13 april 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Sparta Rotterdam, zaterdag 14 april, 19:45 uur

Vitesse speelt deze zaterdagavond de één-na-laatste thuiswedstrijd van het reguliere competitieseizoen, zonder trainer Henk Fraser. De coach die bijna twee seizoenen onder contract stond, is samen met assistenten Aleksandar Ranković en Jurgen Seegers van zijn taken ontheven.
Het drietal zou na afloop van het seizoen sowieso vertrekken en genoten niet langer het vertrouwen om het team succesvol naar Europees voetbal te kunnen leiden. Het seizoen wordt nu afgemaakt door interim-coach Edward Sturing die naast de overgebleven assistenten Hofs en Van der Gouw aanvullende ondersteuning krijgt van Joseph Oosting en Jan van Norel.

Het is nog onduidelijk of en hoe de nieuwe trainer precies zal ingrijpen om Vitesse weer aan het scoren te krijgen. Inmiddels is er al ruim 300 minuten geen doelpunt meer te tellen geweest. Sturing kan in elk geval niet beschikken over Luc Castaignos die één duel geschorst is na zijn vijfde gele kaart. Daarnaast ontbreekt Arnold Kruiswijk als enige door (de nasleep van) een blessure.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Houwen, Karavaev, Kashia, Miazga, Büttner, Serero, Mount, Foor, Beerens (Van Bergen), Matavž en Linssen.

Bryan Linssen staat momenteel met vier gele kaarten op scherp, bij een volgende kaart is hij geschorst.
 
Het seizoen van Sparta Rotterdam
Sparta heeft het gehele seizoen in het rechter rijtje gestaan, waarvan totaal 11 speelronden met de rode lantaarn. Liefst 18 duels gingen verloren, de overige twaalf wedstrijden werden voor de helft gewonnen en voor de helft gelijkgespeeld.

In de eerste seizoenshelft leek de ploeg een aantal keer uit de gevarenzone te kunnen ontsnappen, maar een reeks van acht opeenvolgende nederlagen vanaf eind november maakte aan die illusie een einde.
Na 30 speelronden staat Sparta op de 17e plaats met 24 punten, vier punten boven plaats 18 en zes punten onder de veilige plaats 15. Het doelsaldo van de Spartanen is liefst 30 negatief (29 voor, 59 tegen) en daarmee het slechtste uit de competitie. Het lijkt lastig te worden om nacompetitie tegen degradatie nog te kunnen ontlopen, het voornaamste doel zal zijn om niet rechtstreeks te degraderen en dus FC Twente minimaal een punt op afstand te houden.

In 15 uitwedstrijden wisten de Rotterdammers slechts zeven punten te behalen. Er werd met 0-2 gewonnen van Roda JC en daarnaast nog viermaal gelijkgespeeld bij NAC, Excelsior, Willem II en Twente. Tien uitwedstrijden leverden een nederlaag op, waarbij de grootste klappen vielen bij Ajax en Groningen, beide uitduels eindigden in 4-0. In de uitwedstrijden lukte het zeven maal niet om te scoren, alleen tegen Roda werd de nul gehouden. Het doelsaldo in de uitduels is min 17 (12 voor, 29 tegen).

Het programma van Sparta bestaat na de uitwedstrijd tegen Vitesse nog uit NAC (thuis), Feyenoord (uit) en Heracles (thuis).
De topscorer uit de ploeg van Dick Advocaat is Robert Mühren met zeven competitietreffers. De aanvaller wordt gevolgd door Nick Proschwitz met drie doelpunten en daarnaast troffen zeven verschillende spelers al tweemaal doel.
 
Vitesse thuis tegen Sparta Rotterdam
In totaal stond Vitesse thuis 24 keer aan de aftrap in reguliere competitiewedstrijden tegen Sparta. De eerste editie hiervan vond midden jaren 50 plaats in de Hoofdklasse A en leverde een 2-2 gelijkspel op, met twee treffers van Toon Huiberts.

Na dit duel zouden de ploegen elkaar op competitieniveau alleen nog in de Eredivisie treffen, wat voor Vitesse geen slechte statistieken heeft opgeleverd. Van de 23 Eredivisieduels in Arnhem ging er slechts één verloren met daartegenover 16 overwinningen. Er waren zes puntendelingen, waarvan één editie doelpuntloos. Gemiddeld waren er ruim drie doelpunten per wedstrijd te tellen, en driemaal liep de teller op tot zes.

De enige nederlaag in reguliere competitie op Arnhemse bodem was wel een forse, in september 1971 werd er namelijk met 0-6 verloren.

Er was in 1978 overigens nog een thuisnederlaag, in de beker werd het 0-2, maar sindsdien is Vitesse ongeslagen – inmiddels 40 jaar.

Vorig seizoen werd de grootste overwinning op Sparta gevierd, in maart 2017 werd het 5-0 met doelpunten van Van Wolfswinkel, Foor, Kruiswijk, Nakamba en Kashia. Bij rust was de stand al 4-0 en dus beslist, in de tweede helft werd de wedstrijd eenvoudig uitgespeeld.

Half januari begon Vitesse het jaar 2018 met het inhalen van de afgelaste uitwedstrijd tegen Sparta. Het Geel-zwart zou deze wedstrijd met 0-1 winnen door een treffer van Mason Mount.
Uit de huidige selectie hebben naast Mount, Foor, Kashia en Kruiswijk ook Beerens en Matavž al eerder tegen Sparta gescoord, al deden de laatste twee dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Arnold Kruiswijk nog door de nasleep van rugklachten. Luc Castaignos is één duel geschorst na zijn vijfde gele kaart.

Bij Sparta Rotterdam zijn Roy Kortsmit, Janne Saksela en Julian Chabot (mogelijk) niet beschikbaar.
 
Vitesse – Sparta Rotterdam, thuiswedstrijd in de Eredivisie

  • Totaal 23 wedstrijden: 16x winst, 6x gelijkspel, 1x verlies
  • Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies
  • Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2016/’17, 5-0
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2008/’09, 1-1
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 1x 2-2
  • Eerste editie en enige nederlaag: 19 september 1971, 0-6
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,26
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,00

Zaterdag 14 april, 19:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Sparta Rotterdam, de 31e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.

Scheidsrechter: Kevin Blom. Assistent-scheidsrechters: Strijker en Hubers. Vierde official: C. Mulder.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: