12 december 2020 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs SC Heerenveen, zondag 13 december, 12:15 uur

Vitesse mag dit weekend weer bewijzen dat er in Arnhem niets te halen is.

SC Heerenveen komt vroeg op de zondagmiddag op bezoek, een ploeg die in 2020 drie van de tien uitwedstrijden in de Eredivisie wist te winnen. Vitesse won zeven van de negen gespeelde thuiswedstrijden dit jaar, met daarbij nu een reeks van zes overwinningen op rij. Tegenstander SC Heerenveen speelde de laatste drie wedstrijden gelijk, tegen RKC Waalwijk, ADO Den Haag en PSV.

Het zegt natuurlijk niks. Vorig weekend lag na de rust de koppositie in het vizier, een gedreven elftal kwam de kleedkamer uit het veld op, en toch was het 20 minuten later over en uit.

Eli Dasa lijkt niet op tijd fit voor een basisplaats, nog afgezien of hij überhaupt een negatieve Corona-test kan overleggen. Als alternatieven voor Dasa zijn namens coach Letsch Million Manhoef, Hillary Gong of Brend Leeflang beschikbaar.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Manhoef, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Bero, Tronstad, Tannane, Openda en Broja.

Vitesse thuis tegen SC Heerenveen

De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Heerenveen werd gespeeld in januari 1953 in een uitverkocht Nieuw Monnikenhuize. De wedstrijd was een strijd tussen concurrenten om de titel van de Eerste klasse B, en Vitesse zou zowel deze wedstrijd winnen (met 1-0) als het uiteindelijke kampioenschap.

In competitie speelden de ploegen in totaal 49 keer eerder tegen elkaar in Arnhem. Vitesse wist hierin 40 keer punten te pakken, met 24 overwinningen en liefst 16 keer een gelijkspel.

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werden in totaal zes thuisduels gespeeld in de Eerste klasse en de Tweede divisie, waarbij Vitesse vijfmaal won en éénmaal gelijkspeelde. In de jaren 70 en 80 troffen de ploegen elkaar 15 keer in de Eerste divisie, met tien overwinningen en drie puntendelingen als resultaat.

Vanaf 1990 kwamen beide ploegen elkaar alleen nog op het hoogste niveau tegen. In de Eredivisie stond deze thuiswedstrijd in totaal 28 keer eerder op het programma, waarbij Vitesse het over het algemeen lastig had. Liefst twaalf maal werd er gelijkgespeeld en in de overige 16 duels was Vitesse negen keer de sterkste, Heerenveen zeven keer.

Bij reguliere competitie in GelreDome behaalde Vitesse gemiddeld alleen minder punten tegen AZ, Feyenoord en PSV. Het Eredivisie-doelsaldo op eigen bodem spreekt wel duidelijk in het voordeel van de Arnhemmers, met 47 goals voor en 37 tegen.

Het Geel-zwart is de laatste tien Eredivisie-thuisduels tegen de Friezen ongeslagen, al werd er daarbij wel zeven keer gelijkgespeeld.

Vorig seizoen eindigde de thuiswedstrijd tegen Heerenveen in een 4-2 overwinning met doelpunten van Bryan Linssen (2x), Tim Matavž en Oussama Tannane namens Vitesse en Rodney Kongolo en Chidera Ejuke namens de bezoekers.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Eli Dasa en Patrick Vroegh waarschijnlijk nog door de nasleep van een Corona-besmetting. Idrissa Touré is geschorst.

Bij Heerenveen is Arjen van der Heide waarschijnlijk niet beschikbaar.

Vitesse – SC Heerenveen, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 28 wedstrijden: 9x winst, 12x gelijkspel, 7x verlies.
 • Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2019/’20, 4-2.
 • Grootste overwinning: seizoen 2015/’16 & 1993/’94, 3-0.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 2-2.
 • Gelijkspel: 2x 0-0, 5x 1-1, 4x 2-2, 1x 3-3.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-1.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2004/’05 & 2006/’07, 1-3.
 • Eerste editie: 2 december 1990, 2-0.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,68.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,32.

Zondag 13 december, 12:15 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – SC Heerenveen, de 12e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Allard Lindhout. Assistent-scheidsrechters: Bas van Dongen en Rogier Honig. Vierde official: Robin Hensgens. Video-assistenten: Kevin Blom en Michael Osseweijer.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: