14 mei 2017 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Roda JC Kerkrade, zondag 14 mei, 14:30 uur

In 125 jaar heeft Vitesse ruim 3000 competitiewedstrijden gespeeld, waarvan 1087 in de Eredivisie. Deze zondag staat duel 1088 op het programma, waarbij Roda JC te gast is bij de jubileumviering in GelreDome. Het stadion is open vanaf 12:45 uur en vanaf 13:15 uur begint het programma van de festiviteiten, reden genoeg dus om op tijd te komen.
Vitesse zal deze wedstrijd in een jubileum-shirt spelen, een shirt dat volgend seizoen ook in de uitwedstrijden gedragen zal worden. Na de wedstrijd is het in de verkoop, samen met het nieuwe thuis-shirt dat al in de bekerfinale werd gedragen.

Alleen Kelvin Leerdam ontbreekt in de laatste competitiewedstrijd, verder is de selectie compleet en beschikbaar. Coach Fraser wilde de opstelling nog niet prijs geven, maar duidelijk is dat er geen grote wijzigingen worden doorgevoerd. Waarschijnlijk zal Nathan wel worden vervangen door Tighadouini. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit Room, Diks, Kashia, Miazga, Kruiswijk, Nakamba, Foor, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Tighadouini.

Het seizoen van Roda JC Kerkrade
Roda JC beleefde een lastig seizoen waarin de ploeg eigenlijk onafgebroken in de gevarenzone van de ranglijst moest bivakkeren. Na de tweede speelronde kwam de ploeg niet meer boven de 14e plaats uit, en nog maar zes speelronden terug werd de onderste positie bezet.

Aan het einde van het jaar 2016 leek Roda met zes gelijke spelen op rij voor een kampioenschap gelijkspelen te gaan, maar met een totaal van dertien puntendelingen hebben FC Groningen en AZ inmiddels één gelijkspel voorsprong. Naast deze twaalf punten die per stuk gesprokkeld werden behaalden de Koempels met zeven overwinningen nog 21 punten waardoor het puntentotaal nu op 31 staat uit 33 wedstrijden.

In de 16 gespeelde uitwedstrijden werden slechts tien punten behaald, door één overwinning op Excelsior en zeven puntendelingen tegen Ajax, Willem II, Twente, PEC, Sparta, Heracles en AZ. Het doelsaldo in deze uitwedstrijden is min 21, met 9 goals voor en liefst 30 tegen. In tien uitduels kwam de ploeg niet tot scoren en viermaal werd de nul gehouden, waarbij het driemaal 0-0 bleef.

Voorafgaand aan de laatste reguliere speelronde staat de ploeg twee punten boven de 16e én 17e plaats. Gezien het doelsaldo moet het laatste duel gewonnen worden om zeker te zijn van handhaving, al kan puntverlies voldoende zijn als de resultaten op de andere velden niet ongunstig zijn.

De topscorer uit de selectie van Yannis Anastasiou is Abdul Ajagun met slechts vijf competitiedoelpunten. De Nigeriaan wordt gevolgd door Mitchel Paulissen en Christiaan Kum met respectievelijk vier en drie treffers.

Vitesse thuis tegen Roda JC Kerkrade
Het eerste officiële thuisduel tegen Roda JC dateert van augustus 1963 en leverde een 3-3 gelijkspel op in de Tweede divisie B. Tien jaar later troffen de ploegen elkaar nog eens in de Eerste divisie, daarna werd er op competitieniveau alleen nog in de Eredivisie een sportieve strijd uitgevochten.

Door de jaren heen heeft Vitesse thuis in de Eredivisie maar een betrekkelijk klein overwicht gehad: van de 29 gespeelde edities won Vitesse 13 maal, werd 9 maal gelijkgespeeld en 7 maal verloren. Sinds de overname van de club in 2010 is Vitesse thuis wel ongeslagen tegen Roda JC: vijfmaal werd de volle winst gepakt, met een bijbehorend doelsaldo van 19 tegen 2.

Op basis van het gemiddelde aantal doelpunten zou een 2-1 overwinning verwacht kunnen worden, maar die uitslag stond in de historie nog niet eerder op de borden.

De grootste overwinning dateert van 7 februari 1993. Het werd destijds 6-1 met doelpunten van John van den Brom (3x), Ton van Bremen, Huub Loeffen en Bart Latuheru. De eretreffer voor Roda werd gemaakt door de Oosterbeeker Peter Hofstede.

De thuiswedstrijd in het vorige seizoen werd met 3-0 gewonnen door doelpunten van Baker, Dauda en Nathan en aan het begin van het huidige seizoen werd de uitwedstrijd met 0-1 gewonnen door een doelpunt van Baker.

Naast Baker en Nathan hebben uit de huidige selectie ook Zhang, Kashia, Büttner, Tighadouini, Van Wolfswinkel en Foor al eerder tegen Roda JC gescoord, al deden de laatste drie dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Kelvin Leerdam door een knieblessure tot het einde van het seizoen uitgeschakeld.

Bij de tegenstander zijn Simon Church en Mohamed El Makrini geblesseerd.

Vitesse – Roda JC Kerkrade, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 29 wedstrijden: 13x winst, 9x gelijkspel, 7x verlies.
* Laatste vijf edities: 5x winst, 0x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2015/’16, 3-0.
* Grootste overwinning: seizoen 1992/’93, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2007/’08, 1-1.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 5x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2009/’10, 2-5.
* Eerste editie: 5 maart 1978, 2-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,93.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,17.

Zondag 14 mei, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Roda JC Kerkrade, de 34e en laatste speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis. Assistent-scheidsrechters: Van de Ven en Schaap. Vierde official: Kooij.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: