13 april 2012 In de media

Voorbeschouwing Vitesse – ADO Den Haag

Na de fraaie 3-0 zege op FC Groningen van afgelopen donderdag, kan ADO Den Haag zich aanstaande zondag opmaken voor een weerzien met oud-trainer John van den Brom.
Laatstgenoemde zwaait dit seizoen de scepter bij Vitesse en staat met zijn manschappen op de zevende plaats in de Eredivisie. Na de uitwedstrijd tegen de Arnhemmers ontvangt ADO Den Haag in eigen huis nog Feyenoord en De Graafschap en gaat het nog op bezoek bij VVV-Venlo en PSV. De aftrap van het duel aanstaande zondag tegen Vitesse is om 14:30 uur in het Gelredome.

Vitesse is bezig aan een prima seizoen. Het ging zelfs lange tijd mee met de eerste zes ploegen op de ranglijst, maar kon doordat het in uitwedstrijden te veel punten verspeelde halverwege de competitie niet meer volgen. Desondanks staat de club van de steenrijke eigenaar Merab Jordania veilig op de zevende plaats, wat aan het einde van reguliere competitie recht geeft op het spelen van play-offs om Europees voetbal. Maar de “olieboeren” zijn ambitieus en willen meer. Dit seizoen lijkt directe plaatsing voor de Europa League niet meer te lukken, aangezien het gat met plaats vijf liefst negen punten is. Toch is er bij een zege op ADO Den Haag nog altijd een kleine kans. De mannen van trainer Maurice Steijn kunnen dus een hongerig Vitesse verwachten.

Grote man aan de kant van Vitesse is Wilfried Bony. De Ivoriaanse spits toont zich wekelijks een ijzersterk aanspeelpunt en heeft daarbij ook nog eens een geweldige individuele actie in huis. Bony wordt in eigen land al met Didier Drogba vergeleken, een prachtig compliment voor de pas 23-jarige spits, die tot 2015 vastligt in Arnhem. De kans is echter groot dat hij al eerder wordt weggekocht door een topclub uit het buitenland. Momenteel staat de teller op elf treffers en vijf assists in 23 wedstrijden.

Andere gevaarlijke spelers zijn linksback Alexander Büttner (vooral zijn opkomen en prima voorzet) en de opgeleefde Nick Hofs. Laatstgenoemde begon het seizoen op amateur basis bij zijn oude liefde. Na uitstekende invalbeurten, knokte Hofs zich in het elftal. En met succes. De kleine aanvallende middenvelder steekt na de winterstop in een blakende vorm. Met zijn slimme steek balletjes, gevaarlijk opduiken achter de laatste linie en zijn verwoestende schot maken Hofs tot een speler om goed in de gaten te houden.

ADO Den Haag mist aanstaande zondag de door de club geschorste Ahmed Ammi en de nog altijd geblesseerde Ramon Leeuwin. Mike van Duinen heeft afgelopen week weer voor het eerst volledig meegetraind met de selectie. Het is nog niet precies in te schatten wanneer hij wedstrijdfit is en weer bij de wedstrijdselectie zit.

Het duel Vitesse – ADO Den Haag staat zondagmiddag onder leiding van een Belgisch kwartet. Wim Smet is door de KNVB aangesteld als scheidsrechter. De uit Antwerpen afkomstige Smet wordt geassisteerd door Gilon en Cremers. Colemonts fungeert als vierde official.

Historie
Vitesse en ADO Den Haag troffen elkaar in competitieverband 20 keer in Arnhem. De Residentieclub won vijf duels, terwijl de Arnhemmers negen wedstrijden wisten te winnen. Het duel eindigde zes maal in balans.

De laatste winst in Arnhem dateert uit het seizoen 2008/2009. Destijds won ADO Den Haag met 1-3. Bogdan Milic, Karim Soltani en Csaba Horvath verzorgden de Haagse productie.

Eén van de meest spectaculaire ontmoetingen van de laatste jaren dateert van het seizoen 2004/2005. ADO Den Haag kwam na 20 minuten voetballen op achterstand. Vlak voor rust was het Geert den Ouden die de stand weer gelijk trok. Het was diezelfde Den Ouden die na een dik uur voetballen opnieuw scoorde, vlak nadat Vitesse op 2-1 kwam wist de lange spits de gelijkmaker te scoren. In een zinderend slot waren het Roy Stroeve en Cedric van der Gun die de geelgroenen naar een comfortabele 2-4 voorsprong schoten. Vlak voor tijd bepaalde Vitesse de eindstand op 3-4.

Onder andere Raymond Atteveld, Gino Coutinho, Laurent Delorge, Jim van Fessem, Santi Kolk, Richard Knopper, Aleksandar Rankovic, Gill Swerts, Stijn Vreven droegen zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van Vitesse.

Adodenhaag.nl

Hoofdsponsor: