26 februari 2021 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs VVV-Venlo, zaterdag 27 februari en dinsdag 2 maart

Vitesse speelt binnen vier dagen tweemaal tegen VVV-Venlo, thuis op een nieuw grasveld in GelreDome.

Het laatste treffen tegen VVV staat nog vers in het geheugen, op 27 januari verloor Vitesse met 4-1 in Venlo waarbij Georgios Giakoumakis viermaal trefzeker was. Sindsdien behaalde Vitesse slechts één punt in vier competitiewedstrijden, het spel loopt vaak niet en scoren blijkt opeens erg moeilijk te zijn. Van de tegenstander kan echter ook gezegd worden dat ze niet de beste periode achter de rug hebben, want in de afgelopen maand werd er in competitie geen enkel punt meer behaald (in drie gespeelde duels).

In de beker treffen de ploegen elkaar dinsdagavond in de halve finale na kwartfinales die door beide teams met enige moeite werden afgerond. Vitesse wist pas in extra tijd te scoren tegen Excelsior, de Venloërs hadden de verlenging nodig om hun tegenstander uit het tweede competitieniveau te verslaan.

Vitesse en VVV speelden tot nu toe drie keer tegen elkaar in de beker, één duel daarvan vond plaats in Arnhem. In april 1962 won Vitesse het derde ronde bekerduel in Nieuw Monnikenhuize met 2-1, waarbij de Arnhemse doelpunten werden gemaakt door Joop Ruiter en Jan Seelen.

Er lijken geen spelers te worden gespaard voor de halve finale. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bij het eerste duel bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Tronstad, Tannane, Bero, Broja en Openda.

Er staan zaterdag vier spelers op scherp: Riechedly Bazoer, Matúš Bero, Thomas Bruns en Oussama Tannane zijn een competitiewedstrijd geschorst bij een volgende gele kaart.

Vitesse thuis tegen VVV-Venlo

De eerste officiële thuiswedstrijd tegen VVV dateert van mei 1956. Dit duel in de Hoofdklasse A werd onder trainer Joseph Gruber met 0-0 gelijkgespeeld. Sinds 1956 stond het duel nog 22 keer op het programma in het kader van reguliere competitie: tienmaal in de Eerste divisie en twaalfmaal in de Eredivisie.

In de Eerste divisie bleef Vitesse thuis ongeslagen met zeven overwinningen en driemaal een gelijkspel. De grootste overwinning was de 4-0 in november 1972 waarbij Herman Veenendaal (2x), Bram van Kerkhof en Ben Hofs de doelpuntenmakers waren.

In de Eredivisie wist Vitesse in tien thuiswedstrijden punten te pakken met acht overwinningen en twee puntendelingen. Van de huidige tegenstanders uit de competitie heeft Vitesse thuis tegen slechts vijf ploegen betere statistieken, namelijk tegen PEC, Sparta, Utrecht, Willem II en Heracles. In totaal wist Vitesse 30 doelpunten te scoren in dit Eredivisie-duel, tegenover slechts negen goals voor de tegenstander.

In GelreDome werd dit competitieduel acht keer eerder gespeeld, wat voor het Arnhemse Geel-zwart gemiddeld twee punten opleverde (W5, G1, V2). Het bijbehorende doelsaldo is 15 tegen 6.

De grootste overwinning werd geboekt in januari 1992 toen het liefst 6-1 werd. De Vitesse-doelpunten werden hierbij gemaakt door Rick Hilgers, John van den Brom (2x), Bart Latuheru (2x) en Arjan Vermeulen.

Vorig seizoen eindigde het thuisduel in een 3-0 overwinning waarbij Riechedly Bazoer en Tim Matavž in de eerste helft trefzeker waren, na de rust kwam Bryan Linssen nog tot scoren.

In de uitwedstrijd van een maand geleden werd de eretreffer gemaakt door Armando Broja.

Uit de huidige selectie hebben naast Bazoer en Broja ook Bero en Darfalou al eerder tegen VVV-Venlo gescoord namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse is in principe iedereen inzetbaar.

Bij VVV-Venlo is Christian Kum één duel geschorst, daarnaast zijn Tristan Dekker en Tasos Donis niet beschikbaar, Leon Guwara is een twijfelgeval.

Vitesse – VVV-Venlo, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 12 wedstrijden: 8x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
 • Laatste vijf edities: 3x winst, 1x gelijkspel, 1x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2019/’20, 3-0.
 • Grootste overwinning: seizoen 1991/’92, 6-1.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 1-1.
 • Gelijkspel: 2x 1-1.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2012/’13, 0-1.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2007/’08, 1-3.
 • Eerste editie: 13 november 1977, 4-1.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,50.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,75.

Vitesse – VVV-Venlo, thuiswedstrijd in het bekertoernooi:

 • Eén gespeelde wedstrijd, seizoen 1961/’62, derde ronde, 2-1 overwinning.

Vitesse’s thuiswedstrijden in de halve finale van het bekertoernooi:

 • Totaal 4 wedstrijden: 2x winst, 1x gelijkspel, 1x verlies.
 • Seizoen 2000/’01, 0-0 gelijkspel tegen FC Twente, verlies na strafschoppen.
 • Seizoen 1999/’00, 0-1 nederlaag na verlenging tegen Roda JC.
 • Seizoen 1989/’90, 3-0 overwinning tegen Willem II.
 • Seizoen 1926/’27, 3-2 overwinning op IJVV Stormvogels.

Zaterdag 27 februari, 20:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – VVV-Venlo, de 24e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Erwin Blank. Assistent-scheidsrechters: Richard Polman en Ralf van Vlokhoven. Vierde official: Robin Hensgens. Video-assistenten: Ingmar Oostrom en Roan van Marrewijk.

Dinsdag 2 maart, 21:00 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – VVV-Venlo, de halve finale in het KNVB bekerseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Allard Lindhout. Assistent-scheidsrechters: Dave Goossens en Rob van de Ven. Vierde official: Laurens Gerrets. Video-assistenten: Danny Makkelie en Richard Polman.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: