2 februari 2019 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs SC Heerenveen, zaterdag 2 februari, 18:30 uur

Vitesse snakt thuis naar een driepunter na een magere start van 2019.
In de laatste dagen van de winterse transferperiode vertrok Lassana Faye nog naar Sparta Rotterdam. Faye keert zodoende terug bij trainer Henk Fraser. De linksback was dit seizoen nauwelijks onderdeel van de selectie, maar Faye droeg wel eerder in 29 officiële wedstrijden het Geel-zwarte tenue.

Tegenover het vertrek van een verdediger stond het aantrekken van een aanvaller: de Ghanees Mohammed Dauda wordt gehuurd van Anderlecht. Door het papierwerk rondom de werkvergunning zal het nog even duren voordat de nieuwe Dauda inzetbaar is, maar mocht hij bevallen dan heeft Vitesse in elk geval een koop-optie bedongen bij de Belgische topclub.

De uitwedstrijd tegen Fortuna van vorig weekend leverde niet alleen een onfortuinlijke en pijnlijke nederlaag op, ook pakte zowel Bero als Foor een vijfde gele kaart waardoor ze nu één duel zijn geschorst. Van het trio middenvelders dat normaal gesproken de voorkeur krijgt blijft zodoende alleen Thulani Serero over. Met Thomas Bruns verhuurd en Roy Beerens geblesseerd zijn de voornaamste opties die Slutskiy achter de hand heeft Martin Ødegaard en Mukhtar Ali. Maar Ødegaard zal naar verwachting weer op rechtsbuiten worden ingezet, waardoor een andere speler op het middenveld zal moeten starten. Op basis van de trainingen wordt een middenveld van Serero, Ali en Max Clark verwacht, enigszins uit nood geboren. Dit systeem zal zich tegen Heerenveen moeten bewijzen.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner, Serero, Clark, Ali, Ødegaard, Darfalou en Linssen.
Büttner en Linssen staan op scherp, bij een volgende gele kaart zijn zij geschorst.
 
Het seizoen van SC Heerenveen
SC Heerenveen is meestal een concurrent in de subtop, maar dit seizoen verblijven de Friezen vooral iets lager op de ranglijst, in de middenmoot. Alleen na de eerste twee speelronden werd een plaats in de top zeven bezet, daarna zweefde de ploeg tussen plaats 8 en plaats 12.

Na de 19e speelronde staat SC Heerenveen op de elfde plaats van de ranglijst met 21 punten. Terwijl het doelsaldo niet beter is dan min vijf (40 goals voor, 45 tegen), maakt dit wel het verschil met drie andere ploegen met een gelijk puntentotaal. Er zijn slechts drie punten voorsprong op de gevarenzone van plaats 16 en 17, tegelijkertijd zijn er ook maar vijf punten achterstand op plaats zeven voor een mogelijkheid tot Europees voetbal. De doelpuntenproductie van Heerenveen wordt alleen overtroffen door de top drie, maar tegelijk incasseerden alleen Excelsior en De Graafschap meer tegentreffers: het is dus duidelijk waar de zwakte van de ploeg ligt.

Opvallend genoeg werden in eigen huis slechts zes punten behaald, met één overwinning (Fortuna, 3-1) en driemaal gelijkspel (Vitesse, ADO en Emmen). De punten werden dus voornamelijk in de uitwedstrijden behaald, met vier overwinningen en driemaal gelijkspel. Er werd buiten Friesland gewonnen van PEC (2-3), De Graafschap (0-5), AZ (2-3) en Willem II (1-5), en er werd een punt meegenomen bij VVV, Excelsior en Ajax.

In de KNVB beker wist Heerenveen drie amateur-teams uit te schakelen, om vervolgens Ajax uit te treffen. In de competitie werd eerst nog een knap punt gepakt bij de Amsterdammers, maar vier dagen later was een tweede prestatie op ditzelfde niveau teveel gevraagd, met een 3-1 uitschakeling als gevolg.

In de ploeg van Jan Olde Riekerink zijn Michel Vlap en Sam Lammers de topscorers met elk acht competitiedoelpunten. Daarnaast was Morten Thorsby vijfmaal trefzeker en vond oud-Vitessenaar Mitchell van Bergen viermaal het net.
 
Vitesse thuis tegen SC Heerenveen
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Heerenveen werd gespeeld in januari 1953 in een uitverkocht Nieuw Monnikenhuize. De wedstrijd was een strijd tussen concurrenten om de titel van de Eerste klasse B, en Vitesse won zowel de wedstrijd (met 1-0) als het uiteindelijke kampioenschap.

In competitie speelden de ploegen in totaal 47 keer eerder tegen elkaar in Arnhem. Vitesse wist hierin 38 keer punten te pakken, met 23 overwinningen en 15 keer gelijkspel.
In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werden er in totaal zes thuisduels gespeeld in de Eerste klasse en de Tweede divisie, waarbij Vitesse vijfmaal won en eenmaal gelijkspeelde. In de jaren 70 en 80 troffen de ploegen elkaar 15 keer in de Eerste divisie, met tien overwinningen en drie puntendelingen als resultaat.

Vanaf 1990 kwamen beide ploegen elkaar alleen nog op het hoogste niveau tegen. In de Eredivisie stond deze thuiswedstrijd in totaal 26 keer eerder op het programma, waarbij Vitesse het over het algemeen lastig had. Liefst elfmaal werd er gelijkgespeeld en in de overige 15 duels was Vitesse acht keer de sterkste, Heerenveen zeven keer. In GelreDome behaalde Vitesse gemiddeld alleen minder punten tegen PSV, AZ, Emmen en Feyenoord dan tegen Heerenveen. Het Eredivisie-doelsaldo spreekt wel duidelijk in het voordeel van de Arnhemmers, met 41 goals voor en 33 tegen.

Het Geel-zwart is de laatste acht Eredivisie-thuisduels tegen de Friezen ongeslagen, al werd er daarbij wel zes keer gelijkgespeeld. Vorig seizoen eindigde de thuiswedstrijd tegen Heerenveen in een 1-1 gelijkspel waarin de doelpunten werden gemaakt door Daniel Høegh (eigen goal) en Pelle van Amersfoort. De uitwedstrijd in het huidige seizoen eindigde ook in 1-1, waarbij Michel Vlap het eerste doelpunt maakte en Tim Matavž goed was voor de gelijkmaker.

Van de huidige selectiespelers hebben naast Matavž ook Linssen en Foor al namens Vitesse tegen SC Heerenveen gescoord, daarnaast scoorden Serero en Van der Werff al tegen de Friezen namens andere teams.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Roy Beerens (hamstring), Hilary Gong (knie), Arnold Kruiswijk (rug), Tim Matavž (kuitbeen) en Charly Musonda (knie) door blessures en daarnaast zijn Matúš Bero en Navarone Foor één duel geschorst.

Bij Heerenveen zijn Dennis Johnsen en Morten Thorsby mogelijk niet beschikbaar.
 
Vitesse – SC Heerenveen, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 26 wedstrijden: 8x winst, 11x gelijkspel, 7x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 3x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 4-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2015/’16 & 1993/’94, 3-0.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 1-1.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 5x 1-1, 3x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 2004/’05 & 2006/’07, 1-3.
* Eerste editie: 2 december 1990, 2-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,58.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,27.
 
Zaterdag 2 februari, 18:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – SC Heerenveen, de 20e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof. Assistent-scheidsrechters: Joost van Zuilen en Richard Brondijk. Vierde official: Jannick van der Laan. Video-assistenten: Danny Makkelie en Steven van der Vrande.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: