31 maart 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Roda JC Kerkrade, zaterdag 31 maart, 18:30 uur

Na een onderbreking voor interlandvoetbal begint vanaf dit weekend de finale van de competitie. Om precies te zijn staan er nog zes reguliere speelronden op het programma, daarna volgen de play-offs voor de geplaatste ploegen.
Dit weekend is er eerst de thuiswedstrijd tegen Roda JC, daarna komen NAC (uit), Sparta (thuis), AZ (uit), Twente (thuis) en Willem II (uit).
In de competitie is Vitesse al zes jaar ongeslagen tegen Roda JC, thuis én uit. En hoewel de Limburgers in de laatste vijf duels in GelreDome niet tot scoren wisten te komen kan het toch een lastig duel worden tegen de nummer 17 van de ranglijst, juist omdat ze tegen degradatie strijden. Het is dus zaak om de tegenstander snel duidelijk te maken dat er niets te halen valt.

Met 1 april aanstaande behoort de club zoals elk jaar duidelijkheid te geven aan de spelers met een aflopend contract. De spelers die mochten blijven zijn Jeroen Houwen (contractverlenging tot 2021), Lassane Faye (optie gelicht, tot 2019) en Thomas Oude Kotte. Van de laatstgenoemde is het nog onduidelijk of hij een aangeboden contract gaat tekenen, Oude Kotte zou dus ook transfervrij kunnen vertrekken.

De spelers waarvan Vitesse afscheid neemt zijn Michael Tørnes en Luc Castaignos. Over de gehuurde Fankaty Dabo, Matt Miazga en Mason Mount zal pas later duidelijkheid komen.
Arnold Kruiswijk traint na een slepende rugblessure weer volop mee met de selectie, maar hij is dit weekend nog niet inzetbaar. Büttner en Van der Werff zijn na een korte afwezigheid weer beschikbaar, er zijn daarnaast alleen nog twijfels over Tim Matavž.

De Sloveense spits kampte de afgelopen week met spierklachten en hoewel hij vrijdag wel weer mee trainde hield Fraser een nadrukkelijke slag om de arm over zijn inzetbaarheid. De aanvallers Luc Castaignos en Thomas Buitink zijn beschikbaar als back-up.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Houwen, Karavaev, Kashia, Miazga, Faye, Serero, Mount, Foor, Beerens, Matavž en Linssen.
Luc Castaignos staat momenteel met vier gele kaarten op scherp, bij een volgende kaart is hij geschorst.
 
Het seizoen van Roda JC Kerkrade
De Geel-zwarten uit Kerkrade bevinden zich al het gehele seizoen in de gevarenzone, sinds de tweede speelronde heeft de ploeg namelijk niet hoger gestaan dan de 16e plaats. In slechts 10 van de 28 gespeelde duels werden er punten gepakt, met vijf overwinningen en vijfmaal een gelijkspel. Momenteel staat de ploeg daarmee op de 17e plaats, één punt boven hekkensluiter FC Twente. Het doelsaldo van de Koempels is met min 32 (27 voor, 59 tegen) het slechtste uit de competitie. Tweemaal werd de nul gehouden en in liefst negen duels kwam de ploeg niet tot scoren.

In 2018 werden inmiddels negen punten gepakt in tien duels. Dat lijkt misschien niet veel, maar het is bijvoorbeeld wel meer dan het dubbele van FC Twente. In de strijd om lijfsbehoud is elke punt er één.
In de laatste vijf wedstrijden werd er eerst verloren van FC Utrecht (1-4), Willem II (1-0) en Heracles (0-3). Daarna was er thuis de degradatiekraker die met 0-2 verloren ging tegen Sparta, maar vervolgens herpakte de ploeg zich wel knap met een driepunter uit tegen NAC Breda (0-1).

Dit seizoen werd er buiten Limburg verloren van PEC, PSV, Utrecht, Heracles, Twente, Excelsior, Ajax, ADO, Feyenoord en Willem II. Tussendoor werden er punten gepakt uit bij Sparta (1-2), AZ (2-2), Heerenveen (1-1) en NAC (0-1).

Opvallend genoeg wist Roda JC in het bekertoernooi door te dringen tot de kwartfinale, er werd gewonnen van Capelle, FC Groningen en VVSB om dat te behalen. Uiteindelijk was Willem II in Tilburg met penalty's te sterk, na een betwiste beslissing van de video-scheidsrechter.

De topscorer uit de ploeg van Robert Molenaar is Simon Gustafson met zeven competitietreffers. De Zweedse spits wordt gevolgd door Dani Schahin en Jorn Vancamp met respectievelijk zes en vier gescoorde goals.
 
Vitesse thuis tegen Roda JC Kerkrade
Het eerste officiële thuisduel tegen Roda JC dateert van augustus 1963 en leverde een 3-3 gelijkspel op in de Tweede divisie B. Tien jaar later troffen de ploegen elkaar nog eens in de Eerste divisie, daarna werd er op competitieniveau alleen nog in de Eredivisie om de punten gestreden.

Door de jaren heen heeft Vitesse maar een betrekkelijk klein overwicht gehad: van de 30 gespeelde thuiswedstrijden in de Eredivisie won Vitesse er 14, daarnaast werd 9 maal gelijkgespeeld en 7 maal verloren.
Maar de Arnhemmers hebben het de laatste jaren niet moeilijk gehad tegen Roda JC, de afgelopen zes edities in eigen stadion werden allemaal gewonnen. Het gezamenlijke doelsaldo hiervan is 22 tegen 2 en vijf keer hield Vitesse hierbij de nul.

De laatste nederlaag dateert van voor de overname van de club door Merab Jordania, in april 2010 werd het 2-5 met Vitesse-doelpunten van Kaya en Büttner.
De grootste overwinning dateert van 7 februari 1993. Het werd destijds 6-1 met doelpunten van John van den Brom (3x), Ton van Bremen, Huub Loeffen en Bart Latuheru.

De thuiswedstrijd in het vorige seizoen betrof de jubileumwedstrijd op 14 mei. Het duel werd met 3-0 gewonnen door twee doelpunten van Ricky van Wolfswinkel en één van Lewis Baker.
De uitwedstrijd uit het huidige seizoen werd met 1-3 gewonnen door doelpunten van Matavž, Bruns en Kashia. Het tegendoelpunt kwam als eigen doelpunt op naam van doelman Pasveer.

Naast Büttner, Matavž, Bruns en Kashia hebben uit de huidige selectie ook Beerens, Castaignos, Foor en Linssen al eerder tegen Roda JC gescoord, al deden zij dat nog niet namens Vitesse.
Op basis van het gemiddelde aantal doelpunten zou vandaag een 2-1 overwinning verwacht kunnen worden, maar die uitslag stond nog nooit op het scorebord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Arnold Kruiswijk door de nasleep van rugklachten, de beschikbaarheid van Tim Matavz is onzeker door spierklachten.
Bij Roda JC Kerkrade zijn Ashton Götz, Mitchel Paulissen en Celestin Djim langdurig geblesseerd. Daarnaast zijn Mohamed El Makrini, Filip Kurto en Daryl Werker mogelijk ook nog niet beschikbaar.
 
Vitesse – Roda JC Kerkrade, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 30 wedstrijden: 14x winst, 9x gelijkspel, 7x verlies.
* Laatste vijf edities: 5x winst, 0x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 3-0.
* Grootste overwinning: seizoen 1992/’93, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2007/’08, 1-1.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 5x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2009/’10, 2-5.
* Eerste editie: 5 maart 1978, 2-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,97.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,13.
 
Zaterdag 31 maart, 18:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Roda JC Kerkrade, de 29e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Dennis Higler. Assistent-scheidsrechters: Van Zuilen en Kleinjan. Vierde official: Blank.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: