19 april 2019 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs PEC Zwolle, zaterdag 20 april, 19:45 uur

Na zes duels zonder overwinning ontvangt Vitesse deze zaterdagavond de nummer twaalf uit de Eredivisie.
Doordat de 33e speelronde nu definitief is verplaatst van 28 april naar 15 mei speelt Vitesse de laatste reguliere competitiewedstrijd niet thuis maar uit. Na de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle volgt dinsdag alweer een uitwedstrijd tegen Ajax, daarna is er ruim twee-en-een-halve week geen competitie te spelen voor de Arnhemmers. Op 12 mei is er dan een thuiswedstrijd tegen De Graafschap en op 15 mei de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo.

De speeldata van de play-offs moeten nu ook herpland worden, want die zouden strak aansluiten op de reguliere competitie. Maar Vitesse moet zich eerst nog zien te plaatsen voordat we ons daar mee bezig gaan houden.

Doordat er nu zes wedstrijden punten zijn verspeeld zal Vitesse de komende duels moeten oppassen de plaatsing voor de play-offs niet te verliezen. Rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal via de derde of vierde plaats is alleen in theorie nog mogelijk, voor de play-offs is minimaal de zevende of achtste plaats nodig – afhankelijk van de bekerwinnaar.

Tegen PEC Zwolle tellen nu alleen de drie punten, want alleen met die punten houd je de kans op Europees voetbal in eigen hand.
Tegen PEC is Maikel van der Werff weer beschikbaar na een wedstrijd schorsing en ook hoofdtrainer Slutskiy is weer aanwezig op het veld. Naast de drie langdurig geblesseerden (Gong, Kruiswijk, Musonda) ontbreekt ook Oussama Darfalou nog met een blessure dit paasweekend.

Naar verwachting keert Van der Werff terug op zijn vertrouwde plek in de verdediging, Danilho Doekhi neemt dan weer plaats op de bank. Verder worden er geen wijzigingen in de basiself verwacht.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Clark, Ødegaard, Serero, Bero, Büttner, Buitink en Linssen.

Alleen Max Clark staat momenteel op scherp, bij een volgende gele kaart is hij één duel geschorst.
 
Het seizoen van PEC Zwolle
Voor PEC Zwolle was 2018 een bijzonder slecht jaar, er werden slechts 26 punten behaald in 34 competitiewedstrijden. Het zou een puntenaantal zijn om mee te degraderen, maar gelukkig voor PEC wordt een seizoen verdeeld over twee jaren gespeeld.

In de afgelopen winterstop stonden de Zwollenaren met een 16e plaats in de gevarenzone, met slechts drie punten voorsprong op de hekkensluiter. In de eerste seizoenshelft werden namelijk maar 15 punten behaald met vier overwinningen en drie puntendelingen, liefst tien duels gingen verloren. Per 1 januari van dit jaar nam Jaap Stam het roer over als hoofdtrainer en zowaar begon het elftal te draaien.

De eerste drie duels van het jaar werden gewonnen, met daarbij niet de makkelijkste tegenstanders. Het werd eerst thuis 3-1 tegen Feyenoord, vervolgens 0-2 uit bij Heracles en 4-3 thuis tegen FC Utrecht. Het vierde duel werd met 1-1 gelijkgespeeld bij SC Heerenveen, in het vijfde duel was er dan toch weer een nederlaag met 1-0 bij ADO. Sindsdien zijn de resultaten van de ploeg wisselvallig, zoals op papier waarschijnlijk verwacht zou kunnen worden. Er werd verloren van De Graafschap (0-3), Ajax (2-1), PSV (4-0) en Willem II (2-0), gelijkgespeeld tegen AZ (0-0) en gewonnen van Excelsior (0-2), Emmen (3-0) en Fortuna (5-0).

Al met al werden er in de tweede seizoenshelft 20 punten behaald in 13 wedstrijden, waarmee de ploeg nu bijna zeker is van handhaving. Na 30 speelronden staat PEC met 35 punten op de twaalfde plaats, negen punten boven de nummer 16. Het doelsaldo bedraagt min 9 (38 voor, 47 tegen), waarbij de ploeg liefst elf keer niet tot scoren kwam maar toch ook tien keer de nul wist te houden. De achterstand op plaats zeven bedraagt ook negen punten, dus de club lijkt zich te kunnen gaan richten op het komende seizoen.

Van de 35 punten werden er 17 buiten het eigen stadion behaald, net niet de helft van het totaal dus. Als enkel de uitwedstrijden worden geteld staat PEC op de negende plaats van de competitie. Er werd uit vijfmaal gewonnen, tegen Groningen (0-1), Emmen (0-1), De Graafschap (0-2), Heracles (0-2) en Excelsior (0-2). Merk op dat de ploeg hierbij ook telkens de nul hield. Er werd nog gelijkgespeeld bij AZ (2-2) en Heerenveen (1-1), de overige acht uitduels gingen verloren. Deze uitnederlagen waren tegen Utrecht (2-0), Feyenoord (3-0), Fortuna (3-0), VVV (2-0), ADO (1-0), Ajax (2-1), PSV (4-0) en Willem II (2-0). Merk op dat de ploeg dus ook zeven keer niet tot scoren kwam.

In het bekertoernooi werd PEC Zwolle in de achtste finale met 5-0 uitgeschakeld in een uitwedstrijd tegen AZ. In de eerste twee ronden had de ploeg nog afgerekend met Staphorst (0-1) en De Graafschap (2-5).

In de ploeg van Jaap Stam is Vito van Crooij de topscorer met 9 competitiedoelpunten, ongeveer 24% van de totale doelpuntenproductie van PEC. Mike van Duinen volgt met acht doelpunten, daarnaast was Lennart Thy vijfmaal trefzeker.
 
Vitesse thuis tegen PEC Zwolle
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen PEC werd gespeeld in maart 1925, waarbij Vitesse met 1-0 won in het nationale bekertoernooi door een doelpunt van Jo Hendriks.

De eerste competitiewedstrijden tegen PEC werden in de Eerste klasse Oost ook nog net in de jaren 20 gespeeld. Eind december 1929 werd het 2-1 in Arnhem, met doelpunten van Ben Tap en Cees Teljer namens Vitesse.

In totaal troffen Vitesse en Zwolle elkaar in 25 eerdere competitieseizoenen, waarvan 18 seizoenen sinds de invoering van het betaald voetbal. In de jaren 60 won Vitesse twee thuiswedstrijden in de Tweede divisie, in de jaren 70 en 80 leverden zes thuisduels in de Eerste divisie vier overwinningen, één gelijkspel en één nederlaag op.

De eerste thuiswedstrijd in het kader van de Eredivisie werd gespeeld in 1978 en leverde een 3-1 overwinning op met doelpunten van Bosko Bursać, Henk Bosveld en Willie Veenstra. In totaal werden er tien Eredivisieduels in Arnhem gespeeld waarvan er niet één verloren ging. Zeven maal pakte het Geel-zwart de volle winst en driemaal werden de punten gedeeld. De grootste overwinning vond plaats in december 2003: het werd 5-2 met doelpunten van Nicky Hofs (2x), Emile Mbamba, Gert Claessens en Jhon van Beukering.

Vorig seizoen werd deze thuiswedstrijd teleurstellend met 0-0 gelijkgespeeld.

De uitwedstrijd van dit seizoen stond half september al op het programma en leverde een 0-2 overwinning op. Beide doelpunten werden hierbij al voor de rust gemaakt door Tim Matavž.

Uit de huidige selectie hebben naast Matavž ook Linssen, Beerens en Serero al eerder tegen PEC gescoord, al deden de laatste twee dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken door langdurig blessureleed Hilary Gong, Arnold Kruiswijk en Charly Musonda. Daarnaast ontbreekt ook Oussama Darfalou nog met een kuitblessure.

Bij PEC Zwolle ontbreekt Thomas Lam met een blessure.
  
Vitesse – PEC Zwolle, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 10 wedstrijden: 7x winst, 3x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 3-1.
* Grootste overwinning: seizoen 2003/’04, 5-2.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 0-0.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 1x 1-1.
* Laatste nederlaag: n.v.t.
* Eerste editie: 3 december 1978, 3-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,10.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,80.
 
Zaterdag 20 april, 19:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – PEC Zwolle, de 31e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.

Scheidsrechter: Björn Kuipers. Assistent-scheidsrechters: Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Vierde official: Edgar Bijl. Video-assistenten: Clay Ruperti en Rob Langeland.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: