5 mei 2018 In de media

Voorbeschouwing Willem II vs Vitesse, zondag 6 mei, 14:30 uur

Vorig seizoen begon met een uitwedstrijd tegen Willem II, dit seizoen sluiten we af met deze wedstrijd. Uiteraard volgen er voor Vitesse nog minimaal twee extra wedstrijden in de play-offs om Europees voetbal, dus van een echte afsluiting is nog geen sprake.
Op woensdag 9 meistarten de play-offs voor Vitesse, afhankelijk van de uiteindelijke ranglijst wordt bepaald of Vitesse uit of thuis begint én tegen welke tegenstander. Als Vitesse op de vijfde of zesde plaats eindigt is de eerste wedstrijd uit, mocht Vitesse nog zakken naar de zevende plaats dan is de eerste wedstrijd thuis. De return in de eerste ronde volgt op zaterdag 12 mei.

De kans lijkt het grootst dat SC Heerenveen de tegenstander wordt in de eerste ronde van de play-offs, de andere mogelijke kandidaten zijn PEC Zwolle en ADO Den Haag.
Indien de tweede ronde (de finale) van de play-offs behaald wordt voegt FC Utrecht zich nog bij de mogelijke tegenstanders. De Utrechters zijn namelijk ook al zeker van deelname en Vitesse kan ze nog niet treffen in de eerste ronde. De winnaar van de finale plaatst zich voor de tweede voorronde van de Europa League.

Eerst is er uiteraard nog de 34e speelronde van de Eredivisie af te werken. Vitesse staat momenteel zesde met drie punten achterstand op FC Utrecht en twee punten voorsprong op SC Heerenveen. Bij een overwinning op Willem II kan er eventueel nog een positie worden gewonnen, namelijk áls FC Utrecht thuis verliest van VVV-Venlo. Bij een gelijkspel blijft Vitesse zesde, ook als SC Heerenveen mocht winnen en daarmee gelijk in punten komt is het betere doelsaldo van de Arnhemmers in principe onoverbrugbaar (Heerenveen zou 20 doelpunten moeten maken).

Mocht Vitesse verliezen dan kan er een positie worden verloren, áls Heerenveen thuis van Feyenoord wint.
Op de training ontbraken deze week twee spelers in de selectie van Edward Sturing, naast Michael Tørnes die al langer ontbrak. Roy Beerens viel in het duel tegen FC Twente uit met een bovenbeenblessure die hem nog steeds parten speelt, daarnaast was Thulani Serero enkele dagen ziek. Serero is inmiddels weer inzetbaar, voor Beerens komt de wedstrijd te vroeg. Mitchell van Bergen is de aangewezen vervanger op rechtsbuiten.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Houwen, Karavaev, Kashia, Miazga, Büttner, Serero, Mount, Foor, Van Bergen, Matavž en Linssen.
Bryan Linssen staat momenteel met vier gele kaarten op scherp, bij een volgende kaart is hij een competitie-duel geschorst.
 
Het seizoen van Willem II
Willem II kende een relatief stroeve seizoenstart, in de eerste elf speelronden stond de ploeg namelijk acht weken in de gevarenzone van de onderste drie plaatsen op de ranglijst. Na deze periode stabiliseerden de resultaten, er werden voldoende punten gesprokkeld, en verbleef de ploeg alleen nog op de posities 13, 14 en 15.

Na 33 speelronden staat Willem II nu op de 13e plaats met 36 punten, drie punten boven plaats 15 en drie punten onder plaats 11. In de laatste speelronde kunnen er nog twee plaatsen gewonnen óf verloren worden, maar verder staat er niet veel meer op het spel. De ploeg is zeker van handhaving en er gaan geen play-offs gespeeld worden.

Het doelsaldo van de Tilburgers is 13 negatief (48 voor, 61 tegen), waarbij de ploeg vijfmaal de nul hield en zelf zeven keer niet tot scoren kwam.
Op 8 maart stapte trainer Erwin van de Looi op en trad Reinier Robbemond als vervanger aan. Twee dagen later won Willem II met 5-0 van de latere landskampioen PSV, een opvallend resultaat. Onder de nieuwe trainer waren de resultaten niet slecht, er werden in zeven duels gemiddeld 1,86 punten behaald met vier overwinningen, één gelijkspel en twee nederlagen. Overigens was de nederlaag hierbij tegen Feyenoord met 1-5 bijna net zo’n grote uitschieter als tegen PSV, maar dan negatief.

In de 16 gespeelde thuisduels werden dit seizoen in totaal 21 punten gepakt met zes overwinningen en drie gelijke spelen. Opvallend bij de overwinningen is dat deze vijf keer met minimaal drie doelpunten geboekt werden, naast PSV tegen Twente (3-1), Heracles (3-1), VVV (3-0) en Utrecht (3-2). Alleen de overwinning tegen Roda JC was met een beperkte 1-0 score. Het gelijkspel was er tegen Sparta (2-2), NAC (1-1) en Groningen (1-1).

Toch leverden dus nog zeven thuisduels een nederlaag op, tegen Excelsior, ADO, Heerenveen, Ajax, PEC, AZ en meest recent Feyenoord. Alleen tegen AZ kwam de thuisploeg niet tot scoren (0-2).
In het bekertoernooi kwam Willem II dit seizoen tot de halve finale, door achtereenvolgens CSV Apeldoorn, SC Heerenveen, RKC Waalwijk en Roda JC uit te schakelen. In de halve finale werd vervolgens met 3-0 in de Kuip van Feyenoord verloren.

De topscorer uit de ploeg van Reinier Robbemond is Fran Sol met 16 competitietreffers. De Spanjaard doet ook op nationaal niveau nog mee om de topscorers-titel, hij staat twee goals achter op Alireza Jahanbakhsh van AZ. De voornaamste concurrenten binnen de selectie van Willem II zijn Bartholomew Ogbeche en Ben Rienstra, zij volgen met respectievelijk tien en negen doelpunten.
 
Vitesse uit tegen Willem II
In 1914 speelde Vitesse voor het eerst een officiële uitwedstrijd tegen Willem II. In de strijd om het Nederlands landskampioenschap tussen de kampioenen van de verschillende regio’s won Geel-zwart deze uitwedstrijd met 1-3, en later zou ook de thuiswedstrijd tegen de Tilburgers met 1-0 gewonnen worden. De kampioen uit de zuidelijke regio was daarmee verslagen, maar uiteindelijk moest Vitesse genoegen nemen met een tweede plaats in het landskampioenschap, achter HVV uit Den Haag.

De eerste reguliere competitiewedstrijd uit tegen Willem II dateert van november 1957 in de Eerste divisie A. Vitesse verloor met 5-3 van de Tilburgers, waarbij Jan van der Wolf (2x) en Dik Herberts de treffers van Vitesse voor hun rekening namen.

In totaal troffen de ploegen elkaar al in 40 competitieseizoenen op Brabantse bodem. Vitesse heeft een klein overwicht in dit uitduel, met een balans van 16x winst, 12x gelijk en 12x verlies.
In de Eredivisie werden hierbij 27 duels gespeeld en hierin pakte Vitesse liefst 21 keer punten: 12x winst, 9x gelijk.

De grootste overwinning in Tilburg werd geboekt in februari 1996 toen het 0-5 werd met doelpunten van Dejan Čurović (2x), Roy Makaay (2x) en Huub Loeffen.
De laatste uitnederlaag tegen Willem II dateert van januari 2011 toen de wedstrijd in 1-0 eindigde. In de vier edities die sindsdien gespeeld werden won Vitesse drie keer en werd het eenmaal gelijkspel. In de seizoenen 2011-2012 en 2013-2014 stond de wedstrijd overigens niet op het programma omdat Willem II destijds uitkwam in de Eerste divisie.

Vorig seizoen eindigde de uitwedstrijd in een 1-4 overwinning, waarbij Vitesse bij rust al met 0-4 voor stond. De vier treffers werden gemaakt door Nathan (2x), Van Wolfswinkel en Vako. Voor Qazaishvili zou dit zijn laatste doelpunt voor Vitesse zijn, enkele weken na dit duel vertrok de Georgiër naar Polen. Namens Willem II scoorde Fran Sol in deze eerste speelronde van het vorige seizoen.

De thuiswedstrijd in het huidige seizoen stond halverwege december op het programma en leverde een 2-2 gelijkspel op. Willem II kwam tweemaal op voorsprong, door treffers van Bartholomew Ogbeche en Ben Rienstra. Tim Matavž en Bryan Linssen waren aan Vitesse-zijde goed voor respectievelijk de 1-1 en de 2-2.

Uit de huidige selectie hebben naast Tim Matavž en Bryan Linssen ook Beerens, Bruns, Castaignos, Foor en Van der Werff al tegen Willem II gescoord, al deden zij dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Michael Tørnes en Roy Beerens vanwege lichte kwetsuren.
Bij Willem II zijn Freek Heerkens, Fernando Lewis, Mattijs Branderhorst, Thomas Meißner, Jordens Peters en Etien Velikonja (mogelijk) niet beschikbaar.
 
Willem II – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 27 wedstrijden: 12x winst, 9x gelijkspel, 6x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 1x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 1-4.
* Grootste overwinning: seizoen 1995/’96, 0-5.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 1-1.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 5x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2010/’11, 1-0.
* Grootste nederlaag: seizoen 2007/’08, 4-0.
* Eerste editie: 2 maart 1980, 0-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,96.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,22.
 
Zondag 6 mei, 14:30 uur, Koning Willem II Stadion te Tilburg, Willem II – Vitesse, de 34e en laatste speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Siemen Mulder. Assistent-scheidsrechters: Zeinstra en Ketting. Vierde official: Oostrom.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: