28 februari 2015 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs PEC Zwolle, zaterdag 18:30 uur

Aan het einde van de kortste maand gaat Vitesse in een thuisduel voor 18 punten uit zes wedstrijden.
De wedstrijd tegen PEC Zwolle is deze maand al het vierde duel tegen een directe tegenstander om de stand op de ranglijst. Als Vitesse wint is dat bovendien een serie van zes overwinningen op rij, iets wat voor het laatst lukte in de succesvolle periode van november en december 2013.

Na vijf gewonnen wedstrijden met slechts één tegendoelpunt heeft Bosz wederom geen reden om de basis te wijzigen, al kan dat met een vrijwel volledig fitte selectie natuurlijk wel. Arnold Kruiswijk is de enige speler waarvan nu zeker is dat hij niet in actie zal komen. Kruiswijk speelde afgelopen maandagavond zonder problemen de gehele wedstrijd met Jong Vitesse, maar de achterstand in conditie is nog steeds dermate dat hij niet wedstrijdfit wordt geacht voor het eerste elftal.

Op 28 februari, de sterfdag van Theo Bos, zal voorafgaand aan de wedstrijd een collecte plaatsvinden om een borstbeeld mogelijk te maken van Mister Vitesse. Op deze manier kan iedereen een bijdrage leveren aan een tastbare herinnering van ons clubicoon, aan het beeld dat vanaf 14 maart op Papendal te vinden zal zijn.
 
Het seizoen van PEC Zwolle
Na 24 speelronden staat PEC Zwolle met 39 punten op de vijfde plaats; twee punten en twee plaatsen boven Vitesse. Ook het doelsaldo van PEC is net twee goals beter dan dat van Vitesse: PEC staat op +13 (44 voor, 31 tegen) en Vitesse op +11 (44 voor, 33 tegen).

PEC Zwolle begon dit seizoen sterk; na het winnen van de Johan Cruijff Schaal klom de ploeg op naar de tweede plaats, om vervolgens iets af te zakken maar wel maanden lang mee te blijven doen om de plaatsen in de top. Begin februari stond de ploeg weer even op de derde plaats, maar er kwam daarna zand in de machine waarbij de laatste drie wedstrijden verloren gingen. In de laatste wedstrijd ging het uiteindelijk in de extra tijd nog mis.

Buiten Zwolle heeft de ploeg veel meer moeite met het behalen van punten dan thuis. Om precies te zijn behaalde PEC in de uitwedstrijden slechts half zoveel punten als thuis, met 13 punten uit tegen 26 punten thuis. In de 12 uitduels is het doelsaldo dan ook een stuk slechter: -3 (16 voor, 19 tegen); daarbij werd wel viermaal de nul gehouden maar kwam het team zelf ook viermaal niet tot scoren.

De ploeg van Ron Jans kent op dit moment twee topscorers: zowel Tomas Necid als Stef Nijland troffen tot nu toe acht keer het doel. Jesper Drost volgt dit tweetal met zes treffers.
 
Vitesse thuis tegen PEC Zwolle
In het betaald voetbal kwamen de Zwollenaren slechts 14 keer eerder op bezoek in Arnhem. Vitesse won elf duels, tweemaal werd er gelijkgespeeld en alleen in 1975 bleef Vitesse puntloos.

De zes gespeelde thuisduels in de Eredivisie verliepen redelijk probleemloos; Vitesse won vijf keer, en alleen in 1980 bleef het bij een doelpuntloos gelijkspel.

Vorig seizoen won Vitesse het thuisduel met 3-0 door doelpunten van Piazon (2x) en Leerdam. In de eerder dit seizoen gespeelde uitwedstrijd opende Pröpper de score, maar verloor Vitesse uiteindelijk met 2-1. Uit de huidige selectie hebben daarnaast ook Renato Ibarra en Rochdi Achenteh (namens FC Eindhoven) al eerder tegen PEC gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Arnold Kruiswijk; hij heeft inmiddels zijn eerste minuten gemaakt bij de beloften maar is nog niet wedstrijdfit.

Bij de tegenstander ontbreken Thanasis Karagounis, Trent Sainsbury, Sheraldo Becker en Max de Boom vanwege blessures; door een schorsing is daarnaast ook Stef Nijland niet beschikbaar.
 
Vitesse – PEC Zwolle, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 6 wedstrijden: 5x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 3-0.
* Grootste overwinning: seizoen 2003/’04, 5-2.
* Laatste (en enige) gelijkspel: seizoen 1979/’80, 0-0.
* Laatste/grootste nederlaag: –.
* Eerste editie: 3 december 1978, 3-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,50.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,83.
 
Zaterdag 28 februari, 18:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – PEC Zwolle, de 25e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Kevin Blom; assistent-scheidsrechters: Boonman en Kleinjan; vierde official: Mulder.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: