26 oktober 2016 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs RKC Waalwijk, woensdag 26 oktober, 20:00 uur

Vitesse speelt vanavond in GelreDome voor een plaats in de achtste finale van de KNVB beker.
Om de achtste finale te bereiken zal er afgerekend moeten worden met Eerstedivisionist RKC Waalwijk, koploper in de tweede periode van de Jupiler League. De ploeg van RKC kent een aantal bekende gezichten: spelers Fred Benson, Serginho Greene en trainer Peter van den Berg speelden tussen 2004 en 2010 voor ons Geel-zwart. Daarnaast maakte Nando Wormgoor gedurende zes jaar onderdeel uit van de jeugdopleiding van Vitesse, tot zijn vertrek naar FC Dordrecht in 2013.

Vitesse kwam afgelopen zondag niet geheel ongeschonden uit de derby, zo moest Kelvin Leerdam vervangen worden door een hamstringblessure waarvan hij voorlopig nog zal moeten herstellen. Leerdam zal net als tegen NEC worden vervangen door Sheran Yeini. Mogelijk krijgen Arnold Kruiswijk en Ricky van Wolfswinkel rust in aanloop naar het competitieduel van aanstaande zaterdag, de logische vervangers zijn dan Kosuke Ota en Yuning Zhang. Trainer Henk Fraser hield in zijn voorbeschouwing nog wel een slag om de arm voor deze twee niet noodzakelijke wijzigingen, het bekertoernooi en de tegenstander moeten serieus genomen worden.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dus uit: Room, Yeini, Kashia, Miazga, Ota (Kruiswijk), Baker, Foor, Nakamba, Rashica, Zhang (Van Wolfswinkel) en Tighadouini.

Het seizoen van RKC Waalwijk
RKC Waalwijk staat na twee duels in de tweede periode van de Jupiler League bovenaan door overwinningen op Oss en Achilles ’29, met alle respect toch twee laagvliegers uit de competitie. In de ranglijst over het complete seizoen staat de ploeg nu zevende na elf gespeelde duels, dat geeft een beter beeld van het werkelijke niveau. De punten werden behaald met vijf overwinningen, waarvan de eerste drie tegen Telstar, Jong Utrecht en Jong Ajax, en driemaal gelijkspel tegen Dordrecht, Helmond Sport en Jong PSV. Er werd dit seizoen verloren van Emmen, Eindhoven en NAC. In zes officiële uitwedstrijden hield het elftal alleen de nul in de bekerwedstrijd tegen EVV uit de Derde divisie, maar er was ook maar één uitduel waarin zelf niet gescoord werd (tegen Emmen).

In de competitie zijn Johan Voskamp en Pieter Langedijk de topscorers in de ploeg van Peter van den Berg, met ieder vijf doelpunten. Serginho Greene en Kenny Anderson maakten elk drie goals en Fredje Benson kwam tot nu toe tot twee treffers. Daarnaast waren Benson, Langedijk en Greene ook éénmaal trefzeker in het bekertoernooi.

Het laatste duel speelde RKC op de vrijdagavond en het elftal heeft daardoor dus bijna twee extra rustdagen gehad ten opzichte van Vitesse. Het wordt dus oppassen als de Arnhemmers het kwaliteitsverschil niet snel te gelde kunnen maken, een lange zware wedstrijd lijkt niet in het voordeel van Vitesse.

Vitesse thuis tegen RKC Waalwijk
In totaal speelden Vitesse en RKC Waalwijk 29 officiële duels op Arnhemse bodem, maar daarbij nog nooit om de nationale beker. Van die 29 duels werden er 22 in de Eredivisie gespeeld, vier in de Eerste divisie en drie in diverse nacompetities. Alleen de duels gespeeld in de Eerste divisie zijn in het nadeel van Vitesse, met slechts één overwinning en drie nederlagen, de overige statistieken zijn in het voordeel waardoor het totaal uitkomt op 16x winst, 9x gelijk en 4x verlies. Daarbij valt dus wel op dat bijna één op de drie duels in een gelijkspel eindigde.

De grootste overwinning vond plaats in december 2011 toen een 4-0 overwinning werd behaald met doelpunten van Jan-Arie van der Heijden, Valeri Qazaishvili, Stanley Aborah en Wilfried Bony.

Uit de huidige selectie hebben Leerdam, Foor en Van Wolfswinkel al eerder tegen RKC gescoord, waarbij alleen Leerdam dit namens Vitesse deed.

Vitesse tegen RKC Waalwijk in het bekertoernooi
Twee keer eerder vond er een ontmoeting plaats tussen Vitesse en de Waalwijkers in het nationale bekertoernooi. Beide keren betrof het een uitwedstrijd en beide keren eindigde het duel in een 0-1 overwinning voor de Arnhemmers. De eerste keer vond plaats in november 1997 toen Willem Korsten het winnende doelpunt maakte nadat Nikos Machlas eerder een penalty had gemist. Een paar jaar later stond het duel als één van de kwartfinales op het programma, waarbij Victor Sikora voor de overwinning zorgde.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Michael van der Werff door een knieblessure niet beschikbaar, naar verwachting tot eind november. Daarnaast is Kelvin Leerdam voorlopig uitgeschakeld door een hamstringblessure. Er zijn in het bekertoernooi geen opstaande schorsingen meer.

 Vitesse tegen RKC Waalwijk in de KNVB beker

 • Totaal 2 wedstrijden: 2x winst, 0x gelijkspel, 0x verlies
 • Seizoen 1999/2000, kwartfinale: RKC Waalwijk – Vitesse, 0-1
 • Seizoen 1997/1998, tweede ronde: RKC Waalwijk – Vitesse, 0-1
 • Vitesse – RKC Waalwijk, officiële thuiswedstrijden
 • Totaal 29 wedstrijden: 16x winst, 9x gelijkspel, 4x verlies
 • Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies
 • Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, Eredivisie, 3-1
 • Grootste overwinning: seizoen 2011/’12, Eredivisie, 4-0
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2012/’13, Eredivisie, 2-2
 • Gelijkspel: 5x 1-1, 3x 2-2, 1x 3-3
 • Laatste nederlaag: seizoen 1991/’92, Eredivisie, 0-1
 • Grootste nederlaag: seizoen 1986/’87, Eerste divisie, 1-5
 • Eerste editie: 2 december 1984, Eerste divisie, 1-0
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,03
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,45.

Woensdag 26 oktober, 20:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – RKC Waalwijk, de tweede ronde van het KNVB bekerseizoen 2016/'17.

Scheidsrechter: Dennis Higler; assistent-scheidsrechters: De Nas en Bluemink; vierde official: Van Herk.
 


Vanwege een blessure zal Kelvin Leerdam ontbreken tijdens het duel met RKC Waalwijk
Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: