10 maart 2017 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Sparta Rotterdam, vrijdag 10 maart, 20:00 uur

Na de teleurstellende nederlaag in Zwolle krijgt Vitesse op de vrijdagavond alweer de kans om zich te revancheren, thuis tegen Sparta.
De Rotterdammers werden dit seizoen al tweemaal verslagen, beide keren in een uitwedstrijd. De eerste wedstrijd vond plaats in december en leverde een 0-1 overwinning op door matchwinner Van Wolfswinkel. De halve bekerfinale staat als het goed is nog vers in het geheugen: het werd 1-2 door twee doelpunten van Baker en een eigen doelpunt van Kashia.

Het goede nieuws van deze week is dat Eloy Room weer inzetbaar is. Daarnaast kan ook Kruiswijk weer zijn opwachting maken in de basiself, nadat hij vorig weekend nog door ziekte werd gekweld. Daarentegen is Adnane Tighadouini wel afwezig met liesklachten.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit Room, Leerdam / Diks, Kashia, Miazga, Kruiswijk, Nakamba, Nathan, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Foor.
Ricky van Wolfswinkel staat met vier gele kaarten op scherp: bij nog een kaart mist hij de eerstvolgende competitiewedstrijd, uit tegen PSV.
 
Het seizoen van Sparta Rotterdam
Als verse promovendus begon Sparta niet slecht aan het seizoen 2016/2017, waarbij de ploeg zich onderaan het linker rijtje wist te handhaven. In december van vorig jaar leek de zwaardere tegenstand van de Eredivisie zich dan toch op te breken, wat zich doorzette in 2017. Het dieptepunt was de 16e plaats die vier speelronden geleden werd bereikt, hierna wist de ploeg weer punten te pakken waardoor de nacompetitie-plaatsen voorlopig uit het zicht zijn. Na 25 gespeelde wedstrijden staat Sparta Rotterdam nu met 25 punten op de 14e plaats, het doelsaldo is tien negatief (32 voor, 42 tegen). In de dertien gespeelde uitwedstrijden werden slechts 9 punten behaald, door overwinningen op PEC (0-3) en NEC (0-1) en gelijkspel tegen Groningen, Heracles en AZ.
De Rotterdammers wisten zoals bekend ver in het bekertoernooi door te dringen waarbij onder andere PSV werd uitgeschakeld, maar uiteindelijk was het bijna 125 jaar oude Vitesse een niet te nemen horde. De kater van de verloren halve bekerfinale heeft Sparta echter snel kunnen wegspoelen: afgelopen weekend werd de derby tegen koploper Feyenoord met 1-0 gewonnen.
De topscorer uit de ploeg van trainer Alex Pastoor is Loris Brogno met zeven competitiedoelpunten, maar hij kwam in 2017 nog nauwelijks aan speelminuten. Brogno wordt gevolgd door Zakaria El Azzouzi met vijf goals en Mathias Pogba en Thomas Verhaar wisten ieder vier keer te scoren.
 
Vitesse thuis tegen Sparta Rotterdam
In totaal stond Vitesse 23 keer thuis tegen Sparta aan de aftrap in reguliere competitiewedstrijden. De eerste editie vond plaats in de Hoofdklasse A van 1955/1956 en leverde een 2-2 gelijkspel op, met twee treffers van Toon Huiberts. Na dit duel zouden de ploegen elkaar op competitieniveau alleen nog in de Eredivisie treffen, wat voor Vitesse geen slechte statistieken heeft opgeleverd. Van de 22 Eredivisieduels in Arnhem ging er slechts één verloren met daartegenover 15 overwinningen. Er waren zes puntendelingen, waarvan één editie doelpuntloos. Gemiddeld waren er ruim drie doelpunten per wedstrijd te tellen en driemaal liep de teller op tot zes. De grootste uitslagen waren twee 5-1 overwinningen rond de millenniumwisseling en de 0-6 nederlaag in het seizoen 1971/1972.
De laatste officiële thuiswedstrijd vond plaats in het seizoen 2009/2010, oftewel in het pre-Jordania tijdperk. Vitesse won deze wedstrijd met 2-0 door doelpunten van Lasse Nilsson en Wiljan Pluim.
Uit de huidige selectie hebben Van Wolfswinkel, Baker en Foor al tegen Sparta gescoord, al deed laatstgenoemde dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Maikel van der Werff herstellende van een knieblessure en Adnane Tighadouini ontbreekt door liesklachten.
Bij de tegenstander ontbreken David Mendes da Silva, Bart Vriends en Ryan Sanusi door blessures.
 
Vitesse – Sparta Rotterdam, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 22 wedstrijden: 15x winst, 6x gelijkspel, 1x verlies.
  • Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2009/’10, 2-0.
  • Grootste overwinning: seizoenen 1998/’99 en 2000/’01, 5-1.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2008/’09, 1-1.
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 1x 2-2.
  • Eerste editie en enige nederlaag: 19 september 1971, 0-6.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,14.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,05.

 
Vrijdag 10 maart, 20:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Sparta Rotterdam, de 26e speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.
Scheidsrechter: Jeroen Manschot. Assistent-scheidsrechters: Bluemink en Vandeursen. Vierde official: C. Mulder.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: