20 januari 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs SC Heerenveen, zaterdag 20 januari, 20:45 uur

Er staan in 2018 nog negen thuiswedstrijden op het programma, in de eerste daarvan is deze zaterdagavond SC Heerenveen de tegenstander.
In GelreDome wordt er voortaan uit een ander vaatje getapt. Wat bier betreft letterlijk, maar wat betreft het voetbal hopen we in elk geval iets beters te zien dan het spel uit bij Sparta van afgelopen dinsdag.

In de basis zullen Matt Miazga (terug van schorsing) en Tim Matavž (weer helemaal fit) vandaag terugkeren ten koste van Oude Kotte en Castaignos. Verder worden er geen wijzigingen verwacht. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit: Pasveer, Dabo, Kashia, Miazga, Faye, Bruns, Serero, Mount, Rashica, Matavž en Linssen.

Ondertussen ontbreken er nog drie spelers door blessures: Maikel van der Werff, Navarone Foor en Charlie Colkett. Alexander Büttner is disciplinair gestraft en verblijft voorlopig bij de selectie van Jong Vitesse.
 
Het seizoen van SC Heerenveen
Heerenveen begon aanvankelijk goed aan het seizoen, de eerste zes wedstrijden kwam de ploeg ongeslagen door met niet meer vier verliespunten. Er was gelijkspel tegen Groningen en Heracles en er werd gewonnen van ADO, PSV, Excelsior en Willem II. De ploeg klom hiermee op naar de tweede plaats, maar vervolgens keerde het tij: Heerenveen verloor vier duels op rij van Ajax, Utrecht, Vitesse en AZ. Daarna bleven de resultaten erg wisselvallig, met winst op Twente en NAC, gelijkspel tegen Sparta, VVV en Feyenoord en verlies van PEC, Roda en wederom AZ.

Na 18 speelronden staat Heerenveen nu op de negende plaats met 23 punten, twee plaatsen en vier punten onder Vitesse. Het doelsaldo is min vijf (25 voor, 30 tegen), waarbij vier keer de nul gehouden werd maar de ploeg zelf ook driemaal niet tot scoren kwam.

Tot nu toe werden er tien uitwedstrijden gespeeld waarin 15 punten werden gepakt. Opvallend genoeg presteert de ploeg op eigen veld slechter, met niet meer dan acht punten uit evenveel wedstrijden. Buiten Friesland werd er gewonnen van ADO, Excelsior, Willem II (3x 1-2) en FC Twente (0-4) en gelijkgespeeld bij Sparta (0-0) en Feyenoord (1-1). De duels bij Utrecht (3-1), Roda JC (2-1) en AZ (3-1) leverden een nederlaag op. Alleen bij Sparta kwam Heerenveen dus niet tot scoren.

De topscorers uit de ploeg van Jurgen Streppel zijn Morten Thorsby en Henk Veerman met ieder vier doelpunten. Michel Vlap volgt met drie treffers en vier spelers waaronder Stijn Schaars waren tot nu toe elk tweemaal trefzeker.

In de winter vertrok Simon Thern bij de Friezen, de ploeg versterkte zich daarnaast met Dave Bulthuis en doelman Martin Hansen werd teruggehaald.
 
Vitesse thuis tegen SC Heerenveen
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Heerenveen werd gespeeld in januari 1953 in een uitverkocht Nieuw Monnikenhuize. Deze wedstrijd was een strijd tussen concurrenten om de titel van de Eerste klasse B en Vitesse won zowel de wedstrijd (met 1-0) als het uiteindelijke kampioenschap.

In competitie speelden de ploegen in totaal 46 keer eerder tegen elkaar in Arnhem. Vitesse wist hierin 37 keer punten te pakken, met 14 keer gelijkspel en 23 overwinningen. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werden er in totaal zes thuisduels gespeeld in de Eerste klasse en de Tweede divisie, waarbij Vitesse vijfmaal won en eenmaal gelijkspeelde. In de jaren 70 en 80 troffen de ploegen elkaar 15 keer in de Eerste divisie, met tien overwinningen en drie puntendelingen als resultaat. Vanaf 1990 kwamen beide ploegen elkaar weer op het hoogste niveau tegen.

In de Eredivisie stond deze thuiswedstrijd in totaal 25 keer eerder op het programma, waarbij Vitesse het over het algemeen lastig had. Liefst tienmaal werd er gelijkgespeeld en in de overige 15 duels was Vitesse acht keer de sterkste, Heerenveen zeven keer. Het doelsaldo spreekt wel duidelijk in het voordeel van de Arnhemmers, met 40 goals voor en 32 tegen.

Het Geel-zwart is de laatste zeven Eredivisie-thuisduels tegen de Friezen ongeslagen, al werd er daarbij wel vijf keer gelijkgespeeld. De editie uit het vorige seizoen werd gewonnen met 4-2, waarbij Ricky van Wolfswinkel goed was voor een hattrick nadat Navarone Foor de score had geopend. De doelpunten van de tegenstander werden gemaakt door Luciano Slagveer en Sam Larsson, spelers die inmiddels voor andere clubs uitkomen.
De uitwedstrijd uit het huidige seizoen werd op 22 oktober met 0-4 gewonnen, met doelpunten van Rashica, Linssen, Foor en Matavž. Van de huidige selectiespelers heeft ook Kashia al namens Vitesse tegen SC Heerenveen gescoord, daarnaast scoorden Bruns, Castaignos, Serero en Van der Werff al tegen de Friezen namens andere teams.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Maikel van der Werff, Navarone Foor en Charlie Colkett in verband met (de nasleep van) blessures. Alexander Büttner is disciplinair gestraft.

Bij SC Heerenveen is Warner Hahn langdurig uitgeschakeld.
 
Vitesse – SC Heerenveen, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 25 wedstrijden: 8x winst, 10x gelijkspel, 7x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 3x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 4-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2015/’16 & 1993/’94, 3-0.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 1-1.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 4x 1-1, 3x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 2004/’05 & 2006/’07, 1-3.
* Eerste editie: 2 december 1990, 2-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,60.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,28.
 
Zaterdag 20 januari, 20:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – SC Heerenveen, de 19e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Allard Lindhout. Assistent-scheidsrechters: Bluemink en De Nas. Vierde official: Martens.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: