30 januari 2021

Voorbeschouwing Vitesse vs RKC Waalwijk, zaterdag 30 januari, 21:00 uur

Vitesse mag deze zaterdag op eigen veld weer bewijzen dat de positie aan de bovenkant van de ranglijst terecht is.

Tegen VVV was het spel van Vitesse niet goed herkenbaar, de passes en combinaties liepen niet, en als de topscorer uit de Eredivisie dan wel zijn vorm heeft krijg je een pak slaag. Voor het elftal van Letsch is het van belang om de draad weer op te pakken, te beginnen met de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk.

In de komende week is er geen midweeks duel, op zaterdag wacht een wedstrijd tegen SC Heerenveen. De dinsdag daarop is er weer bekervoetbal, in de kwartfinale wacht een uitwedstrijd tegen Excelsior.

Opponent RKC dit weekend verloor midweeks in eigen huis met 1-2 van Fortuna Sittard, waarmee de ploeg na 19 speelronden op de 15e plaats blijft steken met 14 punten. Het gat naar boven met plaats 14 is inmiddels 7 punten, de Waalwijkers zullen dus gebrand zijn op ieder punt om de 16e plaats met zicht op nacompetitie onder zich te houden.

Sondre Tronstad lijkt terug te zijn van zijn bovenbeenblessure, hij zal weer deel uitmaken van de wedstrijdselectie en wellicht zelfs in de basis mogen starten.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Bero, Tannane, Bruns (of Tronstad), Openda en Broja.

Er staan drie spelers op scherp: Riechedly Bazoer, Thomas Bruns en Oussama Tannane zijn geschorst bij een volgende gele kaart.

Vitesse thuis tegen RKC Waalwijk

De eerste officiële thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk werd gespeeld in december 1984 in de Eerste divisie. De Arnhemmers wonnen de wedstrijd met 1-0 door een doelpunt van Chris van den Akker. Vitesse zou RKC hierna nog drie seizoenen treffen in deze competitie, maar dat leverde geen punten meer op in eigen stadion.

In de Eredivisie werden sinds 1990 al 22 thuisduels gespeeld waarin Vitesse slechts éénmaal verloor, wel werd er liefst negen keer gelijkgespeeld. Gelijkspel eindigde nooit met een brilstand; Vitesse kwam alleen in de nederlaag niet tot scoren, maar de nul werd ook slechts driemaal gehouden.

Van de 17 tegenstanders in de huidige competitie zijn er zes waartegen Vitesse gemiddeld meer punten pakte dan tegen RKC, de overige tien tegenstanders waren lastiger in de thuiswedstrijden.

Sinds 2004 werden in dit thuisduel minimaal vier doelpunten gemaakt, totaal acht edities op rij. Daarbij scoorde het Geel-zwart gemiddeld net iets meer dan drie doelpunten per wedstrijd.

De grootste thuisoverwinning was de 4-0 uit december 2011, waarbij de doelpunten binnen het eerst uur gevierd werden. Trefzeker waren Jan-Arie van der Heijden, Valeri Qazaishvili, Stanley Aborah en Wilfried Bony.

Voor de laatste thuiswedstrijd in competitie moeten we terug naar februari 2014, waarbij Vitesse de wedstrijd won met 3-1. In de eerste helft had Kenny Anderson de bezoekers op voorsprong gezet, in de tweede helft werden de punten gepakt door doelpunten van Mike Havenaar, Valeri Qazaishvili en Christian Atsu.

In de eerste speelronde van het huidige seizoen werden de Waalwijkers in de uitwedstrijd getroffen, wat een 0-1 overwinning opleverde. Het winnende doelpunt werd in de extra tijd van de eerste helft gemaakt, door Oussama Darfalou.

Uit de huidige selectie heeft naast Darfalou ook Tannane al namens Vitesse tegen RKC gescoord.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse zijn geen ontbrekende spelers bekend.

Vitesse – RKC Waalwijk, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 22 wedstrijden: 12x winst, 9x gelijkspel, 1x verlies.
  • Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 3-1.
  • Grootste overwinning: seizoen 2011/’12, 4-0.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2012/’13, 2-2.
  • Gelijkspel: 5x 1-1, 3x 2-2, 1x 3-3.
  • Laatste (en enige) nederlaag: seizoen 1991/’92, 0-1.
  • Eerste editie: 14 april 1990, 1-1.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,18.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,18.

Zaterdag 30 januari, 21:00 uur, GelreDome, Vitesse – RKC Waalwijk, de 20e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Richard Martens. Assistent-scheidsrechters: Richard Brondijk en Dave Goossens. Vierde official: Nick Smit. Video-assistenten: Marc Nagtegaal en Don Frijn.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: