21 maart 2021 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Willem II, zondag 21 maart, 14:30 uur

Vitesse speelt dit weekend thuis tegen de nummer 16 die desondanks vier wedstrijden ongeslagen is.

Willem II heeft inmiddels een voorsprong van zes punten op de achtervolging en daarmee op de posities voor rechtstreekse degradatie. De achterstand op VVV bedraagt nog slechts een punt, dus in Tilburg kijken ze nu graag naar boven na een voorlopig moeizaam seizoen.

Deze speelronde zijn Riechedly Bazoer en Thomas Bruns geschorst. Voor Bazoer is Enzo Cornelisse de aangewezen vervanger, op het middenveld zijn Bero, Tannane en Tronstad ‘gewoon’ inzetbaar. In de aanval heeft Letsch een luxe-probleem, met drie spelers die aanspraak maken op twee posities.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Cornelisse, Rasmussen, Wittek, Bero, Tannane, Tronstad, Broja en Openda (of Darfalou).

Vitesse thuis tegen Willem II

Vitesse en Willem II hebben hun wortels beide al in de 19e eeuw en speelden voor het eerst officiële wedstrijden tegen elkaar in 1914 in de strijd om het nationale kampioenschap. Vitesse won hierbij zowel thuis als uit van de Tilburgers, maar Vitesse moest uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats achter HVV.

In reguliere competitie zou het tot de jaren 50 van de vorige eeuw duren voor een treffen tussen beide teams. In de Eerste divisie A van het seizoen 1957/1958 verloor Vitesse het duel thuis op Nieuw Monnikenhuize met 0-2. Daarna zouden er nog twaalf edities van deze thuiswedstrijden worden gespeeld in de Eerste divisie, waarbij Vitesse acht keer won en er eenmaal werd gelijkgespeeld.

In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar inmiddels 29 keer op Arnhemse bodem, voor het eerst in september 1979. De eerste ontmoeting werd door Vitesse met 3-1 gewonnen en in totaal zou het Geel-zwart 20 keer de volle buit weten te pakken. Er was negenmaal puntverlies met vijfmaal een gelijkspel en viermaal een nederlaag.

Van de huidige tegenstanders in de competitie zijn er maar drie waartegen Vitesse thuis gemiddeld meer punten behaald dan Willem II (namelijk PEC, Sparta en Utrecht).

De grootste thuisoverwinning in de Eredivisie werd geboekt op 28 april 2002. Het werd destijds 4-2 met Vitesse-doelpunten van Didier Martel, Mahamadou Diarra, Dejan Stefanovic en Matthew Amoah.

De laatste thuiswedstrijd in februari 2019 werd met 3-2 gewonnen, waarbij Bryan Linssen, Martin Ødegaard en Max Clark scoorden namens Vitesse, voor de bezoekers waren Alexander Isak en Vangelis Pavlidis trefzeker.

Eerder dit seizoen speelde Vitesse al tweemaal een uitwedstrijd in Tilburg. In de competitie werd met 1-3 gewonnen met goals van Openda, Broja en Vroegh nadat Ché Nunnely de score had geopend. In de tweede ronde van de KNVB beker werd met 0-2 gewonnen van de Tricolores door doelpunten van Manhoef en Buitink.

Uit de huidige selectie hebben naast Openda, Broja, Vroegh en Manhoef ook Bero, Darfalou, Bazoer, Bruns en Tannane al eerder tegen Willem II gescoord, al deden de laatste drie dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Riechedly Bazoer en Thomas Bruns door een schorsing, Enrico Hernández is afwezig door interlandvoetbal.

Bij Willem II is in elk geval Freek Heerkens niet beschikbaar.

Vitesse – Willem II, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 29 wedstrijden: 20x winst, 5x gelijkspel, 4x verlies.
  • Laatste vijf edities: 2x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2018/’19, 3-2.
  • Grootste overwinning: 2001/’02, 4-2.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 2-2.
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 2-2.
  • Laatste & grootste nederlaag: seizoen 2016/’17, 0-2.
  • Eerste editie: 23 september 1979, 3-1.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,97.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,97.

Zondag 21 maart, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Willem II, de 27e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Danny Makkelie. Assistent-scheidsrechters: Hessel Steegstra en Mario Diks. Vierde official: Luca Cantineau. Video-assistenten: Erwin Blank en Erik Koopman.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: