26 februari 2010 In de media

Voorbeschouwing Vitesse-AZ volgens de media

De voorbeschouwing Vitesse – AZ volgens de diverse media, buiten Arnhem, voor Org lezers verzameld. De bron kun je onder elk artikel lezen.

Feiten & Weetjes (Vitesse – AZ)

AZ speelt zaterdag in de Eredivisie de uitwedstrijd tegen Vitesse. Voor de Alkmaarders betekent het de 1.500e competitiewedstrijd in de clubhistorie. Mounir El Hamdaoui kan in Arnhem zijn 100e eredivisiewedstrijd spelen, waarvan 72 namens AZ. Meer weten? Lees de Feiten & Weetjes.

Jubilea

AZ speelt zaterdag het 1.500e competitieduel in de clubhistorie. De verdeling daarvan is als volgt: 1.079 Eredivisie, 394 Eerste Divisie en 27 nacompetitie/play-off.
AZ staat momenteel op 399 gelijke spelen in al die competitie. Tegen Vitesse kan de 400e remise geboekt worden.
El Hamdaoui speelt tegen Vitesse mogelijk zijn 100e eredivisiewedstrijd in zijn carriere. De aanvaller verdeelde zijn vorige wedstrijden als volgt: Excelsior (21 duels, 2 doelpunten), Willem II (7 wedstrijden, 3 doelpunten) en AZ (71 duels, 39 doelpunten).
Wedstrijd

Vitesse – AZ stond zeventien keer eerder op het competitieprogramma. AZ won negen ontmoetingen, het werd vier maal gelijk en de thuisploeg won vier keer. Doelcijfers: 30-16 in het voordeel van AZ.

AZ doet het in uitwedstrijden tegen Vitesse beter dan in thuiswedstrijden tegen die club. In Alkmaar werden acht van de achttien duels gewonnen (drie keer gelijk); in zeventien uitwedstrijden won AZ negen maal (vier keer gelijk).

AZ en Vitesse troffen elkaar één keer in de beker (2000-2001). In Arnhem werd het 2-1 voor de thuisploeg.

Vitesse was in het eredivisieseizoen 2008-2009 de enige ploeg die niet verloor van landskampioen AZ. In Arnhem werd het gelijk; in Alkmaar won de ploeg van trainer Theo Bos.

Pol van Boekel fluit zaterdag de competitiewedstrijd tussen Vitesse en AZ. De 34-jarige arbiter uit Venray wordt langs de zijlijnen geassisteerd door Rob van de Ven en Hans Olde Olthof. Dennis Higler is aangesteld als vierde official.

Laatste vijf ontmoetingen
2007-2008: Vitesse – AZ 1-0
2007-2008: AZ – Vitesse 2–1 (Doelpunten: Moreno en Jenner)
2008-2009: Vitesse – AZ 1-1 (Doelpunt: Ari)
2008-2009: AZ – Vitesse 1-2 (Doelpunt: El Hamdaoui)
2000-2010: AZ – Vitesse 1-2 (Doelpunt: Dembélé)

AZ
AZ mist tegen Vitesse slechts verdediger Ragnar Klavan. De Estse international wordt uit voorzorg vanwege een rugblessure buiten de wedstrijdselectie gelaten.

Vitesse
Bos kan tegen AZ mogelijk niet beschikken over de geblesseerden Rogier Molhoek en Wiljan Pluim. Ronald Graafland en Sinan Kaloglu zijn voor langere tijd uit de roulatie. Santi Kolk is ziek en twijfelachtig voor de wedstrijd van zaterdag.
Vitesse wacht al vier eredivisiewedstrijden op een thuisoverwinning. De club is daarmee, samen met RKC Waalwijk, de langst wachtende club.
Spelers en trainers

Ronald Koeman is als trainer tussen januari 2000 en december2001 bij Vitesse werkzaam geweest en was in 2009 kortstondig trainer bij AZ. Ook Henk Wullems zat als trainer bij zowel AZ als Vitesse op de bank. Voormalig AZ-speler Ronald Spelbos was ooit oefenmeester bij de Arnhemmers.

Spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder meer: Julian Jenner, Gill Swerts, Stijn Schaars, Hans Gillhaus, Bart Latuheru, Molhoek, Phillip Cocu, Peter van den Berg, Wim van Dongen, Rick Talan en Roger Schouwenaar.

Weet je nog…

1977-1978: Jan Peter scoort in de 4-0 zege op Vitesse zijn eerste competitiedoelpunten voor AZ.
1978-1979: AZ verliest thuis met 0-2 van Vitesse. Vanaf de tribunes gooien supporters een steen op het hoofd van Vitesse-doelman Ben Nijhuis.
1988-1989: AZ is met 1-0 te sterk voor Vitesse door een treffer van Edo Ophof. Door die overwinning lijkt AZ op weg naar de Eredivisie. Aan het eind van de competitie blijkt echter dat uitgerekend Vitesse op de plaats staat die recht geeft op promotie.
1996-1997: AZ speelt na acht Eerste Divisie-seizoenen zijn eerste wedstrijd in de Eredivisie tegen Vitesse. De Alkmaarders verliezen thuis met 0-2.
1999-2000: Robert van Westerop speelt thuis tegen Vitesse zijn enige duel namens AZ.

Bron: AZ.nl

 


 

Zowel Vitesse als AZ op zoek naar eerherstel

De twee teams die zaterdag in het Gelredome zullen aantreden, hebben na afgelopen weekend wat goed te maken. Thuisploeg Vitesse verloor kansloos van Ajax met 4-0 en bezoeker AZ bleef op 3-3 steken in De Koel.

Vitesse laat het hoofd hangen
Vitesse verloor afgelopen weekend volkomen kansloos van Ajax. Binnen een halfuur stond Ajax al met 3-0 voor. Daarna leken de spelers van Vitesse alle hoop verloren te hebben en gingen de hoofden naar beneden. Het was aan doelman Piet Velthuizen te danken dat de Amsterdammers niet met dubbele cijfers wonnen. Hij verrichte een paar fraaie reddingen. Uiteindelijk bleef de schade beperkt tot 4-0.
Vitesse staat nu vijftiende met 23 punten. Het puntenverschil met de clubs in het rechterrijtje is niet bijster groot, dus de schade blijft vooralsnog beperkt. Maar dan zal er dit seizoen niet meer zo gespeeld mogen worden als in de ArenA. De club zal vol aan de bak moeten tegen AZ, dat de laatste tijd goed op dreef is. Maar Vitesse wordt mogelijk aangedreven door de drang om de 4-0 nederlaag tegen Ajax te doen vergeten.

AZ verzuimt vijfde plaats te verstevigen
Net als voor vele andere ploegen bleek De Koel ook voor AZ een onneembare vesting te zijn. Het team van Dick Advocaat gaf tegen VVV-Venlo een 3-1 voorsprong uit handen. Het duel eindigde in een 3-3 gelijkspel. Wel wist Mounir El Hamdaoui te scoren, en nog een fraaie goal ook. Na een prima pass van Maarten Martens schoot El Hamdaoui de bal met zijn rechtervoet binnen.

Doordat AZ niet met drie punten uit Venlo vertrok, verzuimde het ook de vijfde plek in de Eredivisie voor zich alleen op te eisen. Nu hebben de Alkmaarders 36 punten, net als FC Utrecht en Heracles Almelo. Toch leek het puntenverlies in de vorige speelronde te wijten aan de ‘magie’ van De Koel, want voorgaande wedstrijden wist AZ wel te winnen.

Historie
Op 4 december 2009 werd het in Alkmaar 2-1 voor Vitesse. Dit was ook de uitslag die in april van datzelfde jaar op het scorebord stond. De afgelopen vijf jaar lijken de clubs zowel uit als thuis redelijk in evenwicht. Een echt grote overwinning boekte AZ voor het laatst in 2005 in Arnhem, toen er met 5-0 gewonnen werd.

Afwezigen

Vitesse: Molhoek (enkel), Kaloglu (knie), Pluim (hamstring), Kolk (griep, twijfelgeval)

AZ: Mendes da Silva (lies), Klavan (rug)

Bron: Goal.com

 


 

Diverse media; bron onder elk artikel

Hoofdsponsor: