12 februari 2022 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs PSV, zaterdag 12 februari, 20:00 uur

Na drie verloren duels komt de lastigste tegenstander van Vitesse op bezoek.

PSV won deze week vrij eenvoudig van NAC Breda in het bekertoernooi, maar daarvoor waren er competitienederlagen tegen Ajax en AZ in het eigen stadion. De achterstand op de koppositie is opgelopen tot vijf punten, de ploeg zou vanavond gebrand moeten zijn om geen verder puntverlies te lijden.

Na schorsingen keren Loïs Openda en Jacob Rasmussen deze speelronde weer terug in de wedstrijdselectie. Met name de terugkeer van topscorer Openda zou een verschil kunnen maken, in de vier uur speeltijd sinds zijn rode kaart wist Vitesse slechts één doelpunt te maken. Maar defensief gezien staat het Geel-zwart er de laatste wedstrijden ook niet goed voor, met elf weggeven doelpunten in drie duels.

Het is onduidelijk of Letsch gaat ingrijpen en welke veranderingen er dan zouden worden doorgevoerd. Hopelijk helpt het in elk geval dat er weer supporters op de tribunes zijn toegestaan, weliswaar nog met behoorlijke beperkingen.

Vitesse thuis tegen PSV

De eerste officiële thuiswedstrijd tegen PSV werd gespeeld in mei 1955, en dit duel in de Eerste klasse C won Vitesse met 1-0 door een doelpunt van Ad van Lent. Hierna werden de Eindhovenaren in competitie alleen nog in de Eredivisie getroffen.

In november 1971 werd het eerste onderlinge Eredivisieduel gespeeld: op Nieuw Monnikenhuize werd het een 1-1 gelijkspel. Herman Veenendaal nam kort voor tijd de gelijkmakende treffer op zijn rekening zodat Vitesse een punt veilig stelde.

Inmiddels stond dit Eredivisie-thuisduel 36 keer eerder op het programma, waarbij de cijfers duidelijk uitspreken dat Vitesse het thuis bijzonder lastig heeft tegen PSV. Van de huidige tegenstanders in competitie werden tegen PSV gemiddeld de minste punten behaald, in thuiswedstrijden slechts twee-derde punt.

Het Geel-zwart kwam in slechts 20 van de gespeelde duels tot scoren. De laatste keer dat Vitesse de nul wist te houden was het doelpuntloze gelijkspel in januari 2010 met Piet Velthuizen als doelman en trainer Theo Bos op de bank.

Slechts acht procent van de thuisduels tegen de ploeg uit Eindhoven leverde een overwinning op, maar de laatste keer betrof wel de meest recente editie.

Vorig seizoen vond deze competitiewedstrijd plaats in oktober, in de zesde speelronde. Vitesse kwam tweemaal op voorsprong, Rasmussen scoorde aan het begin van de eerste helft en nadat Boscagli kort na de rust gelijk maakte was Openda de matchwinner.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Enzo Cornelisse in elk geval, hij is niet fit door ziekte.

Vitesse – PSV, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 36 wedstrijden: 3x winst, 15x gelijkspel, 18x verlies.
  • Laatste vijf edities: 1x winst, 1x gelijkspel, 3x verlies.
  • Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2020/’21, 2-1.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 3-3.
  • Gelijkspel: 5x 0-0, 4x 1-1, 4x 2-2, 2x 3-3.
  • Laatste nederlaag: seizoen 2019/’20, 1-2.
  • Grootste nederlaag: seizoen 1999/’00, 1-6.
  • Eerste editie: 21 november 1971, 1-1.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,86.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,72.

Zaterdag 12 februari, 20:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – PSV, de 22e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük. Assistent-scheidsrechters: Joost van Zuilen en Johan Balder. Vierde official: Jannick van der Laan. Video-assistenten: Erwin Blank en Mario Diks.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: