23 april 2022 In de media

Voorbeschouwing Willem II vs Vitesse, zondag 24 april, 12:15 uur

Vroeg op de zondagmiddag gaat Vitesse op bezoek bij de hekkensluiter van de ranglijst.

Vitesse had dit seizoen in de competitie het vizier vaak niet op scherp, er werden tot nu toe slechts 35 doelpunten gemaakt in 29 wedstrijden. Ook is het opvallend dat er tegen de zes laagst genoteerde ploegen al 15 punten werden verspeeld, waarbij Willem II en Fortuna Sittard nog een tweede keer getroffen moeten worden.

Nog vijf wedstrijden te gaan nu om de reguliere competitie goed af te sluiten, waarbij vervolgens Europees voetbal via de play-offs behaald zou kunnen worden. Na Willem II volgen nog Go Ahead (uit), Heerenveen (thuis), Fortuna (uit) en Ajax (thuis).

Coach Letsch zal in Tilburg niet kunnen beschikken over Buitink (geschorst) en Dueñas Hernández (ziek) naast de spelers die al langer ontbraken: Baden Frederiksen, Gboho, Houwen, Oroz en Wittek.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Schubert, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Manhoef, Bero, Huisman, Tronstad, Grbić en Openda.

Jacob Rasmussen en Sondre Tronstad staan op scherp, bij een volgende gele kaart zijn zij één duel geschorst.

Vitesse uit tegen Willem II

Op 21 mei 1914 speelde Vitesse voor het eerst een officiële uitwedstrijd tegen Willem II. In de strijd om het Nederlands landskampioenschap won het Geel-zwart de wedstrijd met 1-3, en later zou ook het thuisduel tegen de Tilburgers gewonnen worden. De kampioen uit de zuidelijke regio was daarmee verslagen, maar uiteindelijk moest Vitesse genoegen nemen met een tweede plaats in het landskampioenschap, achter HVV uit Den Haag.

De eerste reguliere competitiewedstrijd uit tegen Willem II dateert van november 1957. Vitesse verloor het duel in in de Eerste divisie A met 5-3, waarbij Jan van der Wolf (2x) en Dik Herberts de treffers van Vitesse voor hun rekening namen.

In de Eredivisie is de uitwedstrijd tegen Willem II relatief eenvoudig te noemen. Van de huidige 17 tegenstanders in de competitie zijn er maar twee waartegen Vitesse op vreemde bodem gemiddeld meer punten pakte dan tegen Willem II, namelijk tegen SC Cambuur en Fortuna Sittard.

Tegen Willem II werden tot nu toe 31 Eredivisiewedstrijden in Tilburg gespeeld, met 15 overwinningen en tien puntendelingen leverde dit 25 keer punten op. Zes keer bleven de punten in Brabant, waarbij de laatste nederlaag dateert van januari 2011 (1-0).

De grootste overwinning in Tilburg werd geboekt in februari 1996, toen het 0-5 werd door doelpunten van Dejan Čurović (2x), Roy Makaay (2x) en Huub Loeffen.

Vorig seizoen werd er uit tegen Willem II met 1-3 gewonnen. Ché Nunnely opende de score in de eerste helft namens de thuisploeg, in de tweede helft zorgden Openda, Broja en Vroegh voor de overwinning. De thuiswedstrijd in de tweede speelronde van het huidige seizoen ging met 0-3 verloren, waarbij Wriedt, Nunnely en Spieringhs de doelpunten maakten.

Uit de huidige selectie hebben naast Openda en Vroegh ook Manhoef, Buitink, Bero en Bazoer al eerder tegen Willem II gescoord, al deed de laatstgenoemde dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Thomas Buitink (geschorst), Nikolai Baden Frederiksen (enkel), Yann Gboho (lies), Enrico Dueñas Hernández (ziek), Jeroen Houwen (jukbeen), Dominik Oroz (dienstplicht) en Maxi Wittek (schouder).

Willem II – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 31 wedstrijden: 15x winst, 10x gelijkspel, 6x verlies.
 • Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2020/’21, 1-3.
 • Grootste overwinning: seizoen 1995/’96, 0-5.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 2-2.
 • Gelijkspel: 3x 0-0, 5x 1-1, 2x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2010/’11, 1-0.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2007/’08, 4-0.
 • Eerste editie: 2 maart 1980, 0-0.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,03.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,19.

Zondag 24 april, 12:15 uur, Koning Willem II Stadion te Tilburg, Willem II – Vitesse, de 30e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük. Assistent-scheidsrechters: Joost van Zuilen en Johan Balder. Vierde official: Robin Vereijken. Video-assistenten: Jannick van der Laan en Sjoerd Nanninga.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: