7 april 2017 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs SC Heerenveen, zaterdag 18:30 uur

Er komen zaterdagavond ruim 20 duizend supporters naar GelreDome voor de wedstrijd tussen de nummer vijf en acht uit de Eredivisie.
Vitesse heeft deze week tweemaal slechts twee dagen rust gehad tussen de competitiewedstrijden, maar tot nu toe werden er wel zes punten gepakt. Een mogelijk slecht voorteken is dat het Geel-zwart sinds februari 2015 geen derde competitiewedstrijd op rij wist te winnen, maar anders gezegd is het dus wel weer eens tijd om daar verandering in te brengen.

Vitesse zal in de resterende vijf competitiewedstrijden in principe nog vier punten moeten pakken om een positie vast te houden die recht geeft op de play-offs om Europees voetbal, al zal iedereen die het Geel-zwart een warm hart toedraagt een bekerfinale wensen die play-offs overbodig maakt. Naar boven kijken op de ranglijst heeft eigenlijk pas zin als Vitesse wint van Heerenveen, dan wordt de druk bij FC Utrecht opgevoerd dat zondagmiddag in actie komt.

Kevin Diks is één duel geschorst omdat hij afgelopen woensdag twee gele kaarten kreeg in het duel tegen Heracles Almelo. Diks zal op rechtsback worden vervangen door Kelvin Leerdam en op de andere back-positie keert Kruiswijk zeer waarschijnlijk terug ten koste van Alexander Büttner. Ondertussen lijkt Adnane Tighadouini terug van een lichte liesblessure, hij mag weer plaatsnemen op de bank.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit Room, Leerdam, Kashia, Miazga, Kruiswijk, Nakamba, Nathan, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Foor.

Er staan bij het Geel-zwart drie spelers op scherp: Kruiswijk, Van Wolfswinkel en Diks (die niet in actie komt) missen bij nog een gele kaart de volgende competitiewedstrijd, uit tegen Excelsior.
 
Het seizoen van SC Heerenveen
Het duurde tot de vierde speelronde voordat Heerenveen een eerste wedstrijd wist te winnen, maar daarna was de ploeg goed op stoom. Even werd de derde plaats bezet en daarna bleef tot de 20e speelronde de vierde plaats in bezit. In 2017 gingen er echter steeds meer punten verloren en in de stand van de tweede seizoenshelft stonden de Friezen na speelronde 28 nog maar op de één-na-laatste plaats.

Afgelopen dinsdag won Heerenveen voor het eerst sinds eind februari, de ploeg was thuis met 3-0 te sterk voor Sparta Rotterdam. Daarmee staat het team nu op de achtste plaats met 40 wedstrijdpunten, een veilige zeven punten boven het rechter rijtje en vijf punten achter op Vitesse. Het doelsaldo is +9 (49 voor, 40 tegen) waarbij de ploeg acht keer de nul hield en zelf viermaal niet tot scoren kwam.

In uitwedstrijden werd slechts een derde van de punten behaald (14 van de 40) terwijl de ploeg buiten eigen stadion net zoveel doelpunten produceert als er binnen. Het verschil zit hem dus in de defensie, die op vreemd veld maar matig presteert met gemiddeld 1,86 tegentreffers. De 14 uit-punten werden behaald met vier overwinningen (Roda JC, ADO, Groningen, Go Ahead) en tweemaal gelijkspel (AZ en Feyenoord). De uitwedstrijden tegen Sparta, Willem II, PSV, Utrecht, Twente, Excelsior en Heracles gingen verloren.

De laatste uitoverwinning dateert alweer van 3 december 2016, toen Go Ahead met 1-3 werd verslagen. Sinds het begin van december gingen zes competitiewedstrijden buiten Friesland verloren en daarnaast ook nog een bekerduel bij AZ.

SC Heerenveen lijkt zo goed als zeker voor een plaats om de play-offs, in de laatste speelronden gaat het dan vooral nog om de uitgangspositie ten opzichte van de andere deelnemers.

De topscorer uit de selectie van Jurgen Streppel is de Iraniër Reza Ghoochannejhad met 17 competitiedoelpunten. Hij wordt op gepaste afstand gevolgd door Sam Larsson en Arber Zeneli met respectievelijk zeven en zes treffers.
 
Vitesse thuis tegen SC Heerenveen
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Heerenveen werd gespeeld in een volledig gevuld Nieuw Monnikenhuize in januari 1953. De wedstrijd was een strijd tussen concurrenten om de titel van de Eerste klasse B en Vitesse won zowel de wedstrijd (met 1-0) als het uiteindelijke kampioenschap.

In diverse competities speelden de ploegen in totaal 45 keer eerder tegen elkaar in Arnhem. Vitesse wist hierin 36 keer punten te pakken, met 14 keer gelijkspel en 22 overwinningen.

In de Eredivisie werd dit affiche 24 keer eerder uitgegeven waarbij Vitesse het over het algemeen lastig had, de ploegen zijn volledig aan elkaar gewaagd met beide zeven overwinningen en tien keer gelijkspel. Het doelsaldo is wel in het voordeel van de Arnhemmers, met 36 goals voor en 30 tegen.

Het Geel-zwart is de laatste zes Eredivisie-thuisduels tegen de Friezen ongeslagen, al werd daarbij wel vijf keer gelijkgespeeld. De editie uit het vorige seizoen werd met 3-0 met relatief gemak gewonnen, waarbij de doelpunten werden gemaakt door Qazaishvili (2x) en Oliinyk. De uitwedstrijd uit het huidige seizoen werd half november met 1-1 gelijkgespeeld: Lewis Baker opende de score in de 72e minuut en zes minuten voor tijd maakte invaller Henk Veerman gelijk.

Van de huidige selectiespelers hebben naast Baker ook Kashia en Van der Werff al eerder tegen SC Heerenveen gescoord, al deed Van der Werff dit nog niet namens Vitesse. Captain Kashia scoorde overigens wel al drie keer tegen deze club, eenmaal in 2012 en tweemaal in 2015.
 
Blessures en schorsingen

Bij Vitesse is Kevin Diks één duel geschorst en daarnaast is Maikel van der Werff nog niet wedstrijdfit.

Bij de tegenstander is de beschikbaarheid van Joost van Aken en Sam Larsson onzeker.
 
Vitesse – SC Heerenveen, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 24 wedstrijden: 7x winst, 10x gelijkspel, 7x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 4x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2015/’16, 3-0.
* Grootste overwinning: seizoen 2015/’16 & 1993/’94, 3-0.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 1-1.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 4x 1-1, 3x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 2004/’05 & 2006/’07, 1-3.
* Eerste editie: 2 december 1990, 2-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,50.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,25.
 
Zaterdag 8 april, 18:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – SC Heerenveen, de 30e speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis. Assistent-scheidsrechters: Strijker en Hubers. Vierde official: C. Mulder.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: