20 december 2021 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs PEC Zwolle, dinsdag 21 december, 18:45 uur

Met Europese overwintering op zak neemt Vitesse het in de laatste speelronde van 2021 thuis op tegen de hekkensluiter van de ranglijst.

Tegenstander PEC in deze midweekse speelronde mag dan diep in de gevarenzone staan, negen punten onder de veilige 15e plaats, het tweeluik tegen de nummer een-na-laatst liet maar weer eens zien dat geen enkele opponent onderschat mag worden.

Halverwege het seizoen is elke tegenstander exact eenmaal getroffen. Het leverde Vitesse 30 punten op met negen overwinningen, driemaal gelijkspel en vijf nederlagen. De huidige vijfde plaats is niet slecht, maar met een overwinning zou er eventueel nog een plek geklommen kunnen worden voor de winterstop.

Het goede nieuws voor coach Letsch is dat Eli Dasa weer beschikbaar is op de rechter flank. Met Dasa en Wittek kan er weer van beide zijden gevaar gebracht worden in de 16-meter van de tegenstander.

De beschikbaarheid van Loïs Openda en Sondre Tronstad was een klein vraagteken, maar beide spelers lijken te kunnen starten. Darfalou en Reiziger zullen in principe na de winterstop weer beschikbaar zijn.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Houwen, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen (of Hájek), Wittek, Bero, Tronstad, Huisman (of Buitink), Frederiksen en Openda.

Vitesse thuis tegen PEC Zwolle

De eerste officiële thuiswedstrijd tegen PEC werd in maart 1925 gespeeld in het nationale bekertoernooi en Vitesse won met 1-0 door een doelpunt van Jo Hendriks.

De eerste competitiewedstrijd thuis tegen PEC werd ook nog nét in de jaren 20 gespeeld. Eind december 1929 werd het 2-1 in de Eerste klasse Oost, met doelpunten van Ben Tap en Cees Teljer namens Vitesse.

In totaal troffen Vitesse en Zwolle elkaar in 28 eerdere competitieseizoenen, waarvan 21 seizoenen sinds de invoering van het betaald voetbal. In de jaren 60 won Vitesse twee thuiswedstrijden in de Tweede divisie, in de jaren 70 en 80 leverden zes thuisduels in de Eerste divisie vier overwinningen, één gelijkspel en één nederlaag op.

De eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie werd gespeeld in december 1978 en zou een 3-1 overwinning opleveren, met Arnhemse doelpunten van Bosko Bursać, Henk Bosveld en Willie Veenstra. In totaal werden er 13 Eredivisieduels in Arnhem gespeeld, waarvan er niet één verloren ging. Tien maal pakte het Geel-zwart de volle winst en driemaal werden de punten gedeeld.

Van de huidige tegenstanders uit de competitie werd met gemiddeld 2,54 punten geen beter thuisresultaat behaald dan tegen PEC.

De grootste overwinning vond plaats in december 2003: het werd 5-2 met doelpunten van Nicky Hofs (2x), Emile Mbamba, Gert Claessens en Jhon van Beukering.

In het vorig seizoen werd deze thuiswedstrijd met 2-1 gewonnen, waarbij de doelpunten werden gemaakt door Armando Broja, Idrissa Touré en Jesper Drost namens de bezoekers.

In de eerste speelronde van dit seizoen werd de uitwedstrijd met 0-1 gewonnen, de goal van Nikolai Baden Frederiksen was de matchwinner.

Uit de huidige selectie hebben naast Frederiksen ook Darfalou en Tannane al eerder tegen PEC gescoord namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Oussama Darfalou en Daan Reiziger door blessures. Oussama Tannane is uit de selectie gezet.

Bij PEC ontbreken Dean Huiberts, Sam Kersten, Kenneth Paal, Daishawn Redan en Sai van Wermeskerken.

Vitesse – PEC Zwolle, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 13 wedstrijden: 10x winst, 3x gelijkspel, 0x verlies.
  • Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2020/’21, 2-1.
  • Grootste overwinning: seizoen 2003/’04, 5-2.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 0-0.
  • Gelijkspel: 2x 0-0, 1x 1-1.
  • Laatste nederlaag: n.v.t.
  • Eerste editie: 3 december 1978, 3-1.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,31.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,77.

Dinsdag 21 december, 18:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – PEC Zwolle, de 18e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Pol van Boekel. Assistent-scheidsrechters: Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Vierde official: Rob Dieperink. Video-assistenten: Dennis Higler en Dyon Fikkert.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: