7 mei 2022 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs SC Heerenveen, zondag 8 mei, 14:30 uur

Vitesse speelt de één-na-laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie met een beperkte capaciteit op de Zuid-tribune.

Het voelt een beetje overdreven, maar na de “close call” van een tribune die het begaf over de Rijn, is Nederland voorzichtiger geworden in voetbalstadions. Daarom zijn deze zondag zes rijen op de Theo Bos Zuid-tribune niet beschikbaar voor supporters, uit voorzorg. Mogelijk is er een week later al meer zekerheid, maar dat is dus afwachten.

Voor de eer, de vorm, en het televisiegeld is het beter om op de zesde plaats te eindigen dan de zevende. Met drie speelronden te gaan zijn de Play-offs een zekerheid, de zesde of de zevende plaats is wat er nu op het spel staat. Alleen theoretisch is FC Utrecht niet de tegenstander in de eerste ronde van de Play-offs, FC Groningen of Go Ahead Eagles zouden de Domstedelingen nog kunnen passeren op de ranglijst.

Na Heerenveen thuis deze zondag, volgt woensdag een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard, daarna wordt het seizoen thuis tegen Ajax afgesloten.

Riechedly Bazoer is deze speelronde geschorst, waarschijnlijk wordt hij weer vervangen door Cornelisse. Wittek en Gboho lijken tot het einde van het seizoen niet meer inzetbaar.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Schubert, Dasa, Doekhi, Cornelisse, Rasmussen, Manhoef, Bero, Tronstad, Domgjoni, Openda en Buitink (of Grbić).

Vitesse thuis tegen SC Heerenveen

De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Heerenveen werd gespeeld in een uitverkocht Nieuw Monnikenhuize in januari 1953. De wedstrijd was een strijd tussen concurrenten om de titel van de Eerste klasse B, en Vitesse zou zowel deze wedstrijd winnen (1-0, door Toon Huiberts) als het uiteindelijke kampioenschap.

In competitie speelden de ploegen in totaal al 50 eerdere seizoenen tegen elkaar. Thuis wist Vitesse 41 keer punten te pakken, met 24 overwinningen en 17 keer gelijkspel.

Vanaf 1990 kwamen beide ploegen elkaar alleen nog op het hoogste niveau tegen. De thuiswedstrijd stond in de Eredivisie in totaal 29 keer eerder op het programma, waarbij Vitesse het redelijk lastig had. Dertien keer werd er gelijkgespeeld en in de overige 16 duels was Vitesse negen keer de sterkste, Heerenveen zeven keer.

In reguliere competitie behaalde Vitesse in GelreDome gemiddeld alleen minder punten tegen AZ en PSV. Het Eredivisie-doelsaldo op eigen bodem spreekt wel in het voordeel van de Arnhemmers, met 48 goals voor en 38 tegen.

Het Geel-zwart is de laatste elf Eredivisie-thuisduels tegen de Friezen ongeslagen, al werd er daarbij wel acht keer gelijkgespeeld.

Vorig seizoen eindigde de thuiswedstrijd tegen Heerenveen in een 1-1 gelijkspel. Oussama Darfalou was kort voor de rust trefzeker, Sherel Floranus net na de rust.

In oktober van het huidige seizoen won Vitesse de uitwedstrijd met 1-2. Milan van Ewijk opende de score namens de thuisclub in extra tijd van de eerste helft, daarna besliste Openda de wedstrijd met twee doelpunten.

Van de huidige selectiespelers heeft naast Openda ook Buitink al eerder tegen SC Heerenveen gescoord.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken in elk geval Gboho (lies), Jeroen Houwen (jukbeen) en Wittek (schouder) door blessures, Bazoer is geschorst en Oroz ontbreekt nog steeds door dienstplichtredenen.

Vitesse – SC Heerenveen, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 29 wedstrijden: 9x winst, 13x gelijkspel, 7x verlies.
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 3x gelijkspel, 0x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2019/’20, 4-2.
 • Grootste overwinning: seizoen 2015/’16 & 1993/’94, 3-0.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2020/’21, 1-1.
 • Gelijkspel: 2x 0-0, 6x 1-1, 4x 2-2, 1x 3-3.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-1.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2004/’05 & 2006/’07, 1-3.
 • Eerste editie: 2 december 1990, 2-0.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,66.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,31.

Zondag 8 mei, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – SC Heerenveen, de 32e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Richard Martens. Assistent-scheidsrechters: Freek Vandeursen en Franca Overtoom. Vierde official: Michael Eijgelsheim. Video-assistenten: Robin Hensgens en Ralf van Vlokhoven.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: