15 december 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs VVV-Venlo, zaterdag 15 december, 20:45 uur

Vitesse speelt zaterdagavond de laatste thuiswedstrijd van het jaar, tegen de bezoekers uit Venlo zullen drie punten behaald moeten worden om het puntverlies van de laatste weken te doen vergeten.
In de komende week speelt Vitesse nog twee uitwedstrijden. Donderdag staat Kozakken Boys op het programma van de achtste finale van de KNVB beker, zondag wordt de eerste seizoenshelft afgesloten tegen De Graafschap.

Met de feestdagen voor de deur wordt ook dit jaar de laatste thuiswedstrijd met een aantal speciale activiteiten opgeluisterd. Zo zijn supporters vanaf 18:30 uur welkom buiten bij de Charly Bosveld (Oost) tribune op het “Winter Droomplein”. Na afloop van de wedstrijd komt de gehele selectie naar het Supportershome Monnikenhuize, dus plan zowel voor als na de wedstrijd wat extra tijd in.
 
Het goede nieuws is dat Jake Clarke-Salter weer fit genoeg is om aan de wedstrijd te kunnen deelnemen, en mogelijk zit Maikel van der Werff ook weer bij de wedstrijdselectie. Voor Van der Werff is het nog te vroeg voor een basisplaats, de rentree van Clarke-Salter gaat waarschijnlijk ten koste van Rasmus Thelander. Het centrale verdedigingsduo bestaat tegen VVV dan uit Danilho Doekhi en Jake Clarke-Salter.

Op het middenveld is dit weekend geen plaats voor Matúš Bero, hij is één duel geschorst na zijn dubbele gele kaart tegen NAC. Dit was al de zesde rode kaart van Vitesse in de 21 officiële wedstrijden van het huidige seizoen, geen statistiek om trots op te zijn. Bero zal centraal op het middenveld worden vervangen door Martin Ødegaard of Roy Beerens. Samen met de rechtsbuiten-positie zullen Ødegaard en Beerens deze twee posities verdelen, hoe exact dat zullen we vanavond zien. De overige posities zullen in principe door de bekende namen worden ingevuld.

Arnold Kruiswijk, Tim Matavž en Charly Musonda zullen in 2018 niet meer in actie komen. Van Musonda werd bekend dat hij mogelijk na het trainingskamp van januari zou kunnen aansluiten bij de selectie.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Doekhi, Clarke-Salter, Büttner, Serero, Ødegaard/Beerens, Foor, Beerens/Ødegaard, Darfalou en Linssen.
Matúš Bero staat straks na zijn schorsing weer op scherp, bij een volgende kaart is hij wederom geschorst.
 
Het seizoen van VVV-Venlo
Vorig seizoen wist VVV-Venlo zich met enige moeite te handhaven in de Eredivisie, de ploeg bleef uiteindelijk met een marge van vier punten boven de gevarenzone. Voor VVV verliep het tweede seizoen terug in de Eredivisie tot nu toe een stuk beter, onafgebroken stond de ploeg in het linker rijtje op de posities vijf tot en met negen. Na vijftien speelronden staat de ploeg negende met 20 punten, het doelsaldo licht negatief op min vier (18 voor, 22 tegen). Er werd vijfmaal gewonnen, gelijkgespeeld en verloren. Het Venlose geel-zwart kwam viermaal niet tot scoren maar hield ook viermaal de nul.

Van de 20 wedstrijdpunten werden er 12 behaald in zeven thuisduels, voor de overige punten werden acht uitduels gespeeld. Buiten Venlo werd dus gemiddeld één punt per wedstrijd behaald, thuis ruim 1,7 punt per wedstrijd.
In stadion De Koel werd dit seizoen alleen verloren van Ajax. Tegen Heerenveen, AZ en Groningen werd gelijkgespeeld en er werd gewonnen van NAC, ADO en Fortuna Sittard.

De helft van de uitwedstrijden ging verloren: bij Excelsior (1-0), PSV (4-0), Heracles (4-1) en Feyenoord (4-1) werden geen punten behaald. Bij Utrecht en Emmen werd met 1-1 gelijkgespeeld en er werd daarnaast gewonnen van Willem II (0-1) en De Graafschap (1-2).

In de KNVB beker lootte VVV tweemaal een uitwedstrijd. Bij de amateurs van Westlandia werd met 0-3 gewonnen, in de tweede ronde was AZ met 2-0 te sterk.
Coach Maurice Steijn heeft een Duits-Togoleese topscorer in zijn ploeg: Peniel Mlapa trof het doel tot nu toe vijfmaal. Mlapa wordt gevolgd door Tino-Sven Sušić met vier doelpunten, en voor drie ploeggenoten staat de teller op twee treffers: Jay-Roy Grot, Patrick Joosten en Danny Post.
 
Vitesse thuis tegen VVV-Venlo
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen VVV dateert van mei 1956. Dit duel in de Hoofdklasse A werd onder trainer Joseph Gruber met 0-0 gelijkgespeeld. Sinds 1956 stond het duel nog 20 keer op het programma in het kader van reguliere competitie: tienmaal in de Eerste divisie en tienmaal in de Eredivisie.

In de Eerste divisie bleef Vitesse thuis ongeslagen met zeven overwinningen en driemaal een gelijkspel. De grootste overwinning was de 4-0 in november 1972 waarbij Bram van Kerkhof, Herman Veenendaal (2x) en Ben Hofs de doelpuntenmakers waren.

In de Eredivisie wist Vitesse in acht van de tien thuiswedstrijden punten te pakken met zes overwinningen en twee puntendelingen. Van de huidige tegenstanders uit de competitie heeft Vitesse thuis tegen slechts vijf ploegen betere statistieken, namelijk tegen PEC, De Graafschap, Utrecht, Willem II en Heracles. In totaal wist Vitesse 25 doelpunten te scoren in dit Eredivisie-duel, tegenover slechts acht goals voor tegenstander VVV.

De grootste overwinning werd geboekt in januari 1992 toen het liefst 6-1 werd. De Vitesse-doelpunten werden hierbij gemaakt door Rick Hilgers, John van den Brom (2x), Bart Latuheru (2x) en Arjan Vermeulen.

Vorig seizoen eindigde het thuisduel in een 1-1 gelijkspel waarbij Tim Matavž kort na de rust de score opende. Het duel kende een rumoerig einde met vier gele kaarten voor Vitesse-spelers en een penalty die werd benut door Clint Leemans. Later in het seizoen werd de uitwedstrijd met 2-2 gelijkgespeeld nadat de thuisploeg snel op een 2-0 voorsprong was gekomen. Namens Vitesse scoorden Nils Röseler (e.d.) en Mason Mount, namens VVV waren Torino Hunte en Lennart Thy trefzeker.

Uit de huidige selectie heeft naast Matavž ook Büttner al eerder tegen VVV-Venlo gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Matúš Bero (één duel geschorst), Arnold Kruiswijk (rug), Tim Matavž (kuitbeen) en Charly Musonda (knie). De beschikbaarheid van Maikel van der Werff is onzeker, mogelijk kan hij op de bank plaatsnemen nu hij zo goed als hersteld is van een knieblessure.

Bij VVV-Venlo zijn Roel Janssen en Danny Post niet beschikbaar.
 
Vitesse – VVV-Venlo, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 10 wedstrijden: 6x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 1x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2011/’12, 4-0.
* Grootste overwinning: seizoen 1991/’92, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 1-1.
* Gelijkspel: 2x 1-1.
* Laatste nederlaag: seizoen 2012/’13, 0-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 2007/’08, 1-3.
* Eerste editie: 13 november 1977, 4-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,50.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,80.
 
Zaterdag 15 december, 20:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – VVV-Venlo, de 16e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Christiaan Bax. Assistent-scheidsrechters: Mark Strijker en Yorick Weterings. Vierde official: Erwin Blank. Video-assistenten: Allard Lindhout en Erik Koopman.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: