4 maart 2022 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Sparta Rotterdam, vrijdag 4 maart, 20:00 uur

Na twee gewonnen thuiswedstrijden trapt Vitesse de 25e speelronde af, wederom in eigen stadion.

Overigens speelt Vitesse komende week donderdag ook alweer een thuiswedstrijd, dan staat in de achtste finale van de Conference League het eerste duel tegen AS Roma op het programma.

Het goede nieuws uit Arnhem deze week is dat Riechedly Bazoer en Maximilian Wittek weer inzetbaar zijn, wedstrijdfit en terug van schorsing. Voor Wittek lijkt een basisplaats een zekerheid, ook omdat Million Manhoef die hem zondag nog verving nu niet fit genoeg is. Voor Bazoer lijkt een basisplaats niet zo zeker, nu Dominik Oroz zich een capabele vervanger getoond heeft. Ook Toni Domgjoni lijkt een vaste waarde te zijn geworden, hij houdt Gboho, Huisman en Vroegh de laatste tijd op de bank.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Houwen, Dasa, Doekhi, Oroz, Rasmussen, Wittek, Tronstad, Bero, Domgjoni, Frederiksen en Openda.

Vitesse thuis tegen Sparta Rotterdam

Voor de twee oudste clubs uit de Eredivisie vonden de eerste reguliere competitiewedstrijden pas plaats in het midden van de jaren 50. De eerste editie in Arnhem leverde een 2-2 gelijkspel op in de Hoofdklasse A, met twee treffers van Toon Huiberts.

Na dit eerste duel zouden de ploegen elkaar op competitieniveau alleen nog in de Eredivisie treffen, en dit zou voor Vitesse geen slechte statistieken opleveren. Van de 25 Eredivisieduels in Arnhem ging er slechts één verloren, gebalanceerd met 18 overwinningen. Er waren zes puntendelingen, waarvan één editie doelpuntloos. Gemiddeld waren er in GelreDome bijna vier doelpunten per wedstrijd te tellen, en driemaal liep de teller op tot zes of meer.

De enige nederlaag in reguliere competitie op Arnhemse bodem was wel een forse, in september 1971 werd er namelijk met 0-6 verloren.

Er was in 1978 overigens nog een nederlaag, in de beker werd het 0-2, maar sindsdien is Vitesse thuis ongeslagen – inmiddels 44 jaar.

De grootste overwinning van Vitesse in de Eredivisie was die tegen Sparta op 14 april 2018. Het werd 7-0 met doelpunten van Linssen (2x), Serero, Beerens, Fischer (e.d.), Matavž en Bruns.

Van de huidige tegenstanders in de competitie waren er slechts twee die in Eredivisie-thuiswedstrijden gemiddeld meer punten opleverden dan de Spartanen, namelijk PEC en Cambuur.

Vorig seizoen werd de thuiswedstrijd tegen Sparta met 2-0 gewonnen door doelpunten van Tannane en Broja, Sparta speelde daarbij vanaf de 42e minuut met 10 man.

In het huidige seizoen werd Sparta al uit én thuis getroffen, medio december. Thuis in de beker werd met 2-1 gewonnen en drie dagen later werd het competitieduel in Rotterdam met 2-2 gelijkgespeeld. Nikolai Baden Frederiksen was hierbij goed voor alle vier de treffers namens het Geel-Zwart.

Uit de huidige selectie hebben naast Frederiksen nog geen andere spelers tegen Sparta gescoord.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse is Adrian Grbić nog één duel geschorst. Enzo Cornelisse ontbreekt door een spierblessure, de beschikbaarheid van Million Manhoef en Gyan de Regt is onzeker (niet wedstrijdfit).

Bij Sparta Rotterdam is Arno Verschueren geschorst.

Vitesse – Sparta Rotterdam, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 25 wedstrijden: 18x winst, 6x gelijkspel, 1x verlies.
  • Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2020/’21, 2-0.
  • Grootste overwinning: seizoen 2017/’18, 7-0.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2008/’09, 1-1.
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 1x 2-2.
  • Eerste editie en enige nederlaag: 19 september 1971, 0-6.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,44.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,92.

Vrijdag 4 maart, 20:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Sparta Rotterdam, de 25e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Joey Kooij. Assistent-scheidsrechters: Patrick Inia en Nils van Kampen. Vierde official: Richard Martens. Video-assistenten: Laurens Gerrets en Angelo Boonman.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: