19 december 2011 In de media

Voorbeschouwing FC Eindhoven – Vitesse

Het laatste duel voor FC Eindhoven in 2011 is niet het minste. Op donderdag 22 december wordt in het eigen Jan Louwers Stadion tegen Vitesse gespeeld om een plaats in de kwartfinale in de strijd om de KNVB-beker. De aftrap vindt vroeg plaats en begint om 18.45 uur.

Aansluitend is vanaf 20:45 de bekerwedstrijd FC Twente-PSV via diverse TV-schermen in het Jan Louwers Stadion te volgen.

Vitesse was jarenlang op sterven na dood. De club uit Arnhem kampte met een miljoenenschuld en had bijna de handdoek in de ring moeten gooien. Op 16 augustus 2010 werd Vitesse door de Georgische zakenman Merab Jordania gered. Jordania wil hogerop en investeerde vele miljoenen om van Vitesse een topclub te maken. De spelersgroep met dertien verschillende nationaliteiten een vreemdelingenlegioen aan het worden. Naast 19 Nederlanders herbergt de grote selectie drie Brazilianen (waaronder ex-PSV-er Jonathan Reis), drie Georgiërs, twee Esten, een Belg, een Ecuadoriaan, een Ghanees, een Ivoriaan, een Japanner, een Marokkaan, een Mexicaan, een Noor en een Tsjech.

Trainer en clubman John van den Brom krijgt de taak om van deze groep van voornamelijk jonge, talentvolle spelers naar de top van de ranglijst te stuwen. Met name het aanvalsduo Wilfried Bony en Giorgi Cahanturia gooien daarbij hoge ogen. De Ivoriaan Bony scoorde in de eredivisie inmiddels negenmaal en is clubtopscorer. De technisch zeer begaafde Chanturia kan uitgroeien tot een sensatie maar zet vooralsnog zijn acties vaak te ver door voor eigen succes.

Vitesse bereikte de achtste finales te koste van twee eredivisionisten. In de tweede ronde schakelde Vitesse moeizaam NAC Breda uit. In het eigen stadion Gelredome moesten strafschoppen na 120 minuten doelpuntloos voetbal de beslissing brengen. Een ronde later mocht ADO Den Haag op bezoek in het Gelredome. Saillant detail is dat trainer John van den Brom zijn vorige werkgever uitschakelde door met zijn ploeg met 2-1 te winnen. Marcus Pedersen en Wilfried Bony tekenden voor de Arnhemse treffers. Tjaronn Chery scoorde bij een 1-0 stand tegen.

Via FC Emmen en Almere City FC bereikte FC Eindhoven de achtste finales. Tegen het toen nog beduidend zwakker presterende FC Emmen kwamen de blauw-witten amper in gevaar. Rob van Boekel opende na tien minuten de score. Na de gelijkmaker van Elson do Rosario Almeida zetten Leon Kantelberg en Jelle de Bock snel orde op zaken in de met 3-1 gewonnen wedstrijd.
Tegen Almere City FC had FC Eindhoven het, met name in de beginfase, beduidend lastiger. Nadat de storm was geluwd nam de ploeg van Ernest Faber een 0-2 voorsprong via Serhat Koç en Jelle van Kruijssen. Dion Malone scoorde in de 66e minuut tegen, maar verder kwamen de Flevolanders niet.

De wedstrijd van 22 december is de derde onderlinge confrontatie inde beker. In 1996 verrastte FC Eindhoven in het bekertoernooi Vitesse bijna. In Arnhem speelde de ploeg, getraind door Mario Verlijsdonk, de Arnhemmers bijna van de mat. De blauwwitten kwamen op voorsprong door een doelpunt van Frank Weijers. Bijna leek de voorsprong de rust te halen, maar twee goede momenten van de Mexicaan Joaquim del Olmo en Dejan Curovic zorgden er voor dat Vitesse halverwege met 2-1 leidde.
Na rust leek FC Eindhoven zich neer te leggen bij een nederlaag en liep de thuisploeg zelfs uit naar 3-1 door een treffer van Louis Laros. Nadat Peter Remie via vrije trap het hoofd van Raymond Libregts vond en de 3-2 op het scorebord verscheen, kregen de Arnhemmers, getraind door Leo Beenhakker het nog erg moeilijk.

Vreugde na de bekerwinst op Vitesse in het seizoen ’07/’08
In het seizoen ’07/’08 slaagde FC Eindhoven er in om Vitesse uit het bekertoernooi te knikkeren. De Chileen Juan Lorca zette Vitesse al vroeg in de wedstrijd op 1-0, een stand die to de 61e minuut op het scorebord bleef staan. Via Tim de Meersman, Fabio Caracciolo en Tim Nelemans nam de thuisclub, op dat moment in de competitie teleurstellend presterend, een verrassende 3-1 voorsprong. De Chinees Yu Hai scoorde vijf minuten voor tijd tegen, maar opnieuw Fabio Caracciolo maakte het karwei af door enkele minuten voor tijd 4-2 te scoren. Justina Tahapary en Vitesse-doelman Piet Velthuizen stonden destijds de hele wedstrijd in het veld. Kevin van Diermen van Vitesse kwam in de loop van de tweede helft in het veld.

Na afloop van de wedstrijd FC Eindhoven – Vitesse kunnen supporters en sponsoren de laatste bekerwedstrijd in de achtste finales, FC Twente – PSV op TV volgen. In het supportershome zullen twee grote TV’s opgesteld staan. In de Jupiler Lounge is het duel tussen de nummers twee en drie van de eredivisie te volgen via drie TV’s.

Klik hier voor infomatie over de kaartverkoop voor deze wedstrijd.
De bekerwedstrijd FC Eindhoven – Vitesse wordt gespeeld op donderdag 22 december om 18:45 uur in het Jan Louwers Stadion en staat onder leiding van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. Assistent-scheidsrechters zijn Edwin de Vree en Jermaine Lapar. Vierde official is Edwin Boot.

Eindhoven

Hoofdsponsor: