22 februari 2020 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs PSV, zondag 23 februari, 14:30 uur

Vitesse ontvangt op carnavals-zondag een ploeg uit Brabant.
In Lampegat hebben ze de komende dagen wel wat anders aan hun hoofd dan voetbal, op een select gezelschap na dat deze speelronde het uitvak in GelreDome komt bezoeken. Tegenstander PSV heeft dit seizoen al heel wat steken laten vallen, maar het blijft natuurlijk een niet te onderschatten ploeg.

Bij Vitesse ontbraken deze week twee spelers door ziekte, namelijk Jay-Roy Grot en Riechedly Bazoer. Grot zat vrijdag weer bij de selectie, maar Bazoer blijft een twijfelgeval voor zondag – beide spelers worden niet in de basis verwacht.

In het basis-elftal is één positie waar mogelijk een wijziging gaat plaatsvinden, de recent aangetrokken Joshua Brenet zou op linksback de voorkeur kunnen krijgen boven Max Clark. Clark lijkt echter een vormcrisis te boven te zijn, dus het wordt afwachten tot zondag.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Obispo, Clark (of Brenet), Bero, Tannane, Tronstad, Dicko, Matavž en Linssen.
 
Vitesse thuis tegen PSV
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen PSV werd gespeeld in mei 1955, een duel in de Eerste klasse C waarbij Vitesse met 1-0 won door een doelpunt van Ad van Lent. Hierna werden de Eindhovenaren in competitie alleen nog in de Eredivisie getroffen. Het was 21 november 1971 dat het eerste onderlinge Eredivisieduel werd gespeeld: in Nieuw Monnikenhuize werd het een 1-1 gelijkspel. Herman Veenendaal nam kort voor tijd de gelijkmakende treffer voor zijn rekening zodat Vitesse een punt veiligstelde.

Inmiddels stond dit Eredivisie-thuisduel 34 keer eerder op het programma, waarbij de cijfers duidelijk uitspreken dat Vitesse het thuis bijzonder lastig heeft tegen PSV. Van de huidige tegenstanders in de competitie is er géén waarbij er gemiddeld zo weinig punten worden behaald als tegen de Brabanders. Het Geel-zwart kwam in slechts 18 van de gespeelde duels tot scoren, en de laatste overwinning vond plaats nog vóórdat Vitesse stadion GelreDome betrok. De laatste keer dat Vitesse de nul wist te houden was het doelpuntloze gelijkspel op 31 januari 2010 met Piet Velthuizen als doelman en trainer Theo Bos op de bank.
Slechts tweemaal wist Vitesse dit Eredivisie-duel te winnen. In mei 1993 won Vitesse met 1-0 op het veld van De Goffert, waarbij Edward Sturing het winnende doelpunt wist te maken. De tweede thuisoverwinning dateert van februari 1997, toen Arco Jochemsen de 1-0 op het scorebord plaatste.

Vorig seizoen vond deze competitiewedstrijd laat in het seizoen plaats, in de 29e speelronde om precies te zijn, voor de bezoekers zou het uitdraaien op het einde van strijd om het kampioenschap. Vitesse kwam driemaal op voorsprong, maar gaf deze ook steeds weer uit handen, met een 3-3 gelijkspel als eindresultaat. Namens Vitesse scoorden Thulani Serero, Martin Ødegaard en Tim Matavž, namens PSV waren Hirving Lozano (2x) en Luuk de Jong trefzeker.

De uitwedstrijd aan het begin van het huidige seizoen zou een feestje voor Donyell Malen worden, hij maakte alle doelpunten van de 5-0 in het Philips Stadion. Overigens is Malen dit weekend niet beschikbaar door een knieblessure.

Uit de huidige selectie hebben Matavž en Linssen al eerder tegen PSV gescoord, al deed Linssen dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken door langdurig blessureleed Hilary Gong en Charly Musonda, daarnaast is Filip Delaveris nog niet wedstrijdfit en de beschikbaarheid van Riechedly Bazoer is onzeker na ziekte.
Bij PSV ontbreekt Donyell Malen door een blessure.
 
Vitesse – PSV, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 34 wedstrijden: 2x winst, 15x gelijkspel, 17x verlies.
* Laatste vijf edities: 0x winst, 1x gelijkspel, 4x verlies.
* Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 1996/’97, 1-0.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 3-3.
* Gelijkspel: 5x 0-0, 4x 1-1, 4x 2-2, 2x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2017/’18, 2-4.
* Grootste nederlaag: seizoen 1999/’00, 1-6.
* Eerste editie: 21 november 1971, 1-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,82.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,74.
 
Zondag 23 februari, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – PSV, de 24e speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Danny Makkelie. Assistent-scheidsrechters: Mario Diks en Joost van Zuilen. Vierde official: Christiaan Bax. Video-assistenten: Dennis Higler en Frank Jansen.

SV / Foto’s SV

Hoofdsponsor: