste 25 jaar een echte derby werd, met bijbehorende rivaliteit over en weer.

Als alle officiële duels sinds 1923 worden meegerekend dan werd deze derby tot nu toe 46 keer gespeeld in Arnhem, waarbij de cijfers als volgt zijn: 15x winst, 21x gelijk en 10x verlies.

In de Eredivisie werden tot nu toe 26 edities gespeeld van deze thuiswedstrijd, waarvan de helft in een gelijkspel eindigde. Vitesse won tien duels: zeven keer met een verschil van slechts één doelpunt en de overige drie keer werd het 2-0 (1994/’95), 5-1 (1999/’00) en 4-1 (2012/’13). Daarnaast werd drie keer verloren, telkens met één doelpunt verschil.

De laatste onderlinge duels vonden plaats in het seizoen 2013/’14. Vitesse won de uitwedstrijd dat seizoen in extra tijd door een verdiende treffer van Lucas Piazon, nadat Kelvin Leerdam en Theo Janssen de ploeg al twee keer op voorsprong hadden gezet. Later in het seizoen werd de thuiswedstrijd besloten in een 1-1 gelijkspel, met doelpunt van Dan Mori.

Uit de huidige selectie hebben naast Leerdam ook Kashia en Van der Werff al eerder tegen deze tegenstander gescoord, maar Van der Werff deed dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Guram Kashia door een hamstringblessure, Nathan door een knieblessure en daarnaast is Piet Velthuizen niet wedstrijdfit.

Bij de tegenstander ontbreken Hannes Halldórsson en Joshua Smits vanwege blessures; daarnaast is Mihai Roman niet wedstrijdfit.
 
Vitesse – NEC, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 26 wedstrijden: 10x winst, 13x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2012/’13, 4-1.
* Grootste overwinning: seizoen 1999/’00, 5-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2013/’14, 1-1.
* Gelijkspel: 4x 0-0, 5x 1-1, 4x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2011/’12, 0-1.
* Eerste editie & grootste nederlaag: 14 mei 1972, 2-3.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,46.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,96.
 
Zondag 29 november, 12:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – NEC, de veertiende speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Björn Kuipers; assistent-scheidsrechters: Van Roekel en Zeinstra; vierde official: Mulder.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: