20 maart 2022 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs RKC Waalwijk, zondag 20 maart, 16:45 uur

Na de Europese uitschakeling resten nu nog acht duels in de reguliere competitie.

Vitesse speelt deze zondag tegen RKC Waalwijk dat slechts vier punten boven de nummer laatst bivakkeert, de Arnhemmers moeten aan de bak om nieuw Europees voetbal af te dwingen. Met tien punten achter plek vier en acht punten boven plek negen, lijkt een plaatsing voor de play-offs al bijna zeker. Maar in duels met tegenstanders die zelf ook nog wat te behalen hebben is natuurlijk niets zeker.

Voor de tweede keer dit jaar is de grasmat in GelreDome vervangen, dat zou moeten helpen bij het spel, maar alleen als het ook met de motivatie goed zit.

Dominik Oroz was geschorst voor het uitduel in Rome en is nu dus weer inzetbaar. Matúš Bero en Tomáš Hájek ontbreken waarschijnlijk nog wel door (de nasleep van) ziekte.

Vitesse thuis tegen RKC Waalwijk

De eerste officiële thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk werd gespeeld in december 1984 in de Eerste divisie. De Arnhemmers wonnen de wedstrijd met 1-0 door een doelpunt van Chris van den Akker. Vitesse zou RKC hierna nog drie seizoenen treffen in deze competitie, maar dat leverde geen punten meer op in eigen stadion.

In de Eredivisie werden sinds 1990 23 thuisduels gespeeld waarin Vitesse slechts éénmaal verloor, wel werd er liefst tien keer gelijkgespeeld. Gelijkspel eindigde nooit met een brilstand, Vitesse kwam alleen in de nederlaag niet tot scoren, maar de nul werd ook slechts driemaal gehouden.

Van de 17 tegenstanders uit de huidige competitie waren er zes waartegen Vitesse gemiddeld meer punten pakte dan tegen RKC, de overige tien tegenstanders waren lastiger. In GelreDome zijn er slechts drie tegenstanders waarbij Vitesse gemiddeld meer punten behaalde, namelijk tegen Cambuur, PEC en Sparta.

De grootste thuisoverwinning was de 4-0 uit december 2011, waarbij alle doelpunten binnen het eerste uur gevierd werden. Trefzeker waren Jan-Arie van der Heijden, Valeri Qazaishvili, Stanley Aborah en Wilfried Bony.

De laatste thuiswedstrijd werd gespeeld eind januari 2021, waarbij een 1-1 gelijkspel het resultaat was. Na 71 minuten opende Bazoer de score, vier minuten later was het weer gelijk door Richard van der Venne.

De uitwedstrijd in het huidige seizoen werd met 1-2 gewonnen. Doekhi opende de score in de achtste minuut, halverwege de eerste helft werd het 1-1 door Saïd Bakari, aan het begin van de tweede helft maakte Gboho het winnende doelpunt.

Uit de huidige selectie hebben naast Bazoer, Doekhi en Gboho nog geen anderen al eerder tegen RKC gescoord.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Matúš Bero en Tomáš Hájek waarschijnlijk nog door ziekte.

Bij de tegenstander is Juriën Gaari geschorst.

Vitesse – RKC Waalwijk, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 23 wedstrijden: 12x winst, 10x gelijkspel, 1x verlies.
  • Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 3-1.
  • Grootste overwinning: seizoen 2011/’12, 4-0.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2020/’21, 1-1.
  • Gelijkspel: 6x 1-1, 3x 2-2, 1x 3-3.
  • Laatste (en enige) nederlaag: seizoen 1991/’92, 0-1.
  • Eerste editie: 14 april 1990, 1-1.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,13.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,17.

Zondag 20 maart, 16:45 uur, GelreDome, Vitesse – RKC Waalwijk, de 27e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Joey Kooij. Assistent-scheidsrechters: Freek Vandeursen en Mark Janssen. Vierde official: Sam Dröge. Video-assistenten: Bas Nijhuis en Erik Koopman.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: