10 augustus 2019 In de media

Voorbeschouwing Willem II vs Vitesse, zaterdag 10 augustus, 20:45 uur

Na een goede start in eigen huis speelt Vitesse de tweede speelronde van het seizoen uit.
Riechedly Bazoer was één van vier spelers die afgelopen zaterdag debuteerde voor Vitesse. De aanvallende middenvelder scoorde bij zijn debuut, maar moest ook vertrekken na een dubbele gele kaart. In de voorbereiding werd nog flink gepuzzeld door Slutskiy waardoor van een vast elftal nog geen sprake was, er zijn meerdere spelers die kans maken op een basisplaats én om de positie van Bazoer op te vullen.

De transferperiode duurt nog ruim een halve maand en daarmee is de selectie dus nog niet definitief. Vitesse kan nog wel een linksback gebruiken, aangezien Max Clark op dit moment de enige kandidaat voor deze positie is. Verder zal er ingespeeld moeten worden op het (mogelijke) vertrek van enkele spelers en wie weet komt er nog een buitenkansje voorbij.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse tegen Willem II bestaat uit: Pasveer, Karavaev, Doekhi, Obispo, Clark, Tannane, Serero, Bero, Grot, Matavž en Linssen.
 
Vitesse uit tegen Willem II
Op 21 mei 1914 speelde Vitesse voor het eerst een officiële uitwedstrijd tegen Willem II. In de strijd om het Nederlands landskampioenschap won het Geel-zwart de wedstrijd met 1-3, en later zou ook de thuiswedstrijd tegen de Tilburgers met 1-0 gewonnen worden. De kampioen uit de zuidelijke regio was daarmee verslagen, maar uiteindelijk moest Vitesse genoegen nemen met een tweede plaats in het landskampioenschap, achter HVV uit Den Haag.
De eerste reguliere competitiewedstrijd uit tegen Willem II dateert van november 1957 in de Eerste divisie A. Vitesse verloor met 5-3 van de Tilburgers, waarbij Jan van der Wolf (2x) en Dik Herberts de treffers van Vitesse voor hun rekening namen.

In totaal troffen de ploegen elkaar al in 42 competitieseizoenen op Brabantse bodem. Vitesse heeft een bescheiden maar noemenswaardig overwicht gehad in dit uitduel, met een balans van 17x winst, 13x gelijk en 12x verlies.
In de Eredivisie is de uitwedstrijd tegen Willem II relatief eenvoudig te noemen. Van de huidige 17 tegenstanders in de competitie zijn er maar twee waartegen Vitesse op vreemde bodem gemiddeld meer punten pakte dan tegen Willem II, namelijk Fortuna Sittard en FC Emmen.

Tegen Willem II werden tot nu toe 29 Eredivisiewedstrijden in Tilburg gespeeld, dit leverde 23 keer punten op met 13 overwinningen en tien puntendelingen. Zes keer bleven de punten in Brabant. De laatste uitnederlaag tegen Willem II dateert van januari 2011 toen de wedstrijd in 1-0 eindigde.

De grootste overwinning in Tilburg werd geboekt in februari 1996 toen het 0-5 werd met doelpunten van Dejan Čurović (2x), Roy Makaay (2x) en Huub Loeffen.
Vorig seizoen werd er zowel thuis als uit van Willem II gewonnen. Eind 2018 werd er uit met 1-3 gewonnen, een paar maanden later werd het thuis 3-2. In de uitwedstrijd stond het voor de rust al 0-3 door doelpunten van Matúš Bero, Oussama Darfalou en Bryan Linssen. Thuis werden de doelpunten gemaakt door Linssen, Martin Ødegaard en Max Clark.

Uit de huidige selectie hebben naast Bero, Darfalou, Linssen en Clark ook Bazoer, Beerens, Bruns, Foor, Grot, Matavž en Tannane al tegen Willem II gescoord, al deed van hen alleen Matavž dat al namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Riechedly Bazoer door een duel schorsing, de beschikbaarheid van Hilary Gong is onzeker door knieklachten.

Bij Willem II is in elk geval Vangelis Pavlidis niet beschikbaar.
 
Willem II – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 29 wedstrijden: 13x winst, 10x gelijkspel, 6x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2018/’19, 1-3.
* Grootste overwinning: seizoen 1995/’96, 0-5.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 2-2.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 5x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2010/’11, 1-0.
* Grootste nederlaag: seizoen 2007/’08, 4-0.
* Eerste editie: 2 maart 1980, 0-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,00.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,24.
 
Zaterdag 10 augustus 2019, 20:45 uur, Koning Willem II Stadion te Tilburg, Willem II – Vitesse, de tweede speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Siemen Mulder. Assistent-scheidsrechters: Roy de Nas en Terry Hoekstra. Vierde official: Sam Dröge. Video-assistenten: Dennis Higler en Joost van Zuilen.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: