6 augustus 2016 In de media

Voorbeschouwing Willem II vs Vitesse, zaterdag 20:45 uur

Vitesse begint het seizoen 2016/2017 met een uitwedstrijd in Tilburg, net als in het voorgaande seizoen.
Het gaat weer beginnen, de competitie staat voor de deur! Vitesse begint met een uitwedstrijd tegen Willem II aan het seizoen dat op 14 mei 2017 met het 125-jarig jubileum zal worden afgesloten, thuis tegen Roda JC.

Als we de balans van de voorbereiding opmaken dan zien we dat Vitesse het team en de staf vroeg in juli al vrijwel volledig bij elkaar had, er waren alleen nog late toevoegingen van een extra keeper (Michael Tørnes) en een extra spits (Ricky van Wolfswinkel). De oefenduels tegen profclubs van naam werden lang niet altijd gewonnen, maar bij vlagen werd er goed gespeeld en werden nieuwe patronen zichtbaar. Er is veel jong talent aanwezig waarvan het grootste deel uit de eigen opleiding komt en met het tweede elftal actief in de Tweede divisie moet het gat tussen opleiding en het eerste elftal verder gedicht gaan worden. Ondanks een gebrek aan ervaring bij een deel van de selectie is er veel vertrouwen dat er dit seizoen weer meegespeeld kan worden om de plaatsen voor Europees voetbal. Met grofweg de vijfde begroting van de competitie is Vitesse dat ook wel aan haar stand verplicht.

Trainer Henk Fraser zag in de laatste dagen opeens twee spelers uitvallen met lichte blessures: Rashica en Foor zijn smaakmakers die gemist zullen gaan worden. Ook Van der Werff kampte deze week met wat liesklachten maar lijkt nu wel beschikbaar te zijn. Aanvaller Dauda zal geen keus voor de basiself zijn geweest, maar hij is de eerste twee duels geschorst door een straf meegenomen van zijn verhuurperiode in Schotland.

De verwachtte opstelling tegen Willem II bestaat uit Room, Leerdam, Kashia, Van der Werff, Ota, Nakamba, Baker, Vako, Van Bergen, Van Wolfswinkel en Nathan. Spelers die voorlopig net buiten de basis lijken te vallen zijn (bijvoorbeeld) Zhang, Yeini en Kruiswijk. Omdat de bank dit seizoen is uitgebreid van maximaal 7 naar maximaal 12 spelers kunnen in principe alle fitte en beschikbare spelers later in het duel nog worden ingebracht, al blijft het aantal wissels natuurlijk wel beperkt.
 
De voorbereiding van Willem II
Willem II speelde in de voorbereiding in totaal zeven oefenwedstrijden met tegenstanders van wisselend niveau, waarbij de ploeg van Erwin van de Looi ongeslagen bleef. Eind juni werden eerst RKDSV en Una Animo met respectievelijk 16-0 en 4-0 verslagen, daarna volgden duels tegen profclubs. Tegen FC Oss en AA Gent werd beide met 1-1 gelijkgespeeld, FC Dordrecht leverde een 1-0 overwinning op en De Graafschap kreeg een flink pak slaag met 8-1. De voorbereiding werd afgesloten met een 2-1 overwinning op Real Mallorca.

De topscorer uit de voorbereiding was Fran Sol met 8 treffers, gevolgd door Thom Haye die 6 keer het net vond. Beide spelers kwamen deze zomer nieuw binnen bij de Tricolores waar meer dan een elftal aan spelers vertrok. Oud-Vitessenaar Elmo Lieftink stapte deze zomer ook over naar de club, maar een knieblessure gooide roet in het eten en het contract ligt daarom nog even in de koelkast. Trainer Van de Looi zal er ongetwijfeld nog meer versterking bij willen hebben voor het einde van de transferperiode, vooral de bank is op dit moment erg mager.
 
Vitesse in de eerste speelronde
Van de 31 eerder gespeelde seizoensopeners in de Eredivisie mocht Vitesse 19 keer buitenshuis beginnen en slechts 12 keer thuis; ook dit seizoen wordt die verhouding nog iets schever. In ruim tweederde van deze eerste duels werden punten gepakt: 12x winst en 10x gelijk. De uitduels zijn hierbij redelijk in balans: 7x winst, 6x gelijk, 6x verlies.

Het vaakst openden de Arnhemmers tegen ADO Den Haag (5x) en Sparta Rotterdam (4x); deze duels leverden bovendien ook altijd punten op: 5x winst, 4x gelijk.

Opvallend is dat Vitesse zeer slecht start tegen de “traditionele top drie”. Er werd drie keer verloren van Ajax, tweemaal van PSV en eenmaal van Feyenoord; vijf van die wedstrijden bovendien met vier of vijf tegendoelpunten. Er werd daarnaast alleen nog verloren van DWS, FC Groningen en Willem II.

Vitesse treft de Tilburgers nu dus voor de derde maal in de eerste speelronde, en ook voor de derde maal in een uitwedstrijd. Nadat de eerste editie in 2009 in een 3-1 nederlaag eindigde werd vorig jaar met 1-1 gelijkgespeeld. Kan er dit jaar dan een overwinning worden bijgeschreven?
 
Vitesse uit tegen Willem II
In 1914 speelde Vitesse voor het eerst een officiële uitwedstrijd tegen Willem II. In de strijd om het Nederlands landskampioenschap won het Geel-zwart uit met 1-3 en later ook de thuiswedstrijd met 1-0. De kampioen uit de zuidelijke regio was daarmee verslagen, maar uiteindelijk moest Vitesse genoegen nemen met een tweede plaats achter HVV uit Den Haag.

De eerste reguliere competitiewedstrijd uit tegen Willem II dateert van november 1957 in de Eerste divisie A. Vitesse verloor met 5-3 van de Tilburgers, waarbij de onlangs overleden Dik Herberts één van de treffers van Vitesse voor zijn rekening nam.

Na de jaren 50 troffen de teams elkaar in nog 38 seizoenen van de Eerste- en de Eredivisie. Vitesse heeft een klein voordeel in dit uitduel, met een balans van 15x winst, 12x gelijk en 12x verlies.

In de 26 duels in de Eredivisie pakte Vitesse liefst 20 keer punten: 11x winst, 9x gelijk. In 1996 werd hierbij de grootste overwinning geboekt: 0-5, met doelpunten van Loeffen, Makaay (2x) en Čurović (2x).
Vorig seizoen eindigde de uitwedstrijd in een 1-1 gelijkspel, met een doelpunt van Oliinyk die in extra tijd ook nog met rood van het veld gestuurd werd.

Uit de huidige selectie hebben Van Wolfswinkel, Dauda en Leerdam al eens tegen Willem II gescoord, al deed Leerdam dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse zijn twee blessures te betreuren: Milot Rashica heeft een liesblessure en Navarone Foor heeft problemen met zijn enkel. Daarnaast is Abiola Dauda twee wedstrijden geschorst door een uit Schotland meegenomen straf.

Bij de tegenstander ontbreekt Anouar Kali door een blessure.
 
Willem II – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 26 wedstrijden: 11x winst, 9x gelijkspel, 6x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 1-4.
* Grootste overwinning: seizoen 1995/’96, 0-5.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 1-1.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 5x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2010/’11, 1-0.
* Grootste nederlaag: seizoen 2007/’08, 4-0.
* Eerste editie: 2 maart 1980, 0-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,88.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,23.
 
Zaterdag 6 augustus, 20:45 uur, Koning Willem II-stadion te Tilburg, Willem II – Vitesse, de eerste speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.
Scheidsrechter: Allard Lindhout; assistent-scheidsrechters: Siebert en Polman; vierde official: Martens.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: