21 juli 2011 In de media

Voorbeschouwing: Vitesse gaat voor Europees voetbal

Na een tegenvallend seizoen wil Vitesse aankomend seizoen meestrijden om Europees voetbal. In het afgelopen seizoen eindigde de ploeg op de vijftiende plaats en moest het na een 1-4 nederlaag tegen Excelsior op de laatste speeldag bijna nog aan de bak in de nacompetitie.
De Arnhemmers hadden echter een positief doelsaldo van één doelpunt ten opzichte van de Kralingers en dus kwam de club uit Gelderland met de schrik vrij.

Doelstelling
De doelstelling is volgens eigenaar Merab Jordania het behalen van Europees voetbal. De preses wil met de Arnhemmers aankomend seizoen graag in de subtop eindigen en in 2013 kampioen van Nederland worden. Of die doelstelling realistisch is, is nog maar de vraag. Vitesse zag met Slobodan Rajkovic, Nemanja Matic en Ismaïl Aissati een drietal belangrijke spelers vertrekken en daar zijn tot op heden alleen maar talenten voor teruggekomen. Vitesse zal de selectie dus nog flink moeten versterken en een aantal ervaren spelers moeten binnenhalen om de concurrentie voor een Europees ticket met onder andere FC Groningen, AZ, Feyenoord, sc Heerenveen, ADO Den Haag en Roda JC Kerkrade aan te kunnen.

De trainer: John van den Brom
Het leek er lange tijd op dat John van den Brom aankomend seizoen gewoon de trainer van ADO Den Haag zou blijven. De club uit Zuid-Holland wilde niet meewerken aan een overgang van de trainer en vroeg later een hoge afkoopsom aan Vitesse. Uiteindelijk zijn beide partijen tot een akkoord gekomen en dus keert de oefenmeester terug op het oude nest. Van den Brom begon zijn loopbaan als trainer bij de amateurs van VV Bennekorm, waarna hij in 2004 naar Ajax vertrok. Tussen 2004 en 2007 was hij bij de Nederlandse topclub actief als jeugdtrainer. Daarna vertrok hij naar AGOVV Apeldoorn. De clubleiding van ADO was onder de indruk van de goede prestaties van Van den Brom in de Jupiler League en besloot hem daarom in 2010 een contract aan te bieden. Van den Brom eindigde het afgelopen seizoen als zevende met de residentieclub en bereikte via de play-offs Europees voetbal met ADO. Als speler kwam Van den Brom tot 324 duels voor Vitesse, waarin hij 93 keer wist te scoren. Verder speelde de keuzeheer nog voor Ajax, Istanbulspor en De Graafschap. Ook werkte hij twee interlands af voor het Nederlands elftal.

Stille kracht: Alexander Büttner
Büttner begon zijn loopbaan in de jeugd van amateurclub VV Doetinchem. Bij die club maakte hij veel indruk en daardoor wilden Ajax en Vitesse hem op elfjarige leeftijd inlijven. Büttner besloot voor Ajax te kiezen en speelde tot zijn zestiende voor die club. Vitesse deed de linksbenige speler toen opnieuw een aanbod en Büttner ging daar toen wel op in, omdat hij dacht dat hij bij de Arnhemmers een grotere kans zou maken om door te breken. Büttner startte in de A1 van Vitesse en ontwikkelde zich stormachtig. Op 15 maart 2008, toen de middenvelder negentien jaar oud was, maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht van Vitesse. Sindsdien speelde hij 75 wedstrijden voor Vitesse, waarin hij vijf keer tot scoren kwam. Ook afgelopen seizoen kwam hij vaak in actie voor Vitesse. Albert Ferrer, de toenmalig trainer, deed 24 keer een beroep op de 22-jarige speler. Büttner speelt bij Vitesse vooral als linksachter, maar wordt ook weleens als middenvelder gebruikt. De multifunctionele speler kan zowel als linksachter, linkermiddenvelder en linksbuiten uit de voeten.

Transfers
De selectie van Vitesse is in de transferperiode een stuk kleiner geworden. De Arnhemmers zagen liefst twaalf spelers vertrekken en tot op heden zijn daar slechts vijf nieuwe spelers voor teruggekomen. Sterkhouders als Slobodan Rajkovic, Nemanja Matic en Ismaïl Aissati zullen aankomend seizoen niet meer in het geel-zwarte shirt van Vitesse te bewonderen zijn. Technisch directeur Ted van Leeuwen gaf eerder in een interview aan een aantal evaren spelers te willen halen, maar daar komt tot op heden weinig van terecht. De club uit Gelderland versterkte zich met de jongelingen Giorgi Chanturia, Marko Meerits, Renato Ibarra, Alex en Anderson Santos da Vitória. Vooral van Chanturia wordt bij Vitesse veel verwacht. De jongeling wordt gezien als één van de grootste Georgische talenten en speelde al een tijdje voor Barcelona B. Ook was hij op achttienjarige leeftijd al actief voor Georgië onder 23 jaar.

Vertrokken:
Luca Caldirola (Internazionale, was gehuurd)
Martí Riverola (FC Barcelona, was gehuurd)
Slobodan Rajkovic (Chelsea, was gehuurd)
Ismaïl Aissati (Ajax, was gehuurd)
Matej Delac (Chelsea, was gehuurd)
Nemanja Matic (Benfica)
Rogier Molhoek (VVV-Venlo)
Sinan Kaloglu (Karabükspor)
Gino Felixdaal (Almere City FC)
Dalibor Stevanovic (Rode Ster Belgrado)
Haruna Babangida (nog niet bekend)
Jordi López (nog niet bekend)

Aankopen:
Giorgi Chanturia (FC Barcelona)
Marko Meerits (FC Flora Tallinn)
Renato Ibarra (El Nacional)
Alex (Flamengo)
Anderson Santos da Vitória (Flamengo)

Uitslagen oefenwedstrijden:

Arnhemse Boys – Vitesse 0-14
Doelpuntenmakers: Giorgi Chanturia (4), Marcus Pedersen (2), Wilfried Bony (2), Davy Pröpper (2), Julian Jenner, Alexander Büttner, Wimilio Vink en Mike Vreekamp.

FC Augsburg (Dui) – Vitesse 0-1
Doelpuntenmaker: Wilfried Bony

Jahn Regensburg (Dui) – Vitesse 0-4
Doelpuntenmakers: Giorgi Chanturia, Wilfried Bony, Alexander Büttner en Marcus Pedersen.

23 juli, FC Oss – Vitesse

26 juli, AGOVV Apeldoorn, Vitesse

30 juli, Vitesse – Al-Shabab (Sar)

Soccernews

Hoofdsponsor: