23 december 2018 In de media

Voorbeschouwing De Graafschap vs Vitesse, zondag 23 december, 14:30 uur

Vitesse speelt zondagmiddag de laatste wedstrijd van het jaar in een uitverkochte Vijverberg. De uitwedstrijd tegen De Graafschap is nu de afsluiting van de eerste seizoenshelft, de return in Arnhem is op 12 mei de afsluiting van de tweede seizoenshelft.
Bij gebrek aan wedstrijden tegen een ploeg uit Nijmegen zijn dit dus de duels om het officieuze kampioenschap van Gelderland te beslissen. Tot nu toe werden deze duels eigenlijk alleen door de supporters uit Doetinchem als derby beschouwd, maar zo snel als de kaarten voor het uitvak waren uitverkocht doet vermoeden dat het duel ook meer dan gemiddeld leeft bij een deel van de Arnhemse aanhang.

De selectie van Vitesse moet in elk geval beducht zijn dat het een elftal treft dat mede onder stimulans van de eigen aanhang meer motivatie, energie en strijd zal tonen dan op basis van de recente resultaten en de stand op de ranglijst verwacht zou mogen worden. Een wedstrijd als recent uit tegen NAC Breda moet verwacht worden, maar dan mét enige derby-sentimenten. Hopelijk snappen de spelers dat er een tandje bij moet, voor de verandering nog voordat er een tegentreffer geïncasseerd wordt.

De beschikbaarheid van Oussama Darfalou, Hilary Gong en Danilho Doekhi is dit weekend onzeker in verband met lichte blessures. Het lijkt erop dat bij het ontbreken van Darfalou niet weer voor Thomas Buitink gekozen gaat worden als alternatieve spits, Buitink wordt nog niet als voldoende ervaren gezien om binnen enkele dagen tweemaal in de basis te staan. Afgaand op de laatste trainingen wordt verwacht dat Bryan Linssen of Roy Beerens als spits ingezet wordt, waarbij de ander dan op linksbuiten zal spelen.

Bij het ontbreken van Doekhi zal het centrale verdedigings-duo bestaan uit Thelander en Clarke-Salter, de overige posities zullen in principe door de bekende namen worden ingevuld.
De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Thelander, Clarke-Salter, Büttner, Serero, Bero, Foor, Ødegaard, Linssen en Beerens.

Matúš Bero staat op scherp, bij een volgende kaart is hij geschorst.
 
Het seizoen van De Graafschap
De Graafschap behaalde in mei van dit jaar promotie naar de Eredivisie via de play-offs. Sinds 2003 was dit alweer de vijfde keer dat promotie werd afgedwongen, waarbij het verblijf op het hoogste competitieniveau telkens niet meer dan één of twee seizoenen duurde. Er is de laatste jaren geen andere ploeg zo bedreven geworden in het afwisselen van strijden tegen degradatie en strijden voor promotie.

De terugkeer in de Eredivisie werd bij de eerste speelronde gevierd met een 2-0 thuisoverwinning op Feyenoord, een prestatie boven verwachting. In de volgende duels werd duidelijk dat het toch weer een lastig seizoen zou worden: in vijf wedstrijden werd slechts één punt gepakt. Dit werd gevolgd door vier duels met twee overwinningen (2-1 tegen Willem II en 4-1 tegen Excelsior), maar in de laatste zes wedstrijden bleef de teller weer op een enkel punt staan.

Afgelopen weekend kreeg De Graafschap een enorm pak slaag met een 8-0 nederlaag in de Amsterdam. Omdat de ploeg ook in de voorgaande drie duels niet tot scoren kwam dreigt er een evenaring van de langste reeks zonder te scoren, áls de Doetinchemmers ook tegen Vitesse het net niet vinden.

Na 16 speelronden staat De Graafschap laatste op de ranglijst met 11 punten en daarbij een doelsaldo van liefst min 29 (12 voor, 41 tegen). De ploeg kwam in totaal al negen keer niet tot scoren en hield zelf niet meer dan tweemaal de nul. Er werd driemaal gewonnen, tweemaal gelijkgespeeld en elf keer verloren. De drie overwinningen (Feyenoord, Willem II, Excelsior) waren alle drie thuis, het gelijkspel was er uit tegen Emmen (1-1) en uit tegen ADO (0-0).

Er werden dus 9 van 11 punten in eigen huis behaald en van de twaalf gescoorde doelpunten werden er tien in Doetinchem genoteerd. Er is dus wel sprake van een duidelijk thuisvoordeel.
Vijf thuisduels gingen er verloren: tegen Groningen (0-1), VVV (1-2), Heerenveen (0-5), PSV (1-4) en PEC (0-2).

In de KNVB beker waren er in de eerste ronde uit tegen VVSB strafschoppen nodig om een ronde verder te komen. Vervolgens was PEC Zwolle met 2-5 te sterk in de tweede ronde in de Vijverberg.
Coach Henk de Jong heeft twee topscorers met elk drie competitiedoelpunten in zijn ploeg: Youssef el Jebli en Fabian Serrarens. Stef Nijland vond daarnaast tweemaal het net.
 
Vitesse uit tegen De Graafschap
Bij de invoering van het betaald voetbal in 1954 waren zes spelers van Vitesse (aanvankelijk nog amateurclub) overgestapt naar de nieuwe profclub uit Doetinchem. Van enige rivaliteit was dus direct al wel sprake, maar het zou een paar jaar duren voordat de clubs elkaar op competitieniveau troffen.

De eerste officiële uitwedstrijd tegen De Graafschap werd gespeeld in september 1957 in de Eerste divisie A. De ploeg uit Doetinchem won deze wedstrijd met 3-1, nadat Gerrit van der Pol Vitesse in de eerste helft nog wel op 1-1 had gezet.

In 1991 werd dit uitduel voor het eerst in de Eredivisie afgewerkt. Deze première zou Vitesse niet weten te winnen, het werd 2-0 voor De Graafschap. Sindsdien heeft Vitesse de statistieken wel meer dan rechtgetrokken door in twaalf van de vijftien wedstrijden punten te pakken, zeven keer ging de volle buit mee naar Arnhem en vijfmaal werden de punten gedeeld.

In 2008 werd de grootste overwinning in de Eredivisie geboekt, het werd 0-3 met doelpunten van Santi Kolk (2x) en Jasar Takak.

De laatste editie van deze uitwedstrijd werd gespeeld in februari 2016, waarbij van de huidige selectie alleen Van der Werff en Kruiswijk op het veld stonden. Marvelous Nakamba opende de score na een kwartier, en het was Lewis Baker die zes minuten voor tijd de wedstrijd op de eindstand van 2-2 zette. Namens de thuisploeg nam Vincent Vermeij (momenteel bij Heracles) beide doelpunten voor zijn rekening.

Uit de huidige selectie hebben Roy Beerens, Thomas Bruns, Khalid Karami en Tim Matavž al eerder tegen De Graafschap gescoord, al deden zij dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Arnold Kruiswijk (rug), Tim Matavž (kuitbeen) en Charly Musonda (knie) zeker. Daarnaast is de beschikbaarheid van Oussama Darfalou, Danilho Doekhi en Hilary Gong onzeker.
Bij De Graafschap is Lars Nieuwpoort geschorst en daarnaast zijn ook Liban Abdulahi en Jurre Vreman (mogelijk) niet beschikbaar.
 
De Graafschap – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 15 wedstrijden: 7x winst, 5x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2011/’12, 0-1.
* Grootste overwinning: seizoen 2007/’08, 0-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 1x 1-1, 2x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2008/’09, 1-0.
* Grootste nederlaag & eerste editie: 20 oktober 1991, 2-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,53.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,13.
 
Zondag 23 december, 14:30 uur, Stadion De Vijverberg te Doetinchem, De Graafschap – Vitesse, de 17e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Björn Kuipers. Assistent-scheidsrechters: Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Vierde official: Richard Martens. Video-assistenten: Martin Pérez en Steven van der Vrande.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: