24 februari 2018 In de media

Voorbeschouwing VVV-Venlo vs Vitesse, zaterdag 24 februari, 20:45 uur

Vitesse reist dit weekend af naar Venlo op zoek naar eerherstel. De laatste weken lieten de Arnhemmers zich van de meest wisselvallige kant zien, al is dat eigenlijk al het hele seizoen het beeld. Er werd bijvoorbeeld slechts tweemaal een tweede driepunter geboekt na een overwinning. Maar gelukkig werd er na elke nederlaag wel weer minimaal een punt gepakt, dus wat dat betreft hoeft ‘De Koel’ nog niet gevreesd te worden.
Guram Kashia en Matt Miazga zijn weer op tijd hersteld om deze zaterdagavond in de basis te verschijnen, voor Van der Werff betekent dit dat hij terugkeert op de bank. Ondertussen kampt Bryan Linssen nog met een enkelblessure, hij kan dus niet in actie komen tegen de club waar hij in 2010 zijn Eredivisie-debuut maakte. Door het ontbreken van Linssen zal Navarone Foor voor het eerst dit jaar weer een basisplaats krijgen, waarschijnlijk als linksbuiten maar Fraser liet hierover nog enige onduidelijkheid bestaan tegenover de pers.

Tim Matavž zit tegen VVV zijn laatste duel schorsing uit, Castaignos krijgt dus nog minimaal één duel de kans om zich met een basisplaats te bewijzen.
De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dabo, Kashia, Miazga, Faye, Serero, Mount, Bruns, Beerens, Castaignos en Foor.
 
Het seizoen van VVV-Venlo
De promovendus uit Limburg kwam aan het begin van het seizoen goed uit de startblokken en stond tot en met de achtste speelronde in het linker rijtje. Vanaf oktober kwam echter een periode van negen wedstrijden waarin niet meer gewonnen werd, waardoor de ploeg afzakte naar de 13e plaats. Half december keerde het tij met een uitoverwinning bij Roda JC, waarna er met herwonnen vertrouwen weer enkele plaatsen op de ranglijst beklommen werden.

Na 24 speelronden staat VVV-Venlo met 31 punten op de tiende plaats, zes punten en drie plaatsen onder Vitesse. Het doelsaldo van de Limburgers is min vijf (26 voor, 31 tegen) en hoewel de ploeg al zeven keer de nul hield kwamen ze zelf ook al acht keer niet tot scoren.

Opvallend is dat VVV 18 punten behaalde in twaalf uitwedstrijden, in evenveel thuisduels werden slechts 13 punten gepakt. Het beeld wordt hierbij nog wel vertekend doordat er thuis van PSV en Ajax verloren werd, terwijl die tegenstanders in de uitwedstrijden nog op het programma staan.

Van de twaalf gespeelde thuiswedstrijden werden er slechts drie gewonnen: tegen Sparta (3-0), Heracles (3-1) en Feyenoord (1-0). Er werd daarnaast viermaal gelijkgespeeld, tegen PEC (1-1), NAC (0-0), Willem II (3-3) en Groningen (1-1). De vijf resterende duels tegen Ajax (0-2), PSV (2-5), ADO (0-2), AZ (0-2) en Utrecht (0-1) gingen verloren.
In de KNVB beker kwamen de Venlonaren tot de derde ronde. Na overwinningen op Blauw Geel ’38 en FC Utrecht was PSV in eigen huis met 4-1 te sterk.
In het team van trainer Maurice Steijn is Clint Leemans de topscorer, hij scoorde tot nu toe acht competitiedoelpunten. Daarnaast was Lennart Thy goed voor vijf goals en vond Vito van Crooij vier keer het net.
 
Vitesse uit tegen VVV-Venlo
De eerste officiële uitwedstrijd tegen VVV werd op 14 maart 1915 gespeeld in het nationale bekertoernooi. Deze wedstrijd zou een klinkende 1-7 overwinning opleveren, met een hattrick op naam van Jules Swartz.
In reguliere competitie troffen de ploegen elkaar in 20 voorgaande seizoenen, waarin Vitesse zes keer wist te winnen en de thuisploeg twaalf keer de sterkste was. Slechts tweemaal werd er gelijkgespeeld, waarbij het ook tweemaal 0-0 bleef.

In de Eredivisie is dit duel in Venlo in evenwicht: beide ploegen wonnen viermaal, eenmaal werd er gelijkgespeeld. In totaal scoorde de thuisploeg 12 doelpunten in deze negen duels, Vitesse heeft een klein voordeel met 13 treffers.

De grootste overwinning werd geboekt in november 2010 toen het uiteindelijk 1-5 werd. In de eerste helft scoorden Wiljan Pluim en Julian Jenner, in de laatste vijf minuten van de wedstrijd was Marcus Pedersen tweemaal trefzeker en tekende Ismail Aissati voor de afsluiter.

In het seizoen 2012-2013 stond dit duel voor de laatste keer op het programma. Marco van Ginkel scoorde de openingstreffer, maar uiteindelijk zou het met een 3-1 nederlaag eindigen.
In het huidige seizoen werd de thuiswedstrijd met 1-1 gelijkgespeeld. Tim Matavž opende de score kort na de rust, in de 90e minuut maakte Clint Leemans uit een penalty gelijk.
Uit de huidige selectie hebben naast Matavž ook Büttner en Castaignos al eerder tegen VVV-Venlo gescoord. Castaignos deed dit namens Feyenoord en FC Twente, maar dus nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Bryan Linssen door een enkelblessure, Arnold Kruiswijk door rugklachten, Alexander Büttner is disciplinair gestraft en Tim Matavž is nog één duel geschorst.
Bij VVV-Venlo ontbreek alleen Damian van Bruggen.
 
VVV-Venlo – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 9 wedstrijden: 4x winst, 1x gelijkspel, 4x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 0x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2011/’12, 1-3.
* Grootste overwinning: seizoen 2010/’11, 1-5.
* Laatste (en enige) gelijkspel: seizoen 1991/’92, 0-0.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2012/’13, 3-1.
* Eerste editie: 9 april 1978, 0-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,44.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,33.
 
Zaterdag 24 februari, 20:45 uur, Seacon Stadion De Koel te Venlo, VVV-Venlo – Vitesse, de 25e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Siemen Mulder. Assistent-scheidsrechters: Jansen en Ketting. Vierde official: Martens.

 
Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: