14 augustus 2015 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Roda JC Kerkrade, vrijdag 20:00 uur

Vitesse speelt vrijdagavond de eerste thuiswedstrijd van de competitie, tegen het gepromoveerde Roda JC Kerkrade.
Ondertussen loopt de ziekenboeg van Vitesse gelukkig leeg. Kruiswijk, Ibarra en Yeini maakten begin deze week minuten bij Jong Vitesse en zullen binnenkort weer inzetbaar zijn voor het eerste elftal. Alleen voor Yeini en Van der Werff komt het duel tegen Roda JC nog iets te vroeg.

Peter Bosz heeft nu dus iets meer keuze om het elftal op te bouwen, wat wel deels teniet wordt gedaan door de schorsing van Denys Oliinyk. De Oekraïner werd voor een elleboogstoot weggestuurd in de slotminuut van het duel tegen Willem II; hij zal naast het duel tegen Roda ook de duels tegen Feyenoord en Cambuur vanaf de tribune moeten aanschouwen.

Als Kruiswijk fit genoeg is voor een basisplaats zou hij centraal naast Kashia in de verdediging kunnen starten; anders zal Leerdam waarschijnlijk blijven staan daar.

Voor de vleugelposities zijn verschillende opties beschikbaar, met Brown, Nathan, Ibarra en Rashica als voornaamste kandidaten. In de punt van de aanval zou Rashica kunnen starten, of Bosz moet de voorkeur geven aan Djurdjevic, of toch Dauda of Brown. Het spits-talent Dominic Solanke is nog niet speelgerechtigd.
 
De voorbereiding van Roda JC Kerkrade
Roda JC speelde zeven oefenduels in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, waarvan vier duels tegen amateurs van verschillend nivo uitsluitend overwinningen opleverden. Tegen EVV werd bijvoorbeeld een beperkte 1-2 overwinning geboekt, tegen FC Gulpen werd het liefst 0-26.

Ook tegen enkele profclubs werden de degens gekruisd. Tegen de Turkse profclub Mersin Idman Yurdu werd met 1-1 gelijkgespeeld en van FC Groningen werd met 2-1 verloren. Daarnaast werd ook tegen de (semi-)profs van Alemannia Aachen nog met 0-1 verloren. Al met al een gemengd resultaat, waarbij de uitslagen van de zwaarste duels niet echt overtuigden, maar het blijven uiteindelijk niets meer dan oefenwedstrijden.

De selectie van trainer Darije Kalezić is niet al te breed, maar bestaat wel uit een aardige mix van ervaring naast jonge talenten. Een handvol nieuwe spelers werd aangetrokken deze zomer, die met name het middenveld moesten versterken.

Afgelopen weekend kon het seizoen op een positieve noot geopend worden door een 3-1 overwinning op Heracles Almelo thuis. De doelpuntenmakers van de Limburgers waren hierbij Gyasi, Van Hyfte en Faik.
 
Vitesse thuis tegen Roda JC Kerkrade
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Roda JC dateert van augustus 1963; dit duel in de tweede divisie B werd met 3-3 gelijkgespeeld.

De laatste vier thuiswedstrijden tegen Roda JC werden overtuigend gewonnen met 5-2, 5-0 en tweemaal 3-0, maar door de jaren heen heeft Vitesse in de Eredivisie maar een betrekkelijk klein overwicht gehad. Van de 28 gespeelde edities won Vitesse 12 maal, werd 9 maal gelijkgespeeld en 7 maal verloren.

Op basis van het gemiddelde aantal doelpunten zou een 2-1 overwinning verwacht kunnen worden, maar die uitslag stond nog niet eerder op de borden.

De grootste overwinning dateert van 7 februari 1993; het werd destijds 6-1 met doelpunten van John van den Brom (3x), Ton van Bremen, Huub Loeffen en Bart Latuheru.
Uit de huidige selectie hebben alleen Vako en Kashia eerder tegen Roda JC gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse zijn Maikel van der Werff en Sheran Yeini niet wedstrijdfit. Denys Oliinyk is de komende drie duels geschorst vanwege zijn rode kaart tegen Willem II. Daarnaast is Dominic Solanke voorlopig nog niet speelgerechtigd.

Bij de tegenstander ontbreken Biemans en Lagouireh vanwege blessures.
 
Vitesse – Roda JC Kerkrade, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 28 wedstrijden: 12x winst, 9x gelijkspel, 7x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 3-0.
* Grootste overwinning: seizoen 1992/’93, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2007/’08, 1-1.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 5x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2009/’10, 2-5.
* Eerste editie: 5 maart 1978, 2-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,89.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,21.
 
Vrijdag 14 augustus, 20:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Roda JC Kerkrade, de tweede speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Eric Braamhaar; assistent-scheidsrechters: Geutjes en Brink; vierde official: Berben.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: