1 mei 2021 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs PEC Zwolle, zaterdag 1 mei, 20:00 uur

Vitesse speelt zaterdagavond helaas weer een wedstrijd zonder publiek, het experiment van de vorige speelronde blijft voorlopig eenmalig.

Er staan nog vier reguliere competitiewedstrijden op het programma en Vitesse heeft hierbij wat te winnen óf te verliezen. In theorie zijn de plaatsen 2 t/m 7 nog mogelijk voor ons Geel-zwart, in de praktijk lijkt een plaats 3, 4 of 5 het meest realistisch. Een eindnotering op de vierde plaats (of hoger) geeft rechtstreeks toegang tot voorronde Europees voetbal, de vijfde plaats (of lager) levert play-offs op om een minder gunstig ticket naar Europa. Uit tegen Feyenoord wist Vitesse de vierde plaats te behouden, voorlopig zal er elke speelronde weer een resultaat behaald moeten worden.

De resterende tegenstanders na PEC thuis zijn Sparta en Fortuna uit, daarna volgt de afsluiter thuis tegen de aanstaand kampioen. Met een blik op de ranglijst zou je kunnen zeggen dat al deze vier tegenstanders ‘klaar’ zijn in de competitie, aan de andere kant hebben ze ‘niets’ te verliezen en kunnen ze vrijuit spelen. Voor Vitesse lijkt dan het belangrijkste of er een gemotiveerd team staat dat wil winnen, óf dat er elf spelers aanwezig zijn die moeten presteren. Aan het eind van de competitie geeft de motivatie vaak de doorslag.

Hoofd-coach Letsch heeft voor de wedstrijd tegen Zwolle vooral een defensieve puzzel op te lossen, liefst vier van de vijf basisspelers uit de defensie ontbreken namelijk. Bazoer, Rasmussen en Wittek zijn (nog) één duel geschorst, Dasa mist het duel door blessureleed. Voor Rasmussen was Hájek al de aangewezen vervanger, Cornelisse viel eerder in voor Bazoer en op de back-posities zijn Manhoef en Oroz eerder ingezet. Dat is de logische opstelling, maar wel relatief onervaren. Op het middenveld zal Tronstad ontbreken, waardoor Thomas Bruns zich weer mag bewijzen. Toch heeft de tegenstander zowaar meer te klagen, er ontbreken liefst tien spelers, waarvan zes door een Corona-besmetting.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Oroz, Doekhi, Cornelisse, Hájek, Manhoef, Bruns, Tannane, Bero, Broja en Openda.

Vitesse thuis tegen PEC Zwolle

De eerste officiële thuiswedstrijd tegen PEC werd gespeeld in maart 1925 in het nationale bekertoernooi. Vitesse won hierbij met 1-0 door een doelpunt van Jo Hendriks.

De eerste competitiewedstrijd thuis tegen PEC werd ook nog nét in de jaren 20 gespeeld. Eind december 1929 werd het 2-1 in de Eerste klasse Oost, met doelpunten van Ben Tap en Cees Teljer namens Vitesse.

In totaal troffen Vitesse en Zwolle elkaar in 27 eerdere competitieseizoenen, waarvan 20 seizoenen sinds de invoering van het betaald voetbal. In de jaren 60 won Vitesse twee thuiswedstrijden in de Tweede divisie, in de jaren 70 en 80 leverden zes thuisduels in de Eerste divisie vier overwinningen, één gelijkspel en één nederlaag op.

De eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie werd gespeeld in december 1978 en zou een 3-1 overwinning opleveren, met doelpunten van Bosko Bursać, Henk Bosveld en Willie Veenstra. In totaal werden er twaalf Eredivisieduels in Arnhem gespeeld waarvan er niet één verloren ging. Negen maal pakte het Geel-zwart de volle winst en driemaal werden de punten gedeeld. Van de huidige tegenstanders uit de competitie werd gemiddeld geen beter thuis-resultaat behaald dan tegen PEC.

De grootste overwinning vond plaats in december 2003: het werd 5-2 met doelpunten van Nicky Hofs (2x), Emile Mbamba, Gert Claessens en Jhon van Beukering.

In het vorig seizoen werd deze thuiswedstrijd met 3-0 gewonnen, waarbij de doelpunten werden gemaakt door Tim Matavž, Vyacheslav Karavaev en Bryan Linssen.

De uitwedstrijd in het lopende seizoen ging met 2-1 verloren, waarbij Oussama Darfalou nog wel een vroege openingstreffer gescoord had. Daarna waren doelpunten van Jesper Drost en Mike van Duinen (uit een strafschop) goed voor een driepunter van de thuisploeg.

Uit de huidige selectie heeft naast Darfalou ook Tannane al eerder tegen PEC gescoord.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Riechedly Bazoer, Jacob Rasmussen, Sondre Tronstad en Maximilian Wittek door schorsingen, daarnaast is Eli Dasa nog geblesseerd.

Bij PEC ontbreken in principe tien spelers: Destan Bajselmani, Nigel Bertrams, Thomas Buitink, Mike van Duinen, Sam Kersten, Virgil Misidjan, Immanuel Pherai, Bram van Polen, Eliano Reijnders en Sai van Wermeskerken.

Vitesse – PEC Zwolle, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 12 wedstrijden: 9x winst, 3x gelijkspel, 0x verlies.
  • Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2019/’20, 3-0.
  • Grootste overwinning: seizoen 2003/’04, 5-2.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 0-0.
  • Gelijkspel: 2x 0-0, 1x 1-1.
  • Laatste nederlaag: n.v.t.
  • Eerste editie: 3 december 1978, 3-1.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,33.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,75.

Zaterdag 1 mei, 20:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – PEC Zwolle, de 31e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Joey Kooij. Assistent-scheidsrechters: Patrick Inia en Dyon Fikkert. Vierde official: Robin Gansner. Video-assistenten: Marc Nagtegaal en Hessel Steegstra.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: